Annonce
Randers

Ja til dispensation, men: Gyldenlundsvej er et skræk-eksempel der ikke må gentage sig

Huset på Gyldenlundsvej 17 får lov til at blive stående. Et flertal i byrådet vil ikke forlange det fjernet, selv om det er opført på en grund, der er terrænreguleret i strid med lokalplanen. Dermed er der sat politisk punktum for en langstrakt sag. Foto: Annelene Petersen 
Otte byrådspolitikere var imod, mens 23 sagde ja til at give dispensation, så huset på Gyldenlundsvej 17 kan blive stående. Men alle politikerne er trætte af sagen, som for alt i verden ikke må gentage sig.

Randers: Alle byrådspolitikere er trætte af sagen om en håndfuld huse på Gyldenlundsvej i Assentoft, der er opført i strid med lokalplanens bestemmelser.

Mandag blev der på byrådsmødet sat politisk punktum for en langstrakt proces, hvor husene enkeltvis eller parvis har fået politikernes godkendelse af, at de må stå på grunde, der er terrænreguleret mere end tilladt ifølge lokalplanen.

23 af de 31 politikere stemte for, at det sidste hus, nummer 17, også må blive stående. Otte politikere var imod, ikke mindst fordi de frygter for konsekvenserne.

Annonce

- Kommunerne skal følge princippet om ligebehandling. Så hvis der kommer lignende sager, skal vi behandle dem ligesådan. Det er ikke borgmesteren, der kan bestemme, at denne sag ikke skaber præcedens. En byggeplads må fungere meget dårligt, når det kører så skævt som her, fordi en bygherre bliver syg. Der er vel også nogle tegninger? mente Frida Valbjørn Christensen (EL).

Vil gerne forebygge

- Jeg er mest optaget af, hvordan vi undgår, at noget som det her sker i fremtiden. Jeg har forståelse for beboernes frustration. Men det skaber præcedens, hvis det er tilladt at søge tilgivelse fremfor tilladelse. Hvorfor er det ikke opfanget i processen? Hvor er advokaten og kreditforeningen? Hvordan kan man have folkeregister-adresse, før der er en ibrugtagningstilladelse? Vi har ikke et sikkerhedsnet for, at der er en stopklods undervejs. Har vi ressourcer nok til at føre de tilsyn, der bør føres? sagde Rosa Lykke Yde (SF) om sagsforløbet.


Jeg tror ikke, det skaber præcedens, men det er ikke genialt, at Venstre siger, at de aldrig vil være med til at vælte et hus.

Mogens Nyholm


Annonce

Ingen naboer lider

- Der skal gives dispensation, hovedsagelig af hensyn til boligejeren. Der er ikke nogen naboer, der lider under det her. Der kunne være bygget i to etager, sagde Daniel Madié (K).

- Dette er en kedelig sag for bygherren, der blev alvorligt syg. Venstre kommer ikke til at deltage i nedrivning af huse, sagde Niels Erik Christensen (V).

- Det her er en farce. Venstre vil aldrig rive huse ned, der er bygget ulovligt. Så kan man jo skide på alle tilladelser, for man får altid tilgivelse. Nu skubber man en kvinde foran sig, der har købt et mangelbefængt hus, og nu har man lukket en ladeport op for ulovlige byggerier, konstaterede Bjarne Overmark (BL).

- Det er en besynderlig tilgang, der har været til hele sagen, hvor man har behandlet dispensationerne drypvis i stedet for samlet. Men vi stemmer for dispensation denne gang. Det giver ikke mening ikke at gøre det, sagde Henrik Hald, der var stedfortræder for Kasper Fuhr Christensen (VL).

-  Vi må føre skærpet tilsyn med firmaet fremover. Jeg tror ikke, det skaber præcedens, men det er ikke genialt, at Venstre siger, at de aldrig vil være med til at vælte et hus, sagde Mogens Nyholm (R).

Annonce

Hvor var ejendomsmægleren?

- Jeg er utrolig ked af, at den enlige mor kommer i denne pine. Men bygherren sælger noget, der ikke er lovligt. Der er en ejendomsmægler og advokat, der ikke har undersøgt sagen ordentligt, og en kreditforening, der låner penge ud til noget, der ikke er lovligt, sagde Anker Boje (S), der var bekymret over, at man ikke får bedre rådgivning, når man køber et nyt hus.

- Det er irrelevant, at bygherren er syg. Man skal ikke køre efter den devise, at det er bedre med tilgivelse end tilladelse. Men vi kan ikke tillade os, at den sidste husejer i rækken skal ud i et økonomisk uføre. Bygherren lader bare firmaet gå konkurs. Embedsmændene må lave en form for tilsyn. Det her kunne være stoppet allerede, da soklen blev lavet, sagde Joan Hjersing Knudsen (S), der var stedfortræder for Henning Jensen Nyhuus.

Enhedslisten, Beboerlisten, SF samt socialdemokraterne Karen Lagoni, Stine Eiby (stedfortræder for Iben Sønderup), Anker Boje, Pia Moldt og Ellen Petersen stemte imod, at der blev givet dispensation.

Annonce
Randers

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Randers For abonnenter

Nye planer kan måske redde p-pladser i Trangstræde og bevare busterminalen: Her er status på planerne for populær parkeringsplads

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Den hårdtslående skønhedsdronning fra Randers fylder 50

Randers FC For abonnenter

Seneste trupnyt: Randers FC-anfører glipper pokalopgør mod barndomsklub - Graves ude af topopgør

Kultur

’Pretty Woman – The musical’ kommer til Værket i efteråret 2022

Randers For abonnenter

Smitten i Randers-forstad tredoblet siden fredag - også i kommunen er der vækst i coronasmitte: Sådan skal du forholde dig til tallene

Leder

Der skal otte nye i Randers Byråd. Mindst. Sådan kan din stemme skabe den nødvendige fornyelse og stoppe den dumme fnidderfnadder.

Navne For abonnenter

'Brødrene' har løst et utal af opgaver under og over jorden - blandt andet pipelinen med øl til Storegade

Randers For abonnenter

Friske tal: Her er ugens regnskaber fra Randers

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Forsvarsministeriet kendte til forurening og trussel mod grundvand: Ordførere kritiserer manglende orientering

Debat

Sofie Østergaard: Lader du din partner styre økonomien for dig?

Randers

To unge mænd anholdt efter overfald på 17-årig: Sparkede ham flere gange i ansigtet og på kroppen

Randers For abonnenter

Randers Amtsavis analyserer: Derfor mister Dansk Folkeparti magt i Randers

Randers

50 år med Randers Lille Skole: En skole der tog afstand fra "den sorte skole"

Annonce