Annonce
Erhverv

Iværksætter i modvind: Vindrømmen koster 40 millioner kroner

Drømmen om vingård lever endnu hos Jørgen Glud i Askildrup. Foto: Lars Rasborg

Iværksætteren Jørgen Glud har endnu ikke opgivet drømmen om at etablere en champagnevingård med hotel og restaurant ved Askildrup syd for Randers.

Annonce

Randers: Siden 2015 har iværksætteren Jørgen Glud haft et ønske om at etablere en champagnevingård med hotel og restaurant ved Askildrup syd for Randers. Men i lige så lang tid har Randers Kommune ikke villet sælge ham jorden til den pris, han vil give.

Gang på gang har Jørgen Glud derfor meldt ud, at han ville give projektet videre til andre interesserede kommuner. Men det til trods har iværksætteren sideløbende fortsat med at udvikle planerne om "La Pampa", som han har døbt projektet.

Blandt andet har han i 2015 og 2016 haft en vinmager på besøg for at teste en produktion af hvid- og mousserende vine fra de 25 vinstokke, Jørgen Glud har plantet i forlængelse af juletræsplantagen Carlslund Plantage, som han også ejer.

Ligesom at han har postet penge i alt fra arbejdstegninger til besøg af diverse rådgivere og vinmagere, maskin- og inventarlister, testplanter fra Canada, testudstyr til at kunne lave den rigtige vin og ikke mindst inspirationsrejser til vinlande som Portugal og Argentina.

- Der ryger hurtigt 10.000 kroner her og der, siger Jørgen Glud, der anslår, at han indtil videre har brugt i omegnen af en halv million kroner på forarbejdet til vingårdsprojektet, der samlet set er anslået til at koste 40 millioner kroner at sætte i verden.

- I Randers er vi i forvejen gode til de lidt skæve idéer, ligesom vi har set det med Randers Regnskov og Memphis Mansion. Og jeg synes derfor, at det er et projekt, man skal bakke op om, men selvfølgelig indenfor de muligheder, som loven tilsiger, siger Claus Omann Jensen om Jørgen Gluds vingårdsprojekt. Arkivfoto: Lars Rasborg
Annonce

Ingen rift om jorden

Sidste bud fra Glud, der i november 2015 blev afvist af et enigt økonomiudvalg, lød på i alt 6,3 millioner kroner for 11 hektar af det i alt 55 hektar store erhvervsområde, som kommunen har til salg. Men da kommunen allerede har byggemodnet grunden med strøm, kloak, veje med videre, er værdien af jordloddet vurderet til 12,2 millioner kroner af en ejendomsmægler. Dertil kommer et kloakbidrag på fem millioner kroner.

Men så mange penge nægter Jørgen Glud at give for grunden, som hans far tilbage i 2008 blev tvunget til at sælge til kommunen som et led i lokalplan 523, der forandrede landbrugsjorden til erhvervsjord.

- At kommunen har tvangseksproprieret grunden og lavet en vej, skal da ikke retfærdiggøre, at jeg skal give tre gange så meget for jorden. Så er der da noget helt galt, siger han og tilføjer:

- Vi har et budget. Og jeg kan ikke se, hvorfor jeg skal give overpris, når jeg kommer med en sindssygt god idé. Jeg kunne forstå det, hvis der var rift om jorden. Men der er ikke nogen, der vil have den. Jeg beder om det dårligst placerede stykke af bagjorden, noget som der går 20 år, før bliver solgt.

Annonce

Et spændende projekt

Netop det faktum, at jordlodden endnu ikke har fundet sig en køber, har da også været oppe at vende i kommunen, da sagen tilbage i slutningen af 2015 blev drøftet, fortæller borgmester i Randers Kommune, Claus Omann Jensen (V).

- Det var noget vi diskuterede meget; både om prisen var den rigtige og om efterspørgslen på erhvervsjord i den mængde var stor nok. Og det er stadig en relevant diskussion. For hvis vi kan finde en løsning, så ville det være fantastisk, siger Claus Omann Jensen, der finder Jørgen Gluds vingårdsprojekt rigtigt spændende.

Af samme årsag har borgmesteren opfordret den nye kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt til at gribe fat i Jørgen Glud for at tage en nærmere snak om, hvad der skal til for at finde fælles fodslag.

- Hvis der ikke er behov for grunden til erhvervsformål, som vi troede dengang, kan det være relevant at se på, om jorden stadig skal bruges til det formål. Og det kan også være relevant at se på, hvor tæt man kan placere industri på vingården, og på hvem der skal betale for de afværgeforanstaltninger, der eventuelt skal være, hvis resten af grunden skal bruges til industri. Det er sådan nogle ting, der kunne være rigtigt spændende at få belyst, siger borgmesteren, der påpeger, at en endelig beslutning vil ligge hos det siddende byråd.

Annonce

Valg om lidt

Udmeldingen glæder Jørgen Glud, der gerne vil indgå i en dialog med kommunaldirektøren.

- Ja, det er jeg meget åben over for. Det er første gang, jeg hører, at borgmesteren er så åben over for projektet, siger han og tilføjer: - Men der er jo også valg lige om lidt.

Hvis Jørgen Glud i sidste ende får lov til at etablere sin vingård i Randers, har han allerede planerne klar, så han kan gå i gang med det samme. Og på nuværende tidspunkt har han fundet investorer til at finansiere cirka halvdelen af de 40 millioner kroner, projektet er anslået til at koste, mens han forventer at få de sidste penge ind ved at sælge jordlodder til folk, der er interesseret i at være en del af "La Pampa"-projektet ud fra tanken om at danne et kooperativ (en værdibaseret virksomhed eller organisation, hvor medlemmerne på demokratisk vis både ejer og driver deres virksomhed eller aktivitet, red.). Men hvis ikke en kommende borgmester siger ja til vingården, så giver Jørgen Glud for alvor op på idéen om at få projektet til Randers.

- Så kan det være, at jeg sælger projektet til nogen, der så må gå videre med det. For så har jeg brugt alt mit krudt her, siger Jørgen Glud, der fortæller, at der fortsat er interesse for projektet i tre af landets andre kommuner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce