Annonce
Randers

Intensivsygeplejerske: Jeg har aldrig prøvet noget lignende

Som intensivsygeplejerske er Mette Hasselager en af dem, der har stået forrest i kampen mod coronavirus. Foto: Annelene Petersen
Som intensivsygeplejerske på Regionshospitalet Randers er Mette Hasselager en af dem, der de seneste måneder har stået forrest i kampen mod coronavirus. Fra den ene dag til den anden ændrede hendes arbejdsliv sig. Det har været travlt, varmt og hårdt. Men rent fagligt synes jeg også, det har været interessant, fortæller hun.
Annonce

Randers: Amtsavisen har stillet en række toneangivende lokale borgere de 10 samme spørgsmål om, hvordan corona-epidemien har påvirket dem, og hvordan de ser på fremtiden.

Da coronaudbruddet var på sit højeste, og kritisk syge covid-19-patienter fra både Randers og Herning begyndte at optage sengepladserne på Regionshospitalet Randers, var Mette Hasselager en af dem, der stod klar til at hjælpe.

Nu ser hun tilbage på en tid, der har været både travl og hård, men som trods alt også har budt på positive oplevelser.

1. Har du eller nogle af dine nærmeste været smittet?

Nej, ikke hvad vi ved af.

2. Hvordan har dit arbejdsliv og familieliv fungeret undervejs?

Min mand har arbejdet, som han plejer, og jeg har arbejdet, som jeg... ikke plejer.

Da coronaudbruddet var under optrapning, fik mine kolleger og jeg fra dag til dag at vide, at vores normale timetal og arbejdstider var suspenderet. Vi måtte forvente at blive indkaldt til op til fire 12 timers vagter om ugen.

Det blev også nødvendigt, så alle på min afdeling blev sat op på en 48 timers arbejdsuge - også dem, der normalt er deltidsansatte.

Sådan kørte det de første 14 dage, hvor vi både skulle passe vores sædvanlige patienter, vi begyndte at modtage patienter med covid-19, der skulle oprettes en ekstra intensivafdeling og sygeplejersker fra andre afdelinger skulle læres op i, hvordan man passer intensivpatienter.

Samtidig skulle vi arbejde iført andre værnemidler, end vi er vant til. Vi skulle have visirer ned foran ansigterne og bære meget tættere masker, hvor vi skulle trække vejret gennem en lille ventil.

Så mit arbejdsliv har været travlt, varmt og hårdt. Men rent fagligt synes jeg også, det har været interessant. I mine 26 år som intensivsygeplejerske har jeg aldrig prøvet noget lignende. Det var jo en pandemi, der lagde jorden øde a la den spanske syge.

3. Hvad har været hårdest under krisen?

Manglen på en kedsommelig hverdag, og at jeg ikke har kunnet besøge min syge mor.

4. Hvad har du savnet mest?

Det sociale liv. Man finder hurtigt ud af, at det er en stor og vigtig del af livet, når det pludselig ikke er der.

5. Har der været positive oplevelser undervejs?

At se sammenholdet på nationalt plan.

Det har også været en succesoplevelse at se, hvordan ledelsen på min afdeling har bakket os op, og hvordan vi kolleger har bakket hinanden op. Sammen har vi forsøgt at gøre det så godt som muligt for alle de sygeplejersker, der kom fra andre afdelinger og pludselig skulle til at passe meget syge patienter. Det har været hårdt, svært og angstprovokerende for dem, men der har vi som kolleger stået sammen og hjulpet hinanden.

Der har også været positive oplevelser i forhold til patienterne. Jeg har set ældre medborgere med covid19 ligge flere uger i respirator, og den slags går ikke altid til held, men det har det gjort for os. Det har vist mig, at vi faktisk kan hjælpe dem, og det har været rart at se.

6. Har du lært nogle ting af coronakrisen?

Jeg har lært, at livet og hvordan vi lever, det kan ændre sig fra dag til dag.

7. Har du fået nye vaner?

Det er blevet en vane at spritte hænder, inden jeg eksempelvis går ind og handler i en butik.

Som sygeplejerske oplever jeg generelt, at folk har lært vigtigheden af hygiejne. Der har faktisk været overraskende stille på min afdeling, hvis vi ser bort fra covid-19-patienterne. Det tror jeg skyldes, at folk er blevet meget mere bevidste om at holde en god hygiejne og beskytte sig selv mod smitte.

8. Hvordan synes du, politikerne har håndteret krisen?

Jeg føler mig overbevist om, at regeringen - i hvert fald i starten - har handlet på baggrund af den viden, de har haft om situationen på det pågældende tidspunkt. Jeg synes, de har gjort det godt og handlet til gavn for den danske befolkning.

Når alt det her er ovre, er det dog vigtigt, at vi får forsket i, om vi gjorde det rette, eller om der var noget, vi i Danmark kunne have gjort bedre. Men i situationen gjorde politikerne det rigtige, synes jeg.

9. Hvad har du af planer for din sommerferie i år?

Vi havde lejet et hus i Italien, men den seneste udmelding fra regeringen har gjort det nødvendigt at udskyde den ferie. Vi ville ellers gerne have været nede og støtte italienerne.

Jeg ved, at der er mange, der synes, vi bør bruge vores penge i Danmark, men vi er altså ikke det land i verden, der har det værst. Der er også andre, der har brug for økonomisk hjælp fra turismen.

10. Hvad glæder du dig mest til, nu hvor verden åbner sig igen?

At komme videre og ud i verden med en rygsæk, der er blevet lidt tungere både jobmæssigt og familiemæssigt. At få den kedsommelige hverdag tilbage. At give folk hånd. Og så glæder jeg mig også rigtig meget til, at vi igen må invitere vores patienters pårørende ind på afdelingen.

Mette Hasselager

50 år.

Bor i Randers NV med sin mand. Sammen har de en datter på 21 år og en søn på 18 år.

Uddannet sygeplejerske i 1993.

Har arbejdet som intensivsygeplejerske siden 1994. Først i Aarhus og siden 1996 på Regionshospitalet Randers.

Vi har alle været en del af corona-krisen. Nu, hvor det går den rigtige vej, har avisen stillet 10 spørgsmål til en række lokale ansigter om deres oplevelse af krisen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Kvalitet i stedet for tom reklame

Randers FC For abonnenter

Karakterer efter fuseren mod AGF: En fornem styrmand var ikke nok

Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Annonce