Annonce
Randers

Iværksætteri: Maria vil leve af sine kostumer

På skabslågen bag Maria Lindberg Mortensen er der klistret flere tegninger op af kostumer, som hun planlægger at sy en dag. Foto: Lars Rasborg

En interesse for Cosplay førte til Maria Lindberg Mortensens første møde med en symaskine. Et møde, der er skyld i, at hun i dag producerer et væld af poter, hoveder og heldragter i plys og pels, som hun sælger over internettet.

Randers: Ved 29-årige Maria Lindberg Mortensens seng står 13 flyttekasser stablet op ovenpå hinanden. En nærliggende forklaring kunne være, at Maria Lindberg Mortensen endnu ikke havde fået pakket ud, siden hun i november flyttede fra Odense til Randers. Men papkasserne er hverken fyldt med bøger eller tøj, som mangler at blive sat på plads. De er derimod fyldt med plys, pels og stof i alverdens farver.

Siden nytår har Maria Lindberg Mortensen nemlig haft egen virksomhed ved navn Maria's Creative Corner med salg af udklædningsdele såsom poter, hoveder og heldragter i plys og pels.

Annonce
Lige nu er Maria Lindberg Mortensen i gang med at sy en stor heldragt (i baggrunden til højre, red.), der er inspireret af en drage fra tegnefilmen "How To Train Your Dragon". Dragten er til hende selv, og indtil videre har arbejdet strakt sig over et par måneder. Foto: Lars Rasborg

Lappeløsning duede ikke

Maria Lindberg Mortensens interesse for at sy kostumer begyndte tilbage i 2011, hvor hun for første gang deltog i et såkaldt Cosplay-arrangement i Roskilde. "Cosplay" er et ord sat sammen af "costume" og "play" - kostume og leg- og for udøverne, de såkaldte "cosplayere", er det almindeligt, at man klæder sig ud som en bestemt figur fra eksempelvis anime- eller mangategnefilm, spillefilm eller tegneserier eller finder på sin helt egen karakter, når man mødes.

Flere laver også deres egne kostumer, og netop det satte Maria Lindberg Mortensen sig for tilbage i 2011, dog uden at kende så meget til håndværket. Hun valgte at sy et kostume baseret på en af hovedpersonerne i en anime-serie.

- Men jeg havde ikke så stor erfaring med at sy, så det blev lidt en lappeløsning. For eksempel havde jeg et sværd, der var lavet af pap, som hurtigt gik i stykker, husker Maria Lindberg Mortensen.

Siden da er hun dog kommet væsentligt mere i træning, når det handler om at sy alt fra poter til heldragter i pels. Og det er en af grundene til, at hun i begyndelsen af året valgte at starte selvstændig virksomhed.

- Jeg syer simpelthen mere, end jeg kan bruge selv, fortæller hun.

Maria Lindberg Mortensen bruger så meget af sin tid på at sy og lave kostumer som muligt. Hun syer gerne på maskine, men ofte bliver syningerne mere præcise og bedre skjult, når hun syer i hånden. Derfor er langt de fleste dragter, hun sælger, håndsyede. Foto: Lars Rasborg

Dyre dyrekostumer

De dragter og beklædningsdele, som Maria Lindberg Mortensen syer og sælger gennem sin hjemmeside og facebook, henvender sig særligt til folk, der er tilhængere af "furry-fandom" - en subkultur, som interesserer sig for dyrelignende figurer og antropomorfisme, hvor dyr tillægges menneskelige egenskaber.

Beklædningsdelene bliver i særdeleshed brugt til udklædning ved sammenkomster, hvor de såkaldte "furries" mødes med andre ligesindede, men de bliver også brugt til "furwalks", hvor "furries" eksempelvis tager kostumerne på en tur gennem gågaden for at underholde de forbipasserende. I de mere sjældne tilfælde bliver de desuden brugt af såkaldte "furverts" til erotiske møder.

- Men det er slet ikke hoveddelen af det, og derfor irriterer det mange "furries", at det er det, folk tror om dem. Faktisk er det kun en lille del af "furries", der overhovedet klæder sig ud, fordi kostumerne er så dyre, understreger Maria Lindberg Mortensen.

Det tager i snit Maria Lindberg Mortensen omkring en måned at fremstille et enkelt hoved. - Men hvis jeg arbejder uafbrudt, tager det mig nok en uges tid, fortæller hun. Foto: Lars Rasborg

Bedre til at sy

Lige nu tager Maria Lindberg Mortensen i omegnen af 5500 kroner og opefter for en heldragt i plys. En pris, der i særdeleshed skyldes, at den kunstige pels, hun bruger til dragterne, bliver hentet hjem fra USA, hvorimod stof og fyld bliver købt lokalt.Det er derfor ikke heldragterne, som hun sælger flest af i øjeblikket. Men salget af poter og hoveder gør, at Maria Lindberg Mortensen indtil videre tjener nok til, at salget kan betale halvdelen af hendes husleje. Derudover lever hun af en lille arv fra sin far. Men håbet er, at hun en dag kan leve af at sælge beklædningsstykkerne.

- Min plan er langsomt at sætte prisen op, jo bedre jeg bliver til at lave dragterne. For lige nu er der stadig et par småfejl hist og her, siger Maria Lindberg Mortensen.

For eksempel er det udfordrende at forme dyrehovederne i skum, ligesom at processen med at sætte pelsen på efterfølgende er vanskelig, da der ikke skal meget til, før at det sidder skævt.

Af samme årsag har Maria Lindberg Mortensen søgt ind på VIA Universitys beklædningshåndværkerlinje i Aarhus, hvor hun håber at kunne starte efter sommerferien.

- Jeg vil gerne blive bedre til at sy, så jeg for eksempel også kan sy tøj, hvis folk gerne vil have det med til deres "fursuits" (pelsdragter, red.), fortæller hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Tre voldsomme overfald på fire dage: Nordbyen plaget af vold

Randers

Dronningen tog toget til Randers

Allingåbro

Brand i maskinhus

Randers FC For abonnenter

Analyse: Derfor har Thomasberg fået noget at tænke over

Annonce