Annonce
Erhverv

Ladet skal køre på solceller: - Jeg vil gerne kunne se mig selv i øjnene om fem år

Virksomheden beskæftiger cirka 80 medarbejdere i produktionen med at udvikle ladløsninger til små og store varevogne og lastbiler. Foto: Jørgen Høg
Brdr. Plagborg A/S i Hedensted introducerer i samarbejde med Green Energy nye ladløsninger, der skal drives af solceller. Omdrejningspunktet er FN’s verdensmål.

HEDENSTED: Det er ikke fordi, det ikke går godt hos Brdr. Plagborg A/S i Hedensted.

Virksomheden producerer alle former for opbygninger på varebiler og lastbiler, og den har siden grundlæggelsen i 2002 haft stor succes og blandt andet opnået Gazelle-priser i 2007, 2008, 2014 og 2015.

Men den nyansatte administrerende direktør, 30-årige Peter Højgaard Hansen, lukker ikke bare øjnene og nyder den tilsyneladende vedvarende succes.

Man skal ikke blot tænke på fortsat at sikre beskæftigelse til de cirka 100 medarbejdere, hvoraf omtrent 80 arbejder i produktionen. Man skal også tænke på verden omkring sig, mener direktøren, der nu som medejer blev ansat som chef i februar i år.

Annonce

Brdr. Plagborg A/S

  • Plagborg i Lindved i Hedensted Kommune blev stiftet i foråret 2002 af brødrene Carsten, Jens Jørgen og Karl Erik Plagborg.

  • Plagborg udfører alle former for opbygninger på varebiler og store lastbiler.
  • Virksomheden ledes af 30-årige Peter Højgaard Hansen, der blev ansat i februar 2019.
  • Ejerkredsen består af Allan Frederiksen, Karl Erik, Jens Jørgen og Carsten Plagborg og Peter Højgaard Hansen.
  • Siden 2015 har virksomheden været drevet som et aktieselskab.
  • Beskæftiger cirka 100 medarbejdere, heraf cirka 80 i produktionen.
  • I 2016 skabte man et nettoresultat på 16 mio. kroner ud af en bruttofortjeneste på 46,1 mio. kroner. I 2017 lød bundlinjen på 11 mio. kroner ud af en bruttofortjeneste på 47 mio. kroner og sidste år skabte man et nettoresultat på 14,7 mio. kroner ud af en bruttofortjeneste på 59,1 mio. kroner.

Globalt ansvar

- Vi har ikke bare et ansvar over for vores medarbejdere, vi har også et globalt, socialt ansvar. Vi bliver nødt til at tænke over, at den verden, vi kender i dag, den bliver ikke ved med at bestå, hvis vi blot bliver ved med at producere, som vi plejer, siger Peter Højgaard Hansen.

Virksomheden introducerer nu en ladløsning til varebiler, hvor energien kommer fra solceller. Et udviklingsprojekt, der er sat i værk i samarbejde med Green Energy.

- Vi har et stort ansvar, for vi leverer transportløsninger, der kører på vejen hver eneste dag. Hvis vi tænker grøn brændstofteknologi ind i vores produkter, så er det noget, der lynhurtigt har en effekt, siger direktøren.

Solcellekonceptet er tænkt som en prøveklud for at se, hvordan kunderne tager imod det.

- Vi har kigget på, hvordan vi kan bidrage til en grønnere transport, forklarer Peter Højgaard Hansen om konceptet.

Alle lastbiler har lys på ladet eller en lift monteret. Det kræver energi.

- Vi har fremstillet et lukket system med solceller på taget til at oplagre den energi, der skal bruges til at forsyne udstyret med energi. Besparelsen er individuelt fra opbygning til opbygning afhængig af størrelse, siger han.

Fælles løsning

Investeringen fra Brdr. Plagborgs side er svær at gøre op, der er anvendt masser af timer på udvikling.

- Green Energy leverer solceller, og vi har koncentreret os i at få kædet et solcellekoncept sammen med vores koncept, så vi nu har en fælles løsning.

Peter Højgaard Hansen er oprindeligt uddannet smed hos Brdr. Plagborg A/S, men han har siden blandt andet arbejdet i vindmølleindustrien, hvor alting skal greenwashes.

Der er det naturligt at tænke, hvordan man kan optimere produkter i forhold til miljøet. Nu er han blevet bevidst om FN’s verdensmål, ikke mindst mål nummer 7, der handler om bæredygtig energi.

Konference

  • Hedensted Erhverv er 30. september vært for en konference om FN’s 17 verdensmål.

  • Konferencen finder sted i Nord Innovation House i Hedensted.

  • Blandt gæsterne er professor Steen Hildebrandt og en række virksomheder, som har succes med at anvende FN 17-tænkemåden.

Konference i Hedensted

- Det vigtigste er, at vi er med til at skubbe markedet i forhold til, hvad der kan lade sig gøre inden for FN’s verdensmål, siger direktøren, der skal holde oplæg om sit solcellekoncept på en konference i Hedensted Kommune arrangeret af Hedensted Erhverv, og den handler netop om FN’s 17 verdensmål og om, hvordan målene kan være med til at skabe nye forretningsmuligheder.

- Hedensted Kommune synes, det er interessant, fordi vores projekt er meget lavpraktisk. Vi har taget de store forkromede verdensmål og forsøgt at få dem til at fungere lokalt. Vi ville gerne sætte et grønt stempel på transportbranchen, siger Peter Højgaard Hansen, der for alvor blev bevidst om FN’s oplæg for omkring et år siden.

- Det er svært at sige, om vi både kan skabe vækst og få en grønnere profil. Det første skud med solcelleprojektet kan ikke gøre det alene, men jeg tror, at det avler noget alene det, at man arbejder med grønne løsninger.

Han tror godt, at Brdr. Plagborg A/S ville kunne drive virksomheden videre og skabe vækst uden at gå ind i den grønne omstilling.

- Men på et tidspunkt vil vi opdage, at der er noget i værdikæden, vi har misset. Hvor vi ikke har fulgt med. Nu er det noget, som verden efterspørger, og vi vil ikke risikere at være så langt bagefter i vores udvikling, at vi ikke har mulighed for at være med. Det første step her er ikke altafgørende for vores vækststrategi, men vi er sikre på, at de næste skrift er virkelig essentielle, både i forhold til en grøn virksomhed og en vækststrategi. Vi vil gerne kunne se os selv i øjnene om fem år, siger direktøren.

- Vi har kigget på, hvordan vi kan bidrage til en grønnere transport, forklarer Brdr. Plagborgs direktør Peter Højgaard Hansen. Foto: Jørgen Høg

Ikke specifikke vækstmål

En af grundene til, at Brdr. Plagborg A/S går ind i den grønne omstilling, er, at der kommer forespørgsler fra slutbrugerne, før der kommer et push fra producenterne. Den næste generation af forbrugere har meget mere fokus på grøn energi.

- Grøn teknologi, genbrug eller samfundsansvar er blevet en ligeså vigtig ting for dem som både pris og kvalitet, siger Peter Højgaard Hansen.

Han forklarer, at virksomheden ikke som sådan arbejder med specifikke vækstmål, men har nogle mål om, hvordan man vil drive forretning.

Han mener ikke, at man blot kan arbejde med en målsætning om for eksempel 15 procent vækst om året. Det er ikke den mest motiverende måde at sætte mål op på.

- Det kan man godt, hvis man har et mål om, at man gerne vil sælge ens virksomhed lynhurtigt og få en kæmpe gevinst, men det er ikke meningen med Brdr. Plagborg. Vi skal kunne se både os selv og kunderne i øjnene og stadig sikre, at virksomheden er der om 20 år.

- Der er mange måder at udvikle sin virksomhed på. Når man snakker med erhvervsledere, så kan det være meget sexet at sige, at man har nogle vækstmål, der ligge så og så højt. Men det er ikke altid det, der tilfører mest værdi.

- Det, der tilfører mest værdi for os, er, når vi får nogle værktøjer, der gør, at vi kan arbejde nemmere, og det skaber værdi for vores kunder.

Plagborg i Lindved ved Hedensted udfører alle former for opbygninger på varebiler og store lastbiler. Foto: Jørgen Høg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Dronningen tog toget til Randers

Danmark

Lyt her: Erling Fjeldsted kaster op to gange hver nat - du må ikke begå samme fejl som mig

Annonce