Annonce
Østjylland

Jesper fik overraskende melding: Din byggesag er røget bag i køen

I Norddjurs Kommune har forvaltningen med politisk opbakning besluttet at opprioriterer byggesager om  nybyggerier af erhvervsbygninger, parcelhuse og sommerhuse frem for sager om tilbygninger. Foto: Flemming Krogh
Et byggeboom har givet voldsom travlhed i Norddjurs Kommune. Det har ført til en alternativ praksis inden for den kommunale byggesagsbehandling, som indtil for nylig så ud til at ramme Jesper Rasmussen, der i februar søgte om byggetilladelse til en udvidelse af familiens stue.

Norddjurs: Hvis du som borger i Norddjurs Kommune har søgt om byggetilladelse til en tilbygning til et eksisterende hus, så skal du være forberedt på, at din byggesag kan blive overhalet inden om, hvis der lander en anden sag om et nybyggeri af for eksempel et sommerhus.

Det var i hvert fald den melding, som Jesper Rasmussen fra Gjerrild fik, da han for nylig kontaktede Norddjurs Kommune for at høre, hvordan det gik med den byggetilladelse, han havde anmodet forvaltningen om tilbage i februar.

- Jeg fik at vide, at kommunen har valgt at opprioritere ansøgninger om byggetilladelser til erhvervsbyggerier og nybyg af huse og sommerhuse. Men det betyder jo samtidig, at byggesager om tilbygninger ryger bagud i køen, siger Jesper Rasmussen, der undrer sig over prioriteringen.

Annonce

- Jeg synes, det er helt galimatias, hvis nybyg skal prioriteres fremfor tilbyg. Det kan da godt være, at vi kun skal have udvidet vores stue med 24 kvadratmeter, men ligesom det er tilfældet for nybyggerne, så har vi da også aftaler med håndværkere, materialer, der skal bestilles, og private forhold, der skal arrangeres, siger han.

Midlertidig prioritering

Randers Amtsavis har kontaktet Norddjurs Kommune for at høre, hvad der er op og ned på sagen. Og her bekræfter bygge- og miljøchef Ulrik Christensen, at der siden marts sidste år har været en opprioritering af byggesager vedrørende erhvervsbyggerier og nybyggerier af sommerhuse og parcelhuse, som har haft en negativ indvirkning på byggesager om tilbygninger.

- Som udgangspunkt behandler vi selvfølgelig sagerne i den rækkefølge, de er kommet ind. Men når man er i en svær tid, så er man nødt til at tage nogle særlige hensyn. Det har gjort, at vi efter samråd med vores politikere har været nødt til at træffe nogle særlige beslutninger, og derfor har vi valgt at foretage en midlertidig prioritering af sagerne, som tilgodeser erhvervet og folk, der vil flytte til kommunen, siger han.

Er det rimeligt, at en borger får at vide, at han ikke kan regne med at få sin byggesag behandlet inden for den lovede frist, fordi der er andre byggerier, der er vigtigere end hans?

- Nej, det kan du ikke få mig til at sige. Men det er vildt uheldigt, at vi i februar fik så eksplosivt mange flere byggesager ind, end vi har kalkuleret med. Ellers havde han jo haft sin byggetilladelse for længe siden, siger Ulrik Christensen.

Annonce

Dobbelt så mange sager

Det er ifølge Ulrik Christensen både coronakrisen og et uventet stort arbejdspres på byggesagsområdet, der har gjort, at man har prioriteret, som man har gjort. Lige nu oplever Norddjurs Kommune for eksempel en stigning af byggesager med 100 procent i forhold til det forventede.

- Det gør det jo også voldsomt, når der kommer så mange på én gang. Og det er muligt, at folk har følt sig en lille smule nedprioriteret, men det har jo været et resultat af nogle ekstreme udfordringer, siger Ulrik Christensen.


Det er muligt, at folk har følt sig en lille smule nedprioriteret, men det har jo været et resultat af nogle ekstreme udfordringer.

Ulrik Christensen, bygge- og miljøchef


Hvem er det, der har truffet beslutningen om, at byggesager inden for erhverv og nybyggerier skulle kunne rykkes frem i køen?

- Det er jo i princippet forvaltningen, og så har vi orienteret vores politikerne om det. Men det betyder jo ikke, at folks byggesager ligger nærmest stille og ikke bliver behandlet. Vi har bare fisket nogle udvalgte sager ud af bunken og sagt: ”Det her er de allervigtigste”. Og det er især kommet de nye huse til gode, siger Ulrik Christensen.

Annonce

Brok batter noget

Men i Gjerrild godtager Jesper Rasmussen ikke at blive sendt bag køen. I stedet brokker han sig højlydt både til Norddjurs Kommunes medarbejdere og til den lokale presse.

Resultatet af indsatsen bliver, at Gjerrild-borgeren nu er blevet kontaktet af en byggesagsbehandler ved Norddjurs Kommune. Hun meddeler nu, at Jesper Rasmussen kan forvente, at hans byggesag vil blive behandlet inden for de 12 uger, han i første omgang blev lovet. Og så burde man måske tænke, at manden var tilfreds.

Og det er han da også. I hvert fald på egne vegne. Men hvad så med alle de andre, der ikke brokker sig helt så højlydt, spørger han.

- Vi har lige siden folkeskolen lært, at når man fik en plads i køen, så var det ikke velset, at man gav hverken forlommer eller baglommer. Men det er jo lidt det, Norddjurs Kommune gør. Selv om jeg nu har fået besked om, at min byggesag ser ud til at holde den forventede tidsplan, så forestiller jeg mig, at der sidder andre, som bliver syltet af systemet, ligesom jeg blev det. Og det synes jeg ikke, at man kan være bekendt, siger Jesper Rasmussen.

Der er ikke udsigt til, at presset på byggesagsafdelingen i Norddjurs Kommune falder lige med det samme. Derfor er der i øjeblikket heller ikke planer om at ændre på den nuværende praksis med at sætte nybyggerier frem i køen, meddeler Ulrik Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Pres på testcentrene: Går efter at holde køen på maksimalt en halv time og der er flere podere på vej

Randers FC For abonnenter

Fra midtbanekriger til målmager: Derfor er skrinlagt Vito-eksperiment forvandlet til en succes

Annonce