Annonce
Erhverv

- Jeg ville være ked af det, hvis vi ikke havde fået alle med

For direktør i Kosan Crisplant, Anders C. Anderson, var det vigtigt at få alle medarbejdere med i flyttebilen fra Aarhus til Randers og det nye domicil, House of Makeen Energy. Foto: Mathias Fredslund-Hansen
Kosan Crisplant flyttede ved årsskiftet sin forretning og 125 medarbejdere fra Aarhus til Randers og ind i House of Makeen Energy, der har til huse i det tidligere Vestas-domicil ud mod E45. Syv gode vaner og troskab til værdierne i gasvirksomheden har hjulpet direktøren og de ansatte på rejsen.

RANDERS: Der er godt 30 kilometer med E45 i nordgående retning fra P.O. Pedersens Vej i Aarhus N til Alsvej i Randers.

Men smutturen på 20 minutter uden for myldretiden var alligevel blandt direktør Anders C. Andersons største bekymringer, da han tilbage i slutningen af august orienterede sine 125 medarbejdere hos Kosan Crisplant om, at virksomheden fra årsskiftet ville skifte adresse. En bekymring, der har bund i en af værdierne i det selskab, som Svend Christensen grundlagde i 1951.

Svend Christensen stod selv for en stor del af salget af gasanlæg rundt omkring i verdenen, mens han havde folk til montørarbejdet, og når de blev sendt afsted lød beskeden:

- Vi efterlader ingenting uløst.

Underforstået montøren kunne først rejse hjem, når tingene virkede. Det var samtidig en del af Svend Christensens opskrift på at sikre sig nye kunder.

I dag er Kosan Crisplant om en international virksomhed med aktiviteter i mere end 130 lande verden over, og grundlæggerens ord gælder stadig: We are not leaving anything/anybody behind.

Syv gode vaner

Vær proaktiv

Tag initiativ, hold løfter, tag dit ansvar og skub resultaterne i en positiv retning.

Begynd med slutningen

Lav en vision, fastsæt og skab klarhed om din personlige mission, opstil mål.

Gør det første først

Gå efter målet, følg strategien, fokusér på det væsentlige fremfor hastesager, definér målrettede aktiviteter.

Tænk win-win

Indstil dig på altid at arbejde sammen med andre i win-win løsninger.

Søg først at forstå - dernæst at blive forstået

Start med at lytte og forstå andres synspunkter – det tager toppen af anspændte situationer, giver indsigt og vækker tillid, så andre er klar til at lytte til dig.

Skab synergi

Værdsæt forskellighed og udnyt forskellige kompetencer, indgå i samarbejde om beslutninger og problemløsning - det skaber større kreativitet, innovative løsninger og synergi.

Slib saven

Din vigtigste dagsorden er personlig balance og livslang udvikling.

Kilde: Stephen R. Covey, de syv gode vaner.

Gør det første først

Med flytningen fra Aarhus til Randers risikerede den administrerende direktør, Anders C. Anderson, netop at skulle sige farvel til medarbejdere, der ikke kunne se sig selv som pendlere.

- Der var nogle ansatte med bopæl i Aarhus, der mente, at flytteplanerne var i strid med vores egne værdier i virksomheden. De frygtede, at de ville blive efterladt, og det gik vi i dialog om, for en anden af vores værdier er, at vi skal turde at komme fisken på bordet, forklarer C. Anders Anderson.

Han peger desuden på, at han og direktionen havde gjort deres del af hjemmearbejdet.

- Først og fremmest undersøgte vi, hvor medarbejderne bor, og det vidste sig, at cirka halvdelen bor nord for Aarhus, omkring Randers eller på Djursland. For dem ville flytningen ikke umiddelbart betyde det store, og de, der bor syd for Aarhus, har kilometermæssigt fået lidt længere på arbejde, men tidsmæssigt er det omtrent det samme, fordi de ikke skal igennem Aarhus hver morgen eller køre fra ved Aarhus Nord.

Annonce

Først forstå - dernæst forståelse

- De, der reelt kunne blive ramt, er dem, som bor inde i Aarhus, og her har vi sammen set på forskellige muligheder. En delebilsordning viste sig desværre svær rent skattemæssigt, og i stedet har vi været primus motor for en samkørselsordning, men det har medarbejderne egentlig selv fundet ud af. De, der har bil, har selv budt sig til, siger Anders C. Anderson.

Han tilføjer, at der kører omkring 30 busser fra Aarhus tæt forbi det nye domicil hver morgen og ligeså mange retur om eftermiddagen. Tilmed står der nu tre el-cykler til rådighed for medarbejderne, hvis bussen eller køreaftalen skulle glippe en dag. Turen på elcykel mellem Randers og Aarhus tager en time og et kvarter.

Et nyt tiltag er også en lokal satellit af Dansk Fitness-kæden, som opretter et træningslokale på matriklen. Her kan medarbejderne motionere før eller efter arbejde, mens de for eksempel venter på, at en kollega kører retur. De ansattes abonnement gælder også til fitnesskædens center inde i byen.

Kosan Crisplant rundede i sit senest offentliggjorte koncernregnskab fra 2017 1 mia. kroner i omsætning - helt præcist 1.011.135.000 kroner. Årets resultat før skat blev på knap 53 mio. kroner. Anders C. Anderson har været administrerende direktør siden 2003. Foto: Mathias Fredslund-Hansen
Annonce

Vær proaktiv

Ifølge Anders C. Anderson har et andet væsentlig skridt været, at alle ansatte kort efter den annoncerede flytning sammen tog turen til Randers for at tage deres nye arbejdsplads i øjesyn.

- På vores fælles infodag tog vi hul på dialogen om, hvordan flowet skal være i huset. Hvem snakker mest sammen i løbet af dagen og har derfor også brug for at sidde tæt på hinanden, og efter et par runder er vi faktisk landet med det resultat, som man kan se i huset i dag. I Aarhus havde vi knap 7000 kvadratmeter. Det burde på papiret være nok, men det fungerede ikke optimalt. Derfor havde vi brug for et nyt sted at være, og her har vi mulighed for at skille vores aktiviteter ad, fortæller direktøren, som selv bor i Randers og har kørt forbi den tidligere vindmøllefabrik tusindvis af gange siden 1989.

Kosan Crisplants 125 medarbejdere i øvrigt fylder ikke pladsen helt ud på de i alt 15.000 kvadratmeter, der er gearet til fem gange så mange ansatte. Derfor står nogle af lokalerne - cirka 4000 kvadratmeter - til at blive lejet ud.

Annonce

Tænk win-win

- Vi er ikke større end det gamle NEG Micon, og efter fusionen med Vestas blev to kontorhuse bygget til, som vi sådan set ikke har brug for lige nu. Der er derfor allerede flyttet et par enkeltmands-virksomheder ind i huset, ligesom yderligere et par firmaer med flere ansatte er på vej ind, siger Anders C. Anderson og lægger vægt på, at der er tale om virksomheder inden for energisektoren eller som kan udvikle sig til samarbejdspartnere.

Det gælder for eksempel cateringvirksomheden MadXpressen fra Allingåbro, der er rykket ind i det store køkken, hvor Kosan Crisplants tre ansatte i køkkenet hurtigt kunne blive væk for hinanden.

- MadXpressen havde 12 ansatte, da de flyttede ind her. Nu er de 15, og de står for maden i kantinen, siger Anders C. Anderson og tilføjer, at det også ligger i virksomhedskulturen at sørge stærke samarbejder og opbygge varige relationer.

Han og kolleger er flasket op med Stephen R. Coveys syv gode vaner, som den amerikanske bestseller-forfatter skrev for 30 år siden - i øvrigt samme år som Anders C. Anderson begyndte i Kosan Crisplant sammen med 15 andre unge ingeniører, der skulle være med til at udvikle morgendagens gasfyldeanlæg:

- Èn af de syv gode vaner er at tænke i win-win, og det handler om, at vi skal vinde sammen andre, for vil du det hele selv, så bliver du sårbar. Derfor har vi for eksempel outsourcet vores produktion til en række partnere, som vi godt kan lide at være sammen med, og vi bruger gerne god tid på udvælgelsen.

Annonce

Slib saven

Kosan Crisplant blev i 2015 købt af den saudiarabiske industrifamilie, Al-Ayuni Investment and Contracting Company, der primært beskæftiger sig med entreprenørarbejde på motorveje og jernbaner. Efter en forretningsmæssig flirt blev partnerne enige om en fælles strategi og dannelsen af Makeen Energy, som i dag fungerer som overbygning på Kosan Crisplant, og hidtil var ejet af den Bahrain-baserede investeringsbank, Seera Investment Bank B.S.C.

Energigruppen under Makeen består i dag af brandet og virksomheden Kosan Crisplant i Danmark, som ejer det franske brand Siraga og Makeen Energy Technology Center i Frankrig på gassiden, mens el-selskabet Makeen Power, ligeledes dansk registreret, ejer det italienske Sadelmi Power, som bygger kraftværker overalt i verdenen.

Anders C. Anderson blev en del af ledelsen i Kosan Crisplant i 1998 - samme år som selskabet kom under britisk ejerskab. I første omgang som teknik- og projektdirektør.

Dengang havde Kosan Crisplant ingen datterselskaber. I dag er der 26 af slagsen fordelt på 20 lande.

Anders C. Anderson har været administrerende direktør for gasvirksomheden siden 2003 og nu med titlen som CEO i Makeen Energy.

I det nye omgivelser har selskabet også plads nok til at facilitere sin egen interne projektlederuddannelse. Endnu en fordel for flytningen har ført med sig.

Annonce

Begynd med slutningen

Selve flytteprocessen har også været hjulpet godt på vej af én af Coveys syv gode vaner. Nemlig nummer to i rækken: Begynd med slutningen.

- Vi er en virksomhed, som lever af at lave projekter sammen med vores kunder. Det er vores dna, og vi er gået til opgaven med at flytte virksomhed og 125 medarbejdere efter samme princip, forklarer Anders C. Anderson og fortsætter:

- Vi overtog bygningen 1. september, og så på slutresultatet først. Hvordan ville vi have den færdige bygning til at se ud, og hvordan skal vi indrette os i den? Og så fandt vi efterfølgende de håndværkere og samarbejdspartnere, som vi kunne se os selv sammen med.

Funktionærerne pakkede sammen før juleferien, flytningen foregik mellem jul og nytår, og fra januar mødte den del af staben ind i House of Makeen Energi. It-serveren blev stående i Aarhus til alle var på plads, mens lager og værksted rykkede mod nord en måned senere, fordi købet indeholdt en aftale om, at Vestas kunne blive i nogle af lokalerne frem til nytår.

For en virksomhed, der er vant til projektplanlægning, gik flytningen naturligvis glat.

Annonce

Skab synergi

- Jeg ville være ked af det, hvis vi ikke havde fået alle medarbejdere med. En flytning af denne karakter er en væsentlig ændring af ansættelsesaftalen og kræver et samtykke fra medarbejderne. Ellers kan det i sidste ende føre til, at vores veje må skilles, men det lykkedes. Ingen valgte at blive tilbage i Aarhus. Alle skrev heldigvis under i første runde, siger Anders C. Anderson.

Det skal både medarbejdere og direktør selvfølgelig fejre sammen, og det sker i forbindelse med en større housewarming onsdag 24. april på Alsvej, hvor hvert et verdenshjørne, som Makeen Energy har aktiviteter i, vil være repræsenteret med hjælp af lokale entreprenører og deres forretninger for eksempel Lifeshelter, Farm Mountain Coffee, Memphis Mansion, Cold Hand Winery, Randers Bryghus og Sall Whisky Distellery.

- Vi vil gerne være med til at promovere lokale iværksætteri, og det kan godt være, at vi ikke kan se vores vej videre sammen i begyndelsen, men det kan jo opstå undervejs siger Anders C. Anderson.

Han forventer mellem 600-800 gæster i House of Makeen Energy i løbet af festdagen og opleve fornemmelsen af formålet med at flytte fra Aarhus til Randers:

- Idéen er at skabe et hus, der emmer af energi. Både fordi energi er det, vi arbejder med, og energi fra de folk, som kommer i og bruger huset til dagligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Husker du 'Lunte' Leif? Sådan endte en lasket seriespiller fra Fjordbakken med at blive et rekordsalg fra Freja til Brøndby

Annonce