Annoncørbetalt indhold

- Jeg har i mange år drømt om at blive bedemand

56-årige Carsten Fodgaard har drømt om at blive bedemand i mere end et årti. Sidste år gik drømmen i opfyldelse, da han blev fuldtidsansat hos Begravelsesforretningen Per Wraa i Randers. Foto: Nanna Lørup Buch

56-årige Carsten Fodgaard er gået en lang vej, for at få den nødvendige livserfaring, inden han kunne kaste sig over sit drømmejob som bedemand.

Af Nanna Lørup Buch

De sidste 10-15 år har 56-årige Carsten Fodgaard gået med et ønske om at blive bedemand. Hvor tanken er opstået, ved Carsten Fodgaard ikke, men han har altid haft lyst til at arbejde med mennesker.

- Min mor havde en drøm om, at jeg skulle være præst. Men det har jeg aldrig rigtig følt, var det jeg skulle. Om det så kan have inspireret mig til at ville være bedemand, ved jeg ikke, men jeg har altid haft lyst til at arbejde med mennesker, siger Carsten Fodgaard, der er født i Thy, og nu bor i Thorsager på Djursland sammen med sin kæreste, og hans to børn fra et tidligere forhold.

56-årige Carsten Fodgaard er uddannet i butik i starten af 1980'erne. Efterfølgende har han lavet lidt forskelligt arbejde på lager i Thy, inden han flyttede med sin daværende hustru til Aarhus i 2005, for at prøve noget nyt. Her startede han som handicaphjælper, som han arbejdede som de næste 10 år.

Men tanken om et liv som bedemand har han gået med i over et årti, og drømmen er kun blevet større med årene.

- Jeg har i mange år drømt om at blive bedemand, det kunne jeg godt tænke mig. Det lød bare som et spændende job. Jeg tænkte også, at jeg havde de kvaliteter, det kræver. Jeg er god til at kommunikere, siger han og tilføjer:

- Jeg har også tidligere arbejdet på plejehjem som vikar og på bosteder. Det med at hjælpe andre mennesker, har nok altid ligget i mig.

Der skulle ske noget nyt

I 2015 følte Carsten Fodgaard, at hans børn var blevet så store, at han godt kunne investere tiden i hans bedemandsdrøm.

- Jeg arbejdede som handicaphjælper, og var rigtig glad for det, men hvis jeg skulle prøve noget andet i mit liv, så følte jeg, at det var nu, jeg skulle gøre det. I 6-7 år jeg boede jeg alene med mine børn, og der havde de en alder, hvor jeg ikke syntes, at jeg kunne bruge den tid, det kræver at blive bedemand, så da de blev større, pustede det til min bedemandsdrøm igen. Så tænkte jeg, at nu var det tiden. Nu skulle jeg se, om jeg kunne finde et job hos en bedemand, siger han.

Derfor tog Carsten Fodgaard kontakt til Per Wraa, der er indehaver af Begravelsesforretningen Per Wraa i Randers. Det gav pote.

- Jeg startede hos Per på timebasis i starten samtidig med, at jeg var handicaphjælper - jeg skulle lige finde ud af, om det var et job for mig, og Per skulle finde ud af, om han kunne bruge mig.

Jeg arbejdede nogle måneder på den måde, mens jeg stadig havde mit job som handicaphjælper. Så blev jeg ansat halvtid som bedemand, og så gik jeg ned på halvtid som handicaphjælper, siger han og tilføjer.

- Da jeg havde arbejdet sådan i en periode, kom Per og sagde til mig, at nu var det tid til, at jeg blev der fuldtid, og spurgte, om jeg kunne tænke mig det - det kunne jeg godt.

Carsten Fodgaard blev fuldtidsansat hos Begravelsesforretningen Per Wraa i 2017.

- Jeg tænkte bare, yes, det var lige det, jeg ville. Det var min drøm, der gik i opfyldelse. Det lykkedes mig at få det, som jeg gerne ville. Det var en rigtig god følelse, siger han.

Omvejen var det hele værd

Selvom Carsten Fodgaard har gået en omvej, inden han blev bedemand, har det været det hele værd.

- Jeg har ofte tænkt, at jeg hvis jeg kunne gøre en ting om, skulle jeg aldrig have været i gang med butiksfaget og lagerarbejdet - jeg skulle have startet noget tidligere med at arbejde med mennesker. Men nu er jeg her, og det er jeg rigtig glad for. Min vej har gjort mig til den, jeg er. Det har givet mig en uundværlig livserfaring - det har jeg stor glæde af i mit møde med andre mennesker, siger han.

Specielt det med livserfaring betyder meget for Carsten Fodgaard i hans arbejde som bedemand.

- Når man er i min alder, har man opnået mange års livserfaring, som man kan bruge som bedemand. Det er lettere at sætte sig ind i andres forhold, når man selv har oplevet dødsfald eller andre former for sorg. Man ved noget om, hvordan man kan reagere, når man står i sådanne situationer, siger han og tilføjer:

- Jeg tror ikke, jeg kunne have været bedemand tidligere. For mig har det også drejet sig om, at jeg skulle være klar til det - finde mine egne styrker. Jeg skulle finde ud af, hvem jeg selv var. Jeg har været igennem skilsmisser, jeg har haft et kræftforløb, jeg har selv mistet mine forældre - alle de ting, jeg har været igennem, har været med til at udvikle mig til at finde ud af, hvem jeg er. Det styrker mig i mødet med andre, når jeg ved, hvem jeg selv er og når jeg hviler i mig selv, siger han.

Carsten Fodgaard bruger sine egne erfaringer i mødet med de efterladte.

- Man er mere autentisk og i stand til at være til stede i nuet, når man står ved sig selv. Dette er noget af det vigtigste som bedemand. Man skal være sig selv, når man kommer ud til de pårørende. Bendemænd er vidt forskellige, ligesom alle andre er, siger han.

Træder ind til folk i sorg

Ifølge Carsten Fodgaard er det vigtigt, at det aldrig bliver til rutine, når man som bedemand er ude ved de pårørende.

- Jeg ser det som et privilegium at kunne få lov til at træde ind til folk, der er i sorg. At blive budt indenfor i deres sorg, det synes jeg er stort. Når man er i sorg, er man allermest sårbar. Så kommer jeg som fremmed ind, og får lov til at opleve deres sårbarhed og deres sorg. Det er noget, man skal passe på. Det skal man værne om. Det må aldrig blive en rutine, når man er ude ved familierne, for der er ikke to familier, der er ens, selvom opgaverne nogle gange er de samme. Man skal lytte til dem og finde ud af, hvordan man kommer hen til, hvad de gerne vil, på den bedste måde, siger han og tilføjer.

- Jeg synes, det er et fantastisk job, jeg kunne ikke tænke mig at lave andet, end jeg gør. Det giver mig noget på mange fronter. Det giver mig en god følelse, når jeg har vejledt familier i en sorgsituation, og når ting bliver afviklet som familierne ønsker. Jeg føler, jeg kan gøre en forskel, siger han.

Skal ikke tage sorgen med hjem

Det sværeste ved at være bedemand er, ifølge Carsten Fodgaard, at lægge sorgen fra sig, når man er færdig med at være på arbejde.

- Kunsten for mig er, at jeg skal være nærværende, når jeg er der, men jeg skal heller ikke tage sorgen med hjem. Med alle de sorgfulde mennesker, vi møder, kan man ikke være i jobbet, hvis man ikke kan lægge det fra sig. Man skal være nærværende og til stede, når man er hos folk, og så skal man kunne være sig selv, når man kommer hjem, ellers er man bedemand 24 timer i døgnet, og så brænder man sammen på et tidspunkt, hvis man ikke kan holde fri en gang i mellem, siger han.

Dette var især svært for Carsten Fodgaard at balancere imellem, da han lige var begyndt som bedemand.

- I starten af min tid som bedemand, kunne jeg godt mærke, at det fyldte enormt meget, når jeg kom hjem. Jeg har også vågnet om natten og tænkt; "har jeg nu husket at bestille de blomster, jeg skulle" osv. Jeg føler et stort ansvar for familierne, fordi jeg ved, at det er vigtigt, at tingene bliver, som de gerne vil. De små praktiske ting, som de rigtige blomster, kan have stor betydning, når folk er i sorg. Det er med til at give dem en god oplevelse med noget, der er svært. Jeg ser nogen gang mit job som en konsulent - jeg skal vejlede familierne til at komme bedst igennem i deres sorg, siger han.

De nyeste CPR-numre er de hårdeste

Når man arbejder som bedemand, kommer man ud til mange typer pårørende - det sværeste for Carsten Fodgaard er, når de afdøde endnu ikke har nået at leve.

- Det er meget forskelligt, hvad der rører mig. Man kan godt komme ud til et ældre menneske, der er gået bort, forventeligt. Det at opleve sorgen, med børnebørn der græder osv., det vidner om, hvilken indflydelse, det her menneske har haft - her er et menneske, der har haft stor betydning for familien og slægten. Det synes jeg er smukt at opleve, siger han og tilføjer.

- Så er der også de situationer, hvor det er yngre mennesker, der går bort. Der kan jeg selv relatere til, hvor frygteligt det ville være, hvis det var mine egne børn, der var sket noget med. Det påvirker mig meget, når CPR-numrene bliver alt for nye, siger han.

Uanset hvilken alder den afdøde har, er der pårørende, der er i sorg. Derfor er det vigtig for Carsten Fodgaard, at han altid gør sit bedste, så de pårørende kan få en god afsked.

- Det giver mig en tilfredshed, når jeg kan bruge mig selv og mine evner. Det er en god følelse, jeg kan tage med hjem, når jeg er færdig med mit job. Så føler jeg, at jeg har gjort en forskel, siger han.

Denne artikel er sponsoreret af Begravelsesforretningen Per Wraa, der gerne vil sætte fokus på døden.

Begravelsesforretningen Per Wraa

Begravelsesforretningen Per Wraa sætter en ære i at hjælpe med at skabe den plads og tid, der er behov for, ved at støtte med alle de praktiske ting i en periode, hvor tingene ser uoverskuelige og kaotiske ud.Begravelsesforretningen Per Wraa har kontorer i Randers, Ebeltoft, Rosenholm, Risskov og Aarhus. På hjemmesiden kan man finde information om priser og links til nyttige sider om blandt andet "Min sidste vilje".

Carsten Fodgaard elsker at være bedemand. Det giver ham mulighed for at hjælpe og vejlede folk i sorg. Foto: Nanna Lørup Buch

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.