Annonce
Randers

Jamen, er det ikke?.... Større sumpskildpadde svømmer rundt i Randers Havn

Skildpadden blev opdaget af to læsere, som var på tur omkring havnearealet i Randers. Foto: Thomas Golczyk

En invasiv skildpaddeart er blevet spottet i havnebassinet. En biolog hos Miljøstyrelsen opfordrer læserne til at indfange og aflevere den.

Randers: Vandet i Randers Havn er blevet tilholdssted for en skildpadde, viser indsendt billede og videomateriale til avisen. Hos Randers Regnskov lyder vurderingen fra dyrepasser Sanne Stensgaard, at det sandsynligvis er sumpskildpaddearten terrapin, der svømmer rundt i havnen.

- Der findes mange af den type, der er sat ud i naturen, eller som er stukket af fra deres havedam, siger hun til Randers Amtsavis og opfordrer randrusianerne til at indfange den og aflevere den i Randers Regnskov.

Annonce
Foto: Thomas Golczyk

Dansk klima driller

Netop Randers Regnskov er en af de lokale samarbejdspartnere, som Miljøstyrelsen har håndteringsaftaler med omkring terrapinerne, der betragtes som en invasiv art i den danske natur.

- Den er på EU-listen, fordi den er et stort problem i Sydeuropa, hvor der er rigtig mange af dem, og hvor de også reproducerer sig, forklarer biolog i Miljøstyrelsen, Josefine Møller, som uddyber:

- Det gør de endnu ikke i Danmark, så det er i høj grad også for skildpaddens skyld, at den i stedet for at være derude kommer et sted hen, hvor nogen kan tage sig af den.

Ifølge biologen trives skildpaddearten ikke i det danske klima.

- De har det hårdt og især hen over vinteren, hvor vandet fryser til mange steder. Nu er det heldigvis en god sommer i år, siger biologen, der håber, at det kan lykkes at få terrapinen indfanget i tide.

Trussel for padder

Hos Miljøstyrelsen er vurderingen, at problemet med skildpadder i den frie natur endnu ikke er stort nok til for alvor at kunne true faunaen herhjemme, men de vilde skildpadder sætter alligevel deres spor.

- I områder, hvor der lever mange padder, kan terrapinen være et problem, fordi den kan snuppe nogen af dem eller bide benene af de andre dyr. Så i de områder, hvor vi har særligt mange arter, som vi ønsker at beskytte, er det ikke smart, hvis de havner derude, siger Josefine Møller.

Hos sumpskildpadder.dk, der hjælper skildpadder med at finde nye hjem, er der fortørnelse over, at dyrene bliver sat ud i naturen.

Selv om det måske kan se hyggeligt ud, når en skildpadde plasker rundt i havnen i Randers i fint solskinsvejr, så er idyllen knap så udtalt i virkeligheden, fortæller Kirsti Testroote, der har opsamlingssted for skildpadderne på Nykøbing Falster på vegne af foreningen.

- Dyrene er som oftest syge, når vi får dem ind. Det er dyrplageri, når skildpadderne bliver sat ud til den visse død i naturen, og da skildpadder ikke har nogen naturlige fjender, er det også et problem for alle andre dyr i dens omgivelser, fortæller Kirsti Testroote, der er overrasket over, at terrapinen har gjort ophold i havnen i Randers, da terrapinen er et ferskvandsdyr og derfor som regel lever ved søer herhjemme.

OPDATERING: Amtsavisen har søndag 16. september fået en henvendelse fra en læser, der desværre har fundet skildpadden død nær sin båd.

Se terrapinen i videon her

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce