Annonce
Kultur

Stiftens jazzanmelder anbefaler: Fem koncerter du skal høre på Sommerjazz

Den amerikanske guitarist Kurt Rosenwinkel er hovednavn på Sommerjazz 2020 i Aarhus. Foto: Torben Christensen

Aarhus Jazz Festival er skrumpet. Og har fået et nyt navn. Alt sammen grundet Coronaen. Men der kommer jazz. Faktisk over 170 koncerter (imponerende!) med bigbandjazz, elektroniske meditationer og en enkelt amerikansk superguitarist. Her er de koncerter, Århus Stiftstidendes musikanmelder Andreo Michaelo Mielczarek især glæder sig til på Sommerjazz, som finder sted 11. til 18. juli.

1. Søndagsjazz hos Erling og på Sydhavnen

Den polsk-danske pianist Artur Tuznik spiller med sin trio, der består af den franske bassist Brice Soniano og ex-århusianeren Daniel Sommer på trommer.

Polskfødte Artur Tuznik kom til Danmark i 2008 for at studere på musikkonservatoriet i Odense. I de senere år har han slået sit navn fast i det danske jazzmiljø. Det er ham, man ringer til, når klavertonerne gerne må have en personlig og cool lyd. Tuznik fletter skandinaviske inspirationer sammen med centraleuropæisk impressionisme, men faktisk mestrer han alle stilarter og griber bare øjeblikket. Under en (hemmelig) jam sidste år i en Aarhus-lejlighed gav han nyt liv til et gammelt opretstående klaver.

Den 31-årige pianist er aktiv i flere konstellationer og optræder med Camilla Dayyani Group under en koncert på Gellerupscenen. Men allerede på søndag, i Erlings hjørnejazzhus, spiller Tuzniks trio med den franske bassist Brice Soniano og Daniel Sommer på trommer.

Stik også ned til endags-festival på Sydhavnen med bl.a. Lars Greve, Ned Ferm/Kresten Osgood og Caktus, som spiller akustiske improvisationer for to basser og to saxer. Kudos til de unge arrangører i The Community.

Alle koncerter har begrænsede pladser på grund af Covid-19. Tjek jazzfest.dk

Minifestival (se jazzfest.dk for detaljer)

Søndag 12. juli kl. 15-24, Colabs, Artur Tuznik Trio (DK/FR),

Artur Tuznik (piano), Brice Soniano (bas), Daniel Sommer (trommer)

Søndag 12. juli kl. 20, Erlings Jazz- og ølbar

2. Sprød arabisk oud i Gellerup

Maher Mahmoud, der spiller arabisk oud, optræder med bl.a. saxofonisten Johan Toftegaard Knudsen. Koncerten er en del af en serie under navnet Basarjazz på Gellerupscenen. Foto: Anita Graversen

Maher Mahmoud har spillet med Brian Eno og Damon Albarn på Roskilde Festival. Og i Aarhus, hvor Mahmoud bor, har han givet koncert med The Syrian Expat Philharmonic Orchestra. Han har studeret musik i Damaskus og tog i 2019 solisteksamen fra Det Jyske Musikkonservatorium.

Nu møder Mahmouds klassiske arabiske oud Johan Toftegaard Knudsen og co. Saxofonisten Toftegaard er kendt for at dyrke globale toner, især bulgarsk folkemusik. Jazzen har altid været gadens musik – frihedens og diversitetens udtryksform par excellence. En hot gryde med alverdens blues-krydderier, som bliver ved med at suge til sig af nye inspirationer, smage og temperamenter. Det skal vi blive ved med at huske. Tag cyklen eller bus 4A til Gellerup og bliv beriget med en rytme eller to, som du ikke anede eksisterede.

Etnolab feat. Maher Mahmoud – Bazarjazz (DK/SY)

Maher Mahmoud (oud), Johan Toftegaard Knudsen (sax, cl, vokal, kaval), Jens Christian Kwella (guitar) Torben Bøtker Bjørnskov (bas), Frederik Emil Bülow (trommer)

Tirsdag 14. juli kl. 17, Gellerupscenen (fri entré

3. Storband swinger Musikhuset

Aarhus Jazz Orchestras populære Ridehus-koncerter er sløjfet i år. I stedet rykker storbandet ind i Musikhuset foyer til koncerter med mundharmonika-virtuosen Mathias Heise og vokalisten Veronica Mortensen samt en koncert med musik af Duke Ellington, Count Basie og Quincy Jones. Foto: Axel Schütt

I ugevis har de swinget internetkablerne og sendt soloer på afsprittede (selvfølgelig) instrumenter hjemme fra privaten via de sociale medier. Hver for sig. Nu trænger musikerne i Aarhus Jazz Orchestra nok til at møde hinanden. Og rigtige mennesker. Dig.

Big Bandet, som har stået for de sidste mange jazzugers populære Ridehus-koncerter, jazzer i år med den prisvindende mundharmonika-virtuos Mathias Heise, vokalisten Veronica Mortensen og fortolker musik af Duke Ellington, Count Basie og Quincy Jones.

Orkestret blev skabt i 1977 af Jens Klüver og har siden da sjældent ligget på den lade side. Nu træder de på scenen som kåde køer, der skal ud og græsse for vildt. Vi forventer ekstra løsslupne soloer og saftige trut. Kollektivet lever. Den kollektive musik er aldrig død. En saxofon er sjov. Fem saxofoner er sjovere. Spørg bare Duke eller enhver anden jazzfan.

Aarhus Jazz Orchestra

feat. Mathias Heise: onsdag 15. juli kl. 17 og 20

feat. Veronica Mortensen: torsdag 16. juli kl. 17 og 20

The music of Quincy, Count & Duke: fredag 17. juli kl. 17 og 20

Musikhuset Aarhus, Foyeren

4. Kurt Rosenwinkel spiller Nicolai Munch-Hansen

Kira Skovs afdøde mand, bassisten og komponisten Nicolai Munch-Hansen (billedet), hyldes af musikere som bassisten Anders AC Christensen og trommeslageren Kresten Osgood samt den amerikanske guitarist Kurt Rosenwinkel, der er hele festivalens største internationale navn. Foto: Morten Germund

Bassisten og komponisten Nicolai Munch-Hansen nåede at medvirke på mere end 50 udgivelser inden sin død i 2017 som blot 39-årig. Han samarbejdede med ordmennesker som Steffen Brandt og senest Peter Laugesen på albummet “Det Flimrende lys over Brabrand Sø”.

Hans kompositioner er engagerende historier i sig selv: Tyste som salmer, skramlede, calypso-dansende, hypermelodiske, rockende, buldrende. Numre fra “Wanna Do Right But Not Right Now” og andre albums fortælles nu af en gruppe af Munch-Hansens kammerater. Den amerikanske guitarist Kurt Rosenwinkel – den største internationale stjerne på hele festivalen – spiller med.

Opvarmning er med parret Anne Bruhn (trompet) og Richard Andersson (bas). De er flasket op med den nordiske sangskat, men kender også deres Ornette Coleman og nørdet harmonik. Og de elsker mælkebøtter, står der i presseteksten. Hvor langhåret og freejazzet er det!

Foreløbig er der sat blot 50 billetter til salg til den udendørs koncert på Sydhavnen.

Andersson:Andersson

Anne Bruhn Andersson (trompet) og Richard Andersson (bas)

Onsdag 15. juli kl. 20, Studie O2K

The Music of Nicolai Munch-Hansen feat. Kurt Rosenwinkel (DK/US)

Ned Ferm (sax), Kurt Rosenwinkel (guitar), Nils Bosse Davidsen (vokal), Anders AC Christensen (bas), Kresten Osgood (trommer)

Onsdag 15. juli kl. 21, Studie O2K

5. Svaneborg Kardyb – meditativ ganerenser

Det for tiden meget populære Aarhus-orkester Svaneborg Kardyb spiller musik med et naturligt groove. For debutalbummet “Knob” (2019) vandt duoen to Danish Music Awards: Årets Danske Jazzkomponist og Årets Nye Danske Jazznavn.

På Café Støj åbner Cæcilie Norby sin store stemme. Instrumentalt er det på Radar. Nikolaj Svaneborg spiller tangenter, Jonas Kardyb på trommer. Sammen er de seneste skud på stammen af Aarhus-orkestre, der får jazzen til at vandre ud ad nye og ukendte skovstier. De to venner er ligeglade med, om musikken er akustisk, elektronisk, abstrakt eller super melodisk – bare den har nerve, glød og en hårdt kantet puls. Groovet føles meget naturligt på debutalbummet “Knob” (2019), som er skabt med sort kaffe i koppen, og det er stærkt, at de vandt to Danish Music Awards: Årets Danske Jazzkomponist og Årets Nye Danske Jazznavn.

Numrene med titler som “Et Lite Øyeblikk Bare” beskriver duoen selv sådan: “Det er som at snuble ned ad bjerget Zen, få en ganerenser midt i menuen og opleve rastløshed blive tøjlet og ende beroligende.”

Mon ikke denne lørdagsservering bliver både mættende og meditativ?

Man kan snildt nå forbi Helsingør Theater i Den Gamle By og høre Peter Bernstein Scandinavian Connection inden. Den amerikanske guitarist kendt fra bl.a. samarbejder med Brad Mehldau, spiller med tre danske musikere.

Nikolaj Svaneborg (wurlitzer, synth, piano), Jonas Kardyb (trommer, perc)

Lørdag 18. juli kl. 20, Radar

Peter Bernstein Scandinavian Connection (US/DK) Peter Bernstein (guitar), Martin Schack (piano), Jesper Bodilsen (bas), Anders Mogensen (trommer)

Lørdag kl. 17, Helsingør Theater, Den Gamle By

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC

Live: Randers FC går til pause foran efter straffescoring

Annonce