Annonce
Læserbrev

Jeg tog fejl

Læserbrev: Torsdag 10. oktober cykler jeg ind til demonstration på Rådhuspladsen. Solen skinner, og luften er skarp og kølig. Der er efterår i luften på den gode måde.

Mens jeg cykler, tænker jeg tilbage på det forløb, jeg har været vidne til det seneste års tid i forhold til truslerne om at lukke plejehjem i Randers.

Jeg tænker på den samtale, jeg havde sidste år med Torben Hansen på Dronningborg Plejehjem. Torben fremstod som en troværdig og lyttende borgmester. Han havde en varm udstråling og venlige øjne. Sidste års kamp var ikke forgæves – måske på grund af en troværdig borgmester?

Jeg ankommer til Rådhuspladsen og sætter mig i solen, mens folk langsomt ankommer og hilser varmt på hinanden, der er både beboere, personale og pårørende. Min bror kommer også, han bor i Rønde, men er kørt hertil i dag, fordi han håber at se den borgmester, jeg så varmt har omtalt.

Vejret skifter, det begynder at regne. Vi får at vide, at det nu drejer sig om lukning af to plejehjem, lukning af aflastningspladser og lukning af ældreboliger med kald. Vi får også at vide, at forslaget har været til 1. behandling, og at der er flertal for forslaget med Venstre, Socialdemokratiet og DF.

Stemningen på Rådhuspladsen ændrer sig markant. Da Torben Hansen kommer frem, buher og pifter folk ad ham. Jeg kigger på den borgmester, jeg mindes som en venlig og imødekommende mand. Sådan virker han ikke i dag. Han modtager de mange protestunderskrifter og forsvinder ind på rådhuset uden at sige noget. Folk er tavse, selvom initiativtagerne opfordrer til sang og slagråb.

Da jeg cykler hjem i silende regn, er jeg ked af det. Jeg tog fejl denne gang. Jeg så ingen tegn på håb om en god afslutning på dette års trussel.

Hvad skal jeg svare mine børnebørn, når de spørger, hvorfor oldemor ikke længere må bo der, hvor hun er tryg? Jeg kan kun svare: "Jeg tog fejl af de mennesker, der har lov til at træffe skæbnesvangre beslutninger."

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fri vilje er et fremmedord: 3F's tankegang er totalitær

Menneskers ret til at træffe frie valg om egne forhold burde ikke være til diskussion. Det er den så alligevel. Fagforbundet 3F tror for eksempel på det modsatte, nemlig det såkaldte kollektivs ret til at tvinge lønmodtagere og arbejdsgivere ind i 3F's overenskomster. Det så vi i al sin grufuldhed, da medarbejdere i SAS Ground Handling i Københavns Lufthavn mobbede en kollega og nedlagde arbejdet, fordi han foretrak ingeniørernes fagforening frem for 3F. Næstformanden i bagagearbejdernes klub blev på en lydoptagelse afsløret i at overfuse og true kollegaen, og det var jo ikke så heldigt, når 3F nu påstår, at sådan opfører man sig aldrig. DR har også dokumenteret tidligere og lignende udskamning af medarbejdere i lufthavnen, som fravalgte 3F. Nu ser vi så i Vestjylland en sag, der ikke er identisk, men som rummer akkurat samme tankegang fra 3F's side: Vi alene ved, hvad der er bedst for lønmodtagerne i Danmark, og får vi ikke vores vilje, kan det blive ubehageligt. Som avisen Danmark skrev forleden, er en anlægsgartner fra Borris ved Skjern og hans 30 medarbejdere glade for overenskomsten med Kristelig Arbejdsgiverforening, men da 3F's folk ser gartnerens bil på byggepladsen ved det nye supersygehus i Gødstrup ved Herning, får gartneren fem dage til at skrive under på en overenskomst med 3F, hvis han ikke vil rammes af konflikt. Han skriver under, men medarbejderne er utilfredse med 3F og vil hellere tilbage til den kristelige overenskomst, så nu har gartneren opsagt hos 3F igen. Nu er det spændende så, om 3F starter en konflikt mod gartneren, som kan koste hans virksomhed livet og medarbejderne jobbet. Det er utåleligt, at vi i 2019 skal have den diskussion. Fagforbundene har gjort og gør meget værdifuldt for deres medlemmer, men det må og skal være en frivillig sag for både arbejdsgivere og lønmodtagere, hvor de vil organisere sig. Hvis de altså vil. Sådan er dansk lov. 3F's tankegang, som sætter kollektivet over individets frie valg, er og bliver totalitær.

Randers

Kirkegårdsleder: Det koster 100.000 kroner at rense skændede gravsten

Kultur For abonnenter

Randers-præst: Hærværk mod den jødiske kirkegård gør ondt ind i sjælen

Randers

Israels ambassadør kommer til Randers: - Det er meget bekymrende og trist

Annonce