Annonce
Navne

Jens Bek var medudgiver af tidlig sangbog

Sådan så busten med Jens Beks billede ud før tyveriet. Arkivfoto
Højskolesangbogen har en fortid med spor til Mellerup Højskole og Aarhus.
Annonce

I forbindelse med, at Højskolesangbogen anses for at have 125 års jubilæum her i 2019 er en noget anden historie om bogen dukket op - igen.

Det forholder sig nemlig således, at komponisten og højskolemanden Per Warming (1943-2011) allerede i februar 2007 i en længere artikel i Kristeligt Dagblad gjorde gældende, at historien om Højskolesangenbogen går noget længere tilbage end det officielle årstal 1894. Anledningen til Per Warmings artikel var, at en ny udgave af Højskolesangbogen netop var lanceret i sin 18. udgave.

Per Warming skrev:

- Det var faktisk én i forvejen, men det er gået med den som taberne på de sovjetiske statsfotografier. Den retoucheres bort. Men undertiden kan en undersøgelse af taberen sige noget om vinderen.

Det hører med, at Kristeligt Dagblad netop har gentaget dele af Per Warmings artikel.

Annonce

Bek og Laursen

Per Warming gjorde gældende, at allerede i 1888 udkom en sangbog, hvor der på ryggen stod Højskolesangbog og på bindet Højskolesangbogen.

Sangbogen var på den tid - den udkom i ikke færre end 19 udgaver frem til 1924 - lige så kendt under navnet Sangbog for Højskoler og Landbrugsskoler, og her er det, at grundlæggeren af Mellerup Højskole, Jens Bek, kommer ind i billedet.

Jens Bek var nemlig udgiver af denne sangbog sammen med Johan Laursen, der var Venstre-politiker og redaktør på det daværende Aarhus Folkeblad. Han var gift med kvindesagsforkæmperen Anna Laursen.

Johan Laursen havde, stadig ifølge Per Warmning, været lærer i Norge og havde derfra Viggo Ullmans sangbog fra Selfjord Folkehøgskule i Telemark som forbillede.

Efter de to udgivere kaldtes sangbogen ofte simpelthen "Bek og Laursen".

Aarhus Folkeblad udkom fra 2. oktober 1882 til 31. december 1903 og skiftede undervejs navn til Aarhus Amts Folkeblad.

Historien om Jens Bek er jo ofte fortalt. Han var nær ven af valgmenighedspræsten og forfatteren/salmedigteren Jakob Knudsen, der jo vakte fourore i Mellerup og omegn ved at lade sig skille fra sin hustru, med hvem han havde tre børn, og i stedet gifte sig med Jens Beks unge datter Helga. Handlingen kom som bekendt til at koste Jakob Knudsen stillingen som valgmenighedspræst. Han flyttede til Randers og ernærede sig med at skrive.

"Bek og Laursen" udkom sidste gang i 1924, og siden har Højskolesangbogen været alene på markedet som den absolut mest udbredte sangbog i Danmark. En ny udgave kommer i 2020 og bliver den foreløbig 19. i rækken.

Men Jens Bek fra Mellerup var altså sammen med sin kompagnon fra Aarhus først.

Annonce

Busten

Som tidligere omtalt har tyveknægte for nogle måneder siden fjernet den buste af Jens Bek, som var placeret ved indgangen til Mellerup Valgmenighedskirke.

Men der er begrundet håb om, at der snart kommer en erstatning.

Formanden for Mellerup Valgmenighed, Ellen Mønsted Larsen, kan nemlig fortælle, at man er tæt på at have indsamlet tilstrækkeligt med penge fra forskellige fonde, så Jens Bek igen vil kunne ses afbildet sammen med netop Jakob Knudsen.

Jens Bek og hans hustru ligger begravet på valgmenighedens kirkegård.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Rejser

Kommentar: De forbandede drikkepenge

Annonce