Annonce
forside

Jens Rohde dropper byrådet i Viborg

Jens Rohde har besluttet ikke at genopstille til byrådet i Viborg. Arkivfoto: Scanpix

Viceborgmester Jens Rohde stiller alligevel ikke op til genvalg til byrådet i Viborg til november. De radikale beklager, men forstår hans beslutning.

Viborg: Flere år med konstant stress og udsigten til endnu to år med pendlen mellem Viborg og Bruxelles får nu Jens Rohde (R) til at droppe planen om at genopstille til byrådet, når der er kommunalvalg til november.

Jens Rohde blev i 2013 valgt som viceborgmester i sin egenskab af gruppeformand for byrådets største parti, Venstre. Ambitionen var at blive borgmester og hellige sig udviklingen af Viborg Kommune. Men for snart halvandet år siden skiftede han parti til Det Radikale Venstre især begrundet i utilfredshed med partiets politiske linje på Christiansborg.

- Jeg har både Viborg-dna og Europa-dna i blodet, så det har været en svær beslutning, men jeg kan ikke byde hverken mig selv eller familien at fortsætte begge steder. Når jeg om onsdagen skal til byrådsmøde, kommer jeg til Viborg ved 16-tiden, og efter byrådsmødet er den eneste mulighed for at være i EU Parlamentet næste dag, at jeg kører i bil til Hamburg og flyver til Bruxelles enten sent om aftenen eller tidligt om morgenen. Og det slider på en, siger Jens Rohde.

Han understreger, at han gør sit arbejde i byrådet færdigt, og at han vil være aktiv i valgkampen for at få valgt de radikale ind i byrådet.

- Vi radikale udgør et alternativ til den "leverpostej", som de andre partier er enige om. Vi har anderledes og visionære bud på for eksempel børnepasning, skolepolitik, udbud og miljøområdet. Og det tror jeg, at mange vælgere vil belønne på valgdagen, siger Jens Rohde.

Formanden for de radikale i Viborg, Ole Birch, beklager Jens Rohdes beslutning, men udtrykker samtidig forståelse for, at han har truffet det valg.

Jens Rohdes beslutning betyder, at Venstres Ulrik Wilbek bliver storfavorit til at besætte borgmesterposten i Viborg Byråd. Den nuværende borgmester, Torsten Nielsen (K), blev sat i stolen med nogle få hundrede stemmer i bagagen af netop Jens Rohde, da Søren Pape Poulsen blev valgt som formand for Det Konservative Folkeparti.

I Viborg Kommune er Jens Rohde mest anerkendt for som toppolitiker i Anders Fogh Rasmussens regeringstid at have skaffet Region Midtjyllands hovedsæde til byen. Det var fra Viborg, han orkestrerede et oprør mod Lars Løkke Rasmussen, som var tæt på at lykkes. Hans kontroversielle stil betød, at samarbejdet i Venstres byrådsgruppe var belastet, da han brød med partiet.

Som radikal byrådspolitiker har det været hans ambition at gøre Viborg til en familievenlig kommune, og ønskede at hæve standarden for alt, hvad der havde med børn at gøre.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hjertestart: En dag er det måske en af vores egne

Der er næppe noget, der er mere skrøbeligt end livet og mere selvfølgeligt end døden. Der er næppe noget, der er mere livsbekræftende end at redde liv. Og der er næppe noget, der er nævneværdigt lettere end at give kunstigt åndedræt og hjertemassage samt at betjene en hjertestarter. Alligevel virker det skræmmende, når vi forestiller os en situation, hvor vi selv står med en livløs person og skal forsøge at genoplive et medmenneske. Forhåbentlig vil vi alle kaste os helhjertede ind i redningsopgaven, hvad enten vi har førstehjælp i frisk erindring fra spejderkorpset, værnepligten, køreskolen eller andetsteds, eller vi har førstehjælp liggende et lidt fjernere sted i hukommelsen. Bedst vil det naturligvis være, hvis den vigtigste disciplin i livet, nemlig at redde andre menneskers liv, ikke er en rusten disciplin. Jo ældre vi bliver, des mere rusten bliver livredningsdisciplinen desværre, og des mere behov har vi for at få genopfrisket det, som de fleste af os har lært flere gange i løbet af livet - men som vi ikke holder ved lige, og som vi hurtigt glemmer igen. Frygten for pludselig at stå i en situation, hvor behovet for førstehjælp er akut, bliver større og større, jo mere hengemt vores viden på feltet er. Som retssamfund kunne vi vælge at lovgive om obligatorisk førstehjælpsuddannelse flere gange i løbet af livet, men bedre ville det være, hvis vores samfundssind, næstekærlighed, ansvarsfølelse påbød os at genopfriske vores viden om kunstigt åndedræt, hjertemassage og betjening af hjertestarter. Den rigtige løsning kræver, at vi hver især bruger en weekend eller en række hverdagsaftener hvert femte år på at friske den viden op, der kan hjælpe os med at redde et livløst menneske, vi måtte møde på vores vej. En dag er det måske en af vores egne - en af vores allernærmeste - der har brug for, at der er en førstehjælper på pletten. Om ikke før så forstår vi den dag, hvor vigtigt det er, at vi alle kan redde hinanden. Forleden var det international hjertestarterdag med demonstration af hjertestarter på biblioteket i Randers, der satte fint fokus på det livsvigtige ansvar, vi alle har for hinanden.

Fodbold For abonnenter

Reportage fra overlevelsesdrama: Håbet lever stadig i Helsted

Annonce