Annonce
Byudvikling

Jaja, Nordjylland - men i Aarhus flyttede man en hel boligblok

Rubjerg Knude Fyr er tirsdag blevet flyttet 70 meter, men i 1962 flyttede man en hel boligblok i Aarhus. Fotos: Scanpix/Børge Venge
Tirsdag bliver Rubjerg Knude Fyr flyttet 70 meter. Men i Aarhus var det en boligblok, der skulle flyttes, så Silkeborgvej kunne udvides i 1962.

AARHUS: Det er da meget fint, at de går rundt og flytter et tårn oppe i Nordjylland et sted. Men det er altså ikke meget ved siden af en bedrift i Aarhus.

I 1962 skulle Silkeborgvej nemlig udvides, og i vejen for den udvidelse stod nogle røde murstensblokke. Derfor blev den ejendom, der tæller nummer 92 og 94, savet fri af sin sokkel og rullet fire meter baglæns. I forbindelse med flytningen var Århus Stiftstidende på pletten, hvor man blandt andet kunne læse i reportagen, at:

"Aarhuus Stiftstidendes medarbejder gik op i en lejlighed i øverste etage af opgangen Silkeborgvej 94, mens ejendommen blev rullet. Kun en meget svag dirren i gulvet mærkedes. Fruen i huset sad i en lænestol og læste sin avis. Forsiden vibrerede sagte. Det var alt."

Bag flytningen stod murermester H.F. Walnert, som var erfaren i den slags. Og man skulle måske tro, at det var en stor udfordring, sådan at flytte en hel boligblok. Men det var ikke tilfældet, fortalte murermesteren.

- Dette er ingen svær flytning. Den vanskeligste, jeg har foretaget, gjaldt et hus, der skulle drejes rundt om et hjørne, sagde murermesteren til avisen i forbindelse med flytningen.

Annonce
Det var denne blok i nummer 92-94, der blev flyttet, da vejen skulle udvides. Foto: Børge Venge

'Kommunen har været lidt karrig'

Ikke alle var dog lige imponerede af flytningen. For eksempel sagde fuldmægtig Terp, der boede i nummer 92, at kommunen godt kunne have givet lidt mere til forplejningen til beboerne.

- Jeg synes også at Aarhus Kommune har været karrig med diæten til de 33 beboere, som i dag er husvilde under rulningen af deres hjem, sagde han i Århus Stiftstidende 31. juli 1962, hvor huset blev rullet.

Blokken blev savet fri af soklen og rullet fire meter bagud. Foto: Børge Venge
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce