Annonce
Randers

Janni blev fyret, fordi hun nægtede at skifte fagforening

Dan Johannessen, der er direktør hos Peterson Packaging, har mailet følgende kommentar til avisen:"Vi beklager sagen, da Peterson selvfølgelig fuldt ud respekterer organisationsfriheden. Den pågældende leder stoppede i Peterson for længe siden, og ud over det har vi ingen kommentarer." Arkivfoto

Janni Nielsens tidligere arbejdsgiver Peterson Packaging beklager sagen og gør opmærksom på, at den leder, der var involveret i sagen, har forladt virksomheden.

Annonce

Randers: Det er i strid med menneske­rettighederne at blive tvunget til at være medlem i en bestemt fagforening for at være ansat i en virksomhed. Det besluttede Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg allerede i 2006.

Alligevel blev 41-årige Janni Nielsen fyret fra sit job som kartonnagearbejder på Randers-virksomheden Peterson Packaging i januar i år, fordi hun nægtede at skifte fagforening fra den gule Krifa til den røde 3F.

Janni Nielsen nåede kun at være ansat et par måneder, inden hun måtte forlade fabrikken på Mirabellevej i det nordøstlige Randers med en fyreseddel i hånden. Den officielle forklaring hed omstruktureringer. I virkeligheden handlede det om hendes medlemskab af den "forkerte" fagforening.

Janni Nielsen blev ansat på Peterson Packaging i november, fordi hendes daværende arbejdsplads stod foran lukning.

- Da jeg var blevet ansat, bad tillidsmanden mig om at skifte fagforening fra Krifa til 3F. Hun kom med en lang smøre om fællesskab, men jeg er ikke nogen fagforeningskvinde. Jeg har bare brug for at have sikkerhed, hvis jeg skulle blive ramt af ledighed. Jeg er tilfreds med Krifa, hvor jeg betaler 400 kroner mindre om måneden, så jeg blev godt irriteret, siger Janni Nielsen.

Hun endte dog alligevel med at udfylde en blanket, der bekræftede et skifte fra Krifa til 3F, men fortrød allerede samme aften og kontaktede næste morgen Krifa for at fastholde sit medlemsskab der.

- Efterfølgende kom de rendende næsten hver dag, både min leder og tillidsmanden. På et tidspunkt kom der også en kollega og sagde: "Nu skifter du fan'me fagforening". Men jeg havde det fint, som jeg havde det, og jeg havde ikke tænkt mig at sige op, fortæller Janni Nielsen.

Da jeg hørte om sagen, blev jeg helt paf. Det er fuldstændig uanstændigt og umenneskeligt. Uanstændigt fordi en chef og en tillidsmand opfører sig på den måde. Og umenneskeligt fordi det går ud over en persons værdighed.

Søren Fibiger Olesen, Krifa
Janni Nielsen nåede kun at være ansat et par måneder, inden hun måtte forlade Peterson Packaging.
Annonce

Kun mig der blev fyret

I januar 2018 efter blot et par måneder i jobbet, var tålmodigheden hos tillidsfolk og ledelse imidlertid sluppet op.

Janni Nielsen blev sagt op på grund af "omstruktureringer."

- Og det var kun mig, der blev fyret, tilføjer hun.

Janni Nielsen har lydoptagelser af sin tidligere leder, hvoraf det fremgår, at hun vil blive fyret, hvis ikke hun melder sig ind i 3F.

"Vi må ikke gå ud og fyre for det, men ved nærmeste lejlighed, hvor der skal nogen ud, så står du på affyringsrampe 1," siger lederen på optagelsen, som avisen har hørt.

Med hjælp fra sin fagforening Krifa og brancheforeningen Dansk Industri fik Janni Nielsen forhandlet en aftale på plads, der gav seks ugers ekstra løn - og ikke var forsynet med den tavshedsklausul, virksomheden ellers havde ønsket.

Hos den kristelige fagforening Krifa er formand Søren Fibiger Olesen oprørt over den behandling, Janni Nielsen har været udsat for:

- Da jeg hørte om sagen, blev jeg helt paf. Det er fuldstændig uanstændigt og umenneskeligt. Uanstændigt fordi en chef og en tillidsmand opfører sig på den måde. Og umenneskeligt fordi det går ud over en persons værdighed, siger Søren Fibiger Olesen.

- Vi har kørt en sag om uberettiget fyring, og Janni Nielsen har fået erstatning. Men for hende og mange andre er det ikke pengene, det handler om. Det er følelsen af at blive valgt fra, fordi ens private overbevisning får betydning for, om man har et arbejde eller ej, siger Søren Fibiger Olesen.

Dan Johannessen, der er direktør hos Petterson Packaging, har mailet følgende kommentar til avisen:

"Vi beklager sagen, da Peterson selvfølgelig fuldt ud respekterer organisationsfriheden. Den pågældende leder stoppede i Peterson for længe siden, og ud over det har vi ingen kommentarer."

Randers Amtsavis har kontaktet 3F i Randers for en kommentar, men forgæves.

Janni Nielsen er i dag sygemeldt og uden arbejde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers HK For abonnenter

Kragballe efter overlegent pokalavancement: - Det ligger lunt i svinget at få den her sejr

Annonce