Annonce
Randers

Jobpatruljen kæmper for de unge

Jobpatruljen har i mange år holdt øje med, at alt er, som det skal være for unge fritidsjobbere. Her er patruljen anno 2008 på inspektionsrunde i Langå. Arkivfoto: Flemming Højer

Jobpatruljen er sat i verden for at holde øje med, at unge i fritidsjob bliver behandlet ordentligt og ikke udsættes for noget, der kan true deres helbred.

Annonce

Randers: Den har kørt i mange år, sommer efter sommer. Og selv om arbejdsgivere generelt kender reglerne og også overholder dem, er der stadig behov for den, mener man i fagbevægelsen, så derfor kører den igen i år.

Vi taler om Jobpatruljen, som i de kommende to uger vil køre Randers tyndt og besøge arbejdspladser, hvor unge under 18 år, der ferierer fra skolerne, arbejder for at tjene lidt penge.

- Vores børns og børnebørns sikkerhed betyder jo alt for os, og det mener vi også i byens fagforeninger. Derfor er det en vigtig opgave for fagbevægelsen at gennemføre den årlige Jobpatrulje, siger næstformand i 3F Randers, Jan Guldmann, der er koordinator for Jobpatruljen i Randers.

- Selv om Danmark er et rimelig reguleret land, sker der hvert år arbejdsulykker, hvor børn under 18 år bliver alvorligt skadet, mens de udfører deres fritidsjob. Det omfatter blandt andet cirka 10 årlige skader, hvor unge ender med at få amputeret en finger eller anden legemsdel. Oftest fordi de er kommet for tæt på maskiner, som de i deres job i øvrigt slet ikke må arbejde med.

- Der er nemlig fastsat regler om, hvad de unge må arbejde med og dermed også, hvad de ikke må arbejde med, påpeger Jan Guldmann.

Annonce

Oplysende

Det er disse regler og retningslinjer, som Jobpatruljen tjekker bliver overholdt, men Jan Guldmann understreger, at patruljens opgave først og fremmest er af oplysende karakter.

- Det er nemlig ofte uvidenhed, som gør, at de forskellige regler bliver overtrådt. Men vi kan så med vores oplysning måske forebygge et kommende problem med en politianmeldelse eller påtale af Arbejdstilsynet, og dermed giver vores arbejde også et positivt resultat, siger han.

Guldmann peger videre på, at der i år er ekstra grund for mange arbejdsgivere til at tage godt imod Jobpatruljen, idet der netop er vedtaget en ny lovgivning, som indebærer en række ændrede regler og nye begrænsninger for især unge, der netop har afsluttet 9. klasse. Derfor kan det ikke mindst for denne gruppe unge være svært at finde rundt i, hvad de må og ikke må.

- Men det vil vi i Jobpatruljen gerne være behjælpelige med, siger Jan Guldmann.

Annonce

Generelt går det godt

Patruljens koordinator understreger slutteligt, at forholdene generelt er i orden på de randrusianske arbejdspladser.

- Vores erfaring er, at man langt de fleste steder behandler de unge godt, og at de unge også er glade for jobbet. Vi har derfor også et håb og en forventning om, at vi igen i år vil opleve, at de unge ansatte er tilfredse med deres arbejde og har gode og trygge forhold, siger Jan Guldmann.

Jobpatruljen oplever dog hvert år "nogle ganske få" tilfælde, hvor arbejdsgiverne nægter patruljen adgang.

- Og så kan man jo ikke lade være at tænke, om det skyldes probblemer, man ikke ønsker skal frem i lyset, lyder det fra jobpatruljekoordinatoren.

Brødtekst

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Dét lærte vi af sejren mod Esbjerg: Sløjt fremmøde, minutter til glemmebogen og et taktisk svinkeærinde

Randers FC For abonnenter

Reaktioner efter sejren: Vito viste vejen - men kun til andenpladsen

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra Vito-show på Cepheus Park: En hård aften for et par unge knægte

Annonce