Annonce
Randers

Jagtforening byder på øl med smag af Kronjylland

Michael Ramlau og Kiss Jønsson fra Kronjyllands Jagtforening afleverer mjødurterne til brygmester Martin Frederiksen fra Randers Bryghus. Pressefoto

Kronjyllands Jagtforening vil under Randers Ugen etablere en pop-up restaurant, hvor gæster kan få smag for den kronjyske natur i form af nedlagt vildt og øl brygget på lokale urter.

Annonce

Randers: Med fødderne faretruende tæt på at drukne i Gudenå går en flok natur- og jagtentusiaster bag Randers Regnskov og plukker blomster. Blomsterne skal dog ikke i vaser, men i kedler for senere at blive til en vaskeægte kronjysk øl.

- Det er den her, vi går efter. Mjødurten. Hvis I nulrer bladene lidt, kan i fornemme en duft af det klassiske Jenka-tyggegummi. Men bare rolig, sådan kommer øllen ikke til at smage, forklarer John Knudsen, biolog i Randers Regnskov.

Repræsentanter fora Kronjyllands Jagtforening har sat et par af regnskovens medarbejdere i stævne og lytter ivrigt, mens John Knudsen fortæller om den gamle urt.

- Tanken er, at vi i samarbejde med Randers Bryghus skal lave en øl, som smager af Kronjylland. Det vil nok ikke blive så lækkert at bruge vand fra Gudenå, så i stedet nøjes vi med urter, der gror langs åen, siger Michael Ramlau fra jagtforeningen med et smil.

John Knudsen fortæller lidenskabeligt om den gamle urt, der vokser langs Gudenå. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce

Bæredygtig fødevareproduktion

Under Randers Ugen, nærmere betegnet 10. og 11. august, inviterer jagtforeningen sammen med Randers Produktionshøjskoles køkkenlinje på vin- og vildtaften i skolens lokaler i Kristrup. Der sælges i alt 140 billetter til de to aftener.

I forbindelse med den midlertidige restaurant etablerer man samtidig en øl- og vinbar, hvor gæster blandt andet kan smage den omtalte øl. Randers Bryghus producerer 1600 flasker, og de, der ikke bliver solgt i baren, vil efterfølgende komme på hylderne i udvalgte lokale supermarkeder.

- Det er første gang, vi leverer urter til øl, men det giver utrolig god mening, og det er noget, vi har drømt om i mange år. Det her er et af de få steder i Danmark, hvor mjødurten kan plukkes i rimelige mængder, fortæller Ole Sommer Bach, udvikler i Randers Regnskov.

- Og så er det jo en måde at udbrede budskabet om biodiversitet og bæredygtig fødevareproduktion på, som er lidt sjovere, end folk måske er vant til.

Flokken går videre langs stien blandt de meterhøje siv og spejder efter de gyldenfarvede blomster. Kurven skulle gerne fyldes med top på, inden de afleverer den hos brygmester Martin Frederiksen.

Det er mjødurtens gyldne blomster, der skal give den kronjyske øl smag. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce

Naturformidling

Konceptet bygger på at få naturen indenfor i lokalet ved hjælp af naturens egne materialer og med udsmykning og stemningsbilleder fra jagtuniverset. Menuen kommer til at bestå en af fire-retters middag tilberedt af vildt fra den danske natur, og der serveres udvalgte vine til hver ret.

Formålet med arrangementet er at gøre opmærksom på vildtet som en bæredygtig ressource i køkkenet over for folk, der ikke selv er vant til at gå på jagt.

Derudover bliver eleverne fra Produktionshøjskolen udfordret på en lidt anderledes måde end i det daglige, både ved at skulle servicere restaurantens gæster, men også ved, at eleverne lærer en hel del om vildtets anatomi og tilberedning i stedet for at få færdige stykker kød fra den sædvanlige leverandør.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers HK For abonnenter

Kragballe efter overlegent pokalavancement: - Det ligger lunt i svinget at få den her sejr

Annonce