Annonce
Randers

Jobmesse giver overblik for begge parter

Oliver Madsen og Jonas Nybo tjekker en stribe krogophæng til kraner hos Prodan. Foto: Morten Lund

Kloge Hænder giver kommende lærlinge mulighed for at se mange virksomheder an i løbet af få timer. "Men vi ansætter ikke vores lærlinge efter en kort snak på messen," siger en produktionsleder hos Prodan.

Annonce

RANDERS: Jobmessen Kloge Hænder sparer kommende lærlinge i industrien i Randers for en masse tid og en masse kilometer.

- På messen møder vi mange relevante virksomheder, som vi ellers selv ville skulle opsøge en ad gangen. Og vi får med det samme mulighed for at blive klogere på, hvad de enkelte virksomheder beskæftiger sig med. Og derfor kan vi lettere spotte de arbejdspladser, der er interessante for os, siger Oliver Madsen (18) og Jonas Nybo (17).

Oliver Madsen og Jonas Nybo har arbejdet som klejnsmed-lærlinge det seneste halve års tid hos metal- og plastvirksomheden Prodan, som de mødte på sidste års Kloge Hænder-messe.

Samtidig betyder de mange virksomheder, at de unge mennesker får et bedre overblik over deres muligheder.

- Men vi ansætter ikke vores nye lærlinge efter de fem minutters snak, der bliver til på sådan en messe, siger Bjarne Klit, der er produktionsleder hos Prodan.

- På messen får vi en masse ansøgninger med hjem, som vi bruger som udgangspunkt for at finde vores nye lærlinge. Men messen betyder også, at vi får langt de fleste ansøgninger på én gang - og ikke spredt ud over hele året. Det er en fordel for os, siger han.

Vi uddanner ingen, for bare at smide dem ud. Nogle vil selvfølgelig gerne prøve kræfter med andre arbejdspladser også. Men vores lærlinge er ikke nødvendigvis færdige hos os, når deres uddannelse er afsluttet

Bjarne Klit, produktionsleder hos Prodan
Produktionsleder Bjarne Klit fra Prodan sammen med lærlingene Jonas Nybo og Oliver Madsen. Foto: Morten Lund
Annonce

Ikke for enhver pris

Og Prodan ansætter ikke lærlinge for enhver pris, fortæller Bjarne Klit.

- Vi har haft et hul på et par år, hvor vi ikke ansatte nye lærlinge. Ganske enkelt fordi, der ikke var kvalificerede ansøgere til vores lærepladser.

Hvilket han til dels mener falder tilbage på folkeskolen.

- Skolerne har ikke været gode nok til at informere om erhvervsuddannelserne. Men det ser heldigvis ud til, at de nu bliver dygtigere på den front.

Oliver Madsen og Jonas Nybo har imidlertid aldrig været i tvivl om, at de gerne ville have en erhvervsuddannelse - eller at de ville uddanne sig indenfor smede-faget.

- Jeg kommer fra en familie af håndværkere, så det har altid ligget i kortene, at det også var den vej, jeg skulle, lyder en af forklaringerne.

Et valg, de to unge mænd på ingen måde har fortrudt. Det er dejligt at arbejde på virksomheden - i den sammenligning virker skoleopholdene på Tradium faktisk kedelige. Og som klejnsmed har du alle muligheder for at videreuddanne dig, hvis du en dag skulle få lyst til det, siger de.

Arbejdet som lærlinge hos Prodan betyder også, at de i løbet af deres læretid kommer omkring alle smede-hjørnerne af den store virksomhed.

- Som smede skal de kunne det hele, så de uden problemer også kan gå ind på andre arbejdspladser. Og vores opgave er at sikre, at vores lærlinge får den bedst mulige uddannelse, siger Bjarne Klit.

Annonce

Vi smider ingen ud

Prodan skiber dog ikke uden videre deres nyudlærte svende videre til andre arbejdspladser.

- Vi uddanner ingen for bare at smide dem ud. Nogle vil selvfølgelig gerne prøve kræfter med andre arbejdspladser også. Men vores lærlinge er ikke nødvendigvis færdige hos os, når deres uddannelse er afsluttet, siger Bjarne Klit.

Det er noget, som Oliver Madsen og Jonas Nybo endnu slet ikke er begyndt at overveje. De er halvandet år inde i deres fireethalvt år lange uddannelse, så svendebrevet ligger flere år ude i horisonten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce