Annonce
Livsstil

Jeg har haft alt for mange mænd

Skuespiller Lisbet Dahl, Cirkusrevyen.

Som 67-årig er Lisbet Dahl overbevist om, at lykken er én partner hele livet. Selv har hun haft mange. Men som hun siger: »Havde jeg ikke gjort mig mine erfaringer, kunne jeg ikke sige, at man skal undgå skilsmisser«.

Hun har fem børn. Med fem mænd. Og har været gift fire gange.

Den 67-årige revykunstner Lisbet Dahl har aldrig snydt sig selv for oplevelser. Skulle hun lave et serviceeftersyn på sit liv, er der én enkelt ting, hun fortryder.

Skuespiller Lisbet Dahl.

»Kunne jeg ændre noget, ville jeg kun have haft én mand. Jeg skulle aldrig være blevet skilt«, siger hun.

Annonce

Hun er klar over, at udmeldingen kan virke som en indrømmelse til den første ægtemand, der »kan sidde og gnide sig i hænderne, når han læser det«.

Men hendes fortrydelse handler ikke om ham. Den har i det hele taget intet med kvaliteten af de enkelte ægtemænd at gøre.

Det handler om børns trang til at have både en mor og en far. Det handler om glæden ved at have fælles minder.

Og så handler det om erkendelsen af, at forelskelse er en tilstand, der går over.

Når hun i dag kigger tilbage på sit liv, sine børn og sine mænd, tænker hun ikke, at én mand fremfor en håndfuld ville gøre den store forskel på, hvordan hun har det.

Men undervejs i livet ville det have betydet meget - for hende og for hendes børn.

»Den store forskel ville være, at jeg havde undgået alle de følelsesmæssige og økonomiske ups and downs. Jeg ville have fået en større ro i mit liv«, siger hun.

Mængden af mænd er ikke noget, hun går og sørger over. I dag ville den mest mærkbare forskel være de dage, hvor hun sammen med børn og børnebørn skiftes til at vende brikker i deres private Memoryspil.

»Så sidder vi og griner og mindes og pludselig er der gået en halv aften. Og så sidder der en kæreste ved siden af, der er totalt udenfor. Vi griner og fortæller, og han er slet ikke med. Så må man være høflig og sige: »Nej, nu skal du høre...« Det er bare ikke nær så sjovt. Og nogle gange handler historierne jo også om andre mænd, og så er det slet ikke spor sjovt, siger hun med tryk på slet.«

DANMARKS REVYDRONNING par exellence Lisbet Dahl lever af at spidde tidsånden og pinpointe danskerne.

Hun gør det år efter år i Cirkusrevyen på Bakken, så godt at hun netop har modtaget en pris på 500.000 kr. for sit mere end 40 år lange arbejde. Hun gør det, når hun holder foredrag om kunsten at »blive et lykkeligt menneske«.

Men hun gør det også, når man møder hende privat. Installeret i stuens store beige sofa, med fødderne under dynen og kaffe i koppen er hun klar til at give sine erfaringer videre.

Hvor andre foredragsholdere tager udgangspunkt i deres eget liv og hvor godt de klarer hverdag og prøvelser af enhver art, taler Lisbet Dahl om det modsatte. Hun holder spejlet op foran sig selv og siger: »Gør ikke som mig«.

Hun har altid højst holdt sammen med sine mænd nogle år, hendes længste forhold var det første ægteskab med kollegaen Lars Høy, som hun var gift med i seks år.

Der er ikke en enkelt forklaring på, at mændene i Lisbet Dahls liv er kommet og gået.

Hun har oplevet alle former for brud.

»Jeg er blevet gået. Preben Kaas valgte at tage sit liv og jeg er selv gået to gange, konstaterer hun nøgternt.

Derudover har der været kæresterne. At nogle af dem har valgt livet med hende fra, handler om hendes karakter«, mener hun.

»Jeg er da sikkert en irriterende og dum kælling. Der er pænt meget mand i mig. Jeg fylder meget, styrer, bestemmer og tager beslutninger. Det er ikke altid mænd synes, det er sjovt. Der er også nogle, der ikke har syntes, det er sjovt, at jeg er kendt, eller at jeg har tjent mere end dem.«

Men når hun nu sidder og tænker over det, er hun nok nærmere blevet skilt, fordi hun har spurgt ind til sine mænd.

»Hvordan har du det egentligt? Er du ked af det? Lad os nu snakke om det«, er indledninger på samtaler, som har placeret flere forhold i datidsform.

»Man skal ikke dissekere for meget. I hvertfald ikke dem, man er gift med«, konstaterer hun.

»Et virkeligt godt råd er at blive sammen. Man skal forstå, at det man får, hvis man går videre sammen, er så meget større end det, man får, hvis man bliver skilt«, siger hun.

RÅDET KOMMER IKKE af ingenting, Hendes holdning til ægteskabet er bygget på erfaring, for der går skår, hver gang et par går fra hinanden. Ikke nødvendigvis af manden og kvinden, men af de børn, der efter en skilsmisse står tilbage som de største tabere.

Det er da også sine egne børn, hun tænker mest på, når hun siger, at hun skulle have holdt sig til en mand.

»Jeg er ligeglad med, hvad folk gør, når de ikke har børn. Men er der børn, så kæmp for det. Gå i parterapi. Tal om det. Kom ud af den situation, I har bragt jer i. Jeg ved, hvad jeg taler om. Hver gang man møder en ny mand, tænker man: Åh, det er fantastisk. Man synes, han er så vidunderlig og begavet og helt pragtfuld, og den mest fantastiske elsker og så går der tre år, og så tænker du, nå, ok...,« siger hun med et skuldertræk.

»Min mor sagde altid: Der findes kun to slags mænd. Dem du er forelsket i. Og dem, du ikke er forelsket i. Derudover er de ens«, siger hun hæst.

Det høres at stemmen er af den slags, der har råbt sine sale op.

Hun har ikke en fin og feminin lyd, men der er heller ikke havnearbejder rungen over stemmen. Den er godt brugt - har patina, som det ville hedde, hvis en ejendomsmægler skulle sælge den.

LIGE NU DELER HUN hverken bolig, liv eller oparbejder minder med en mand.

Det er fint nok, for der er mange andre ting at underholde sig med. F.eks. et arbejdsliv, der aldrig har været mere succesfuldt end netop nu.

»Jeg havde aldrig drømt om, at det skulle køre sådan her. Det er vildt mærkeligt og vildt vidunderligt som 67 år at være på højden af sin karriere.«

Desuden er der et nyindkøbt sommerhus og den årlige ferierejse til Kreta.

Mens Lisbet Dahl ofte har ændret smag i mænd, så er hun top-konservativ, når det gælder ferie. Hvert år rejser hun til Kreta til det samme lille familieejede hotel.

Hun går linen ud og sover helst i det samme værelse, kender efterhånden alle ansatte og deres familier og bliver inviteret til bryllup og barnedåb.

Hun tager aldrig alene afsted. Ferien er for hende og de børn, børnebørn og veninder, der vil med. Men mændene må blive hjemme.

For mænd vil leje biler og ud at se ting. Det vil Lisbet Dahl ikke. Hun vil slappe af.

»Jeg vil bare gerne sidde og glo ud i luften og højst tage stilling til emner som: Hvad er klokken? Og er det mon for tidligt til, at jeg kan tage det første glas retsina?«

De sidste ti år har hun tænkt, at hun egentligt gerne ville opleve Afrika. Alligevel blev det også i år Kreta, hun rejste til.

»Jeg kan lide, at der sker de samme ting, det samme sted. Jeg er familieminded.«

Lisbet Dahl fik sit første barn, da hun var 18 år og det sidste da hun var 44 år. Der var »sindssyg stor forskel på at blive mor som purung og som middelaldrende«.

Men en ting er fælles.

»Min mor har altid været mit anker i livet. Det samme har jeg prøvet at være i mine børns. Jeg prøver altid at være der, når de har brug for mig. Jeg har læst at flere og flere kvinder vælger at være hjemmegående pga børnene, det kan jeg godt forstå.«

Selv valgte hun det, hun kalder »mellemtingen« - et mere end fuldt arbejdsliv med skæve arbejdstider og en ung pige i huset, så børnene ikke skulle tilbringe hele deres barndom i institutioner.

»Jeg synes, det var dejligt, at det var hende, der så deres første skridt, hvis jeg ikke var hjemme til det.«

Alle fem børn er vokset op med Lisbet Dahl som primærforælder.

»Jeg har altid haft det sådan, at mine børn er mine. Men de skal have al den kontakt med deres fædre, de har behov for.«

GRUNDLÆGGENDE MENER hun, at børn har 100 pct brug for begge forældre. Men uden at ville gå i detaljer, må hun »se i øjnene at det nogle gange er lykkes for mig og andre gange ikke«.

Det er hun langt fra alene om. Fire ud af fem par kan ikke blive skilt på en pæn måde, fastslår hun.

Derfor er hun blevet enig med sig selv om at én mand er et passende antal. Men fordi den erkendelse først er kommet til hende nu, har hun måtte lære sig at sige undskyld. Og mene det.

Også selvom hun intet har gjort.

Livet har lært hende lektien om, at skal det lykkes at holde børnene nogenlunde skadesfri under en skilsmisse, så må forældrene for alt i verden aldrig blive uvenner.

Hun har øvet sig i tilspidsede situationer altid at kunne sige: Undskyld, det er jeg ked af. Det er min fejl.

»Første gang, du siger undskyld uden at have gjort noget er det svært. men når du opdager funktionen, opdager hvordan det virker, kan du tro, du kan. Det handler nemlig ikke om dig og din sårede stolthed. Det handler om dine børn. Jeg ved, at det virker, for min mor kunne. Mine forældre blev skilt, da jeg var 3½ år, men min mor sagde aldrig noget ondt om min far, og min far sagde aldrig noget ondt om min mor.«

Det handler om, at man ikke lader sig forvirre ind i blindgyder og diskussioner om småting. Lisbet Dahl har lært at holde overblikket af sin mor.

»Du skal sætte dig på en lille sky, hvorfra du bedre kan overskue alting, og så vil du opdage, hvor småt det hele egentligt er, og at du ikke behøver tage dig af det«, lød rådet.

Det er ikke fordi Lisbet Dahl ikke kan blive hidsig. Hun beskriver sig selv som opfarende og forsætter:

»Jeg kan blive sindssygt rasende hysterisk hidsig.« Men mest over småtterier, som når hun slår en tå eller ikke kan finde en sko.

»Sådan noget kan virkelig hidse mig op. Men med store ting, bliver jeg næsten aldrig gal, der bliver jeg konstruktiv.«

Hendes påstand er, at undskyldningen virker 100 pct afvæbnende på enhver krise, der med stormskridt er på vej op af konflikttrappen. Bare kortfattet at konstatere: »Jeg er ked af det«.

Ikke noget med at uddybe, at det var også fordi du sagde...

Nej, det er den uforbeholdne undskyldning, hun er ude efter.

Den der lyder: »Det må du undskylde, det har jeg misforstået. Det er min skyld. At sige undskyld handler om, at der er smart og i øvrigt smadderskægt at sluge lidt stolthed. Det virker sindssygt godt at sige til skilsmisse-fædre (og mødre for den sags skyld), for du afvæbner den anden. Det har en KÆMPE effekt. Der kommer ingen skænderier.«

Annonce
Randers

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Randers FC For abonnenter

Live: Randers FC er i front - men lever livet farligt!

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Østjylland

Se billeder og video fra branden i Pindstrup: Pumper næsten 4000 liter søvand op i minuttet for at slukke kæmpebrand

Navne For abonnenter

Når pungen og maven er tom, går man i foodbank i Sct. Clemens Kirke - her kommer alle typer af mennesker efter mad

Østjylland

Grenaa på listen: Regeringen vil bruge fire milliarder på nærhospitaler

Randers

2000 kunder i Randers uden internet: Teknikere leder stadig efter kabelfejlen

Sport

Bitsch har truffet atypisk beslutning i Randers HK: - Ingen tvivl om, at det er til alles bedste

Randers For abonnenter

Drømmer du om en dukkert i det fri? Stor badesø i Randers kan blive en realitet om få år

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Lokal Storegade-kendis lejer endnu en adresse i gaden: Nyt diskotek åbner om få dage - med fri drinksbar

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Alarm 112

Luk døre og vinduer: Politiet opfordrer borgere til at passe på giftig røg fra storbrand - kommer til at brænde i flere dage

Randers For abonnenter

Nye planer kan måske redde p-pladser i Trangstræde og bevare busterminalen: Her er status på planerne for populær parkeringsplads

Randers

Østbro-kandidater på hjemmebane i Harridslev: Tre mandater vil være en succes

Annonce