Annonce
Livsstil

Johanne Kohlmetz skaber fashionable klæder af gammelt sengetøj

Johanne Kohlmetz i en kjole hun selv har tegnet mønster til og syet. Stoffet er et gammelt dynebetræk, som hun fandt i en genbrugsbutik i Rudkøbing, hvor billedet er taget. Foto: Mads Bordinggaard
Det startede med en kreativ sjæl og Rudkøbings genbrugsbutikker. Her fik Johanne Kohlmetz nemlig idéen til at sy kjoler af gammelt sengetøj og duge. Hun har altid været smittende kreativ. De seneste 10 år har hun blogget om sine mange gør det selv-projekter, men under corona tog det en ny drejning, for hun startede en bølge af hjemmesyede upcycling-projekter, der fik følgere i hele landet til at gå på genbrugsjagt efter stof til hjemmesyet tøj.
Annonce

Når Johanne Kohlmetz vågner om morgen, er det ikke usandsynligt, at hun tager en gammel dug eller et dynebetræk på. Ikke i ordets bogstavelige forstand, men i opgraderet version. Hun har nemlig brugt de sidste mange måneder på at sy kjoler, bukser, shorts og tasker af genbrugsfund.

Idéen opstod efter en rejse til Mexico, der pludselig blev afbrudt af corona. Det betød samtidig, at Johanne Kohlmetz og hendes kæreste måtte gå i karantæne i et sommerhus i Rudkøbning. Her har de boet indtil for nylig, og roen, som Johanne Kohlmetz fandt der, var med til at få de kreative tanker til at blomstre.

Johanne Kohlmetz

Johanne Kohlmetz er 24 år og har boet de seneste mange måneder i Rudkøbing, men er netop flyttet til Svendborg med sin kæreste.

Er i gang med at skrive en bog med nemme syopskrifter og idéer til upcycling af garderoben.

Følg hende på Instagram under navnet kohlmetzblog, hvor du kan følge med i hendes mange DIY- og upcyclingsprojekter.

Du kan også læse med på bloggen på www.johannekohlmetz.dk. Hun har desuden en webshop på www.kohlmetzshop.dk.

DIY er den engelske forkortelse for gør-det-selv. Upcyling betyder, at man giver et gammelt produkt nyt og forbedret liv.

Annonce

En inspiration for andre

Johanne Kohlmetz er blogger. Hun har 59.000 følgere på Instagram, så når hun deler et billede af sig selv i en hjemmesyet kreation, når den ud til mange mennesker. Det startede en bølge af følgere, der blev inspireret til at sy selv. Derfor fandt Johanne Kohlmetz på at skrive en e-bog med nemme syopskrifter.

- Det skal være så nemt som overhovedet muligt, så ingen føler sig skræmt væk, understreger hun.

Bogen bliver højst sandsynligt mere end bare en e-bog, for flere forlag har allerede vist interesse for at udgive hendes bog i fysisk fastform.

- Jeg har holdt møder med forlag. Det hele er endnu kun på tegnebrættet, men jeg har en rigtig god mavefornemmelse, fortæller Johanne Kohlmetz.

Hun har altid været kreativ og skabt forskellige DIY-projekter, som hun har delt på sin blog. Hun har ligeledes en webshop, hvor hun sælger håndmalede akvareller som plakater. Hun er født og opvokset i Faaborg i en familie fuld af gør det selv-projekter, og derfor er det også helt naturligt for Johanne Kohlmetz at tage sagen i egen hånd.

Samtidig har hun en mor, der altid har taget hende med på loppemarkeder og i genbrugsbutikker. Hun elsker at gå på opdagelse blandt gamle ting, og hun har besøgt Rudkøbings genbrugsbutikker mindst en gang om ugen de sidste par måneder.

- Hvis man skal eksperimentere med et møbel, har man ikke så meget at miste, hvis det er købt billigt i genbrug. Det gør det hele lidt sjovere, at det ikke koster alverden, synes Johanne Kohlmetz.

Samtidig betyder det meget for hende, at man ikke bare køber nyt.

- En del af idéen med at sy sit eget tøj handler også om at optimere den garderobe, man allerede har. Hvis man har en gammel bluse, der er gået af mode, kan man for eksempel opdatere den med pufærmer, så man ikke behøver at smide den ud, fortæller hun.

Annonce

Raketvidenskab og gammelt kram

Johanne Kohlmetz finder især inspiration til nye projekter, når hun går i genbrugsbutikker. Hun har øvet sig på det længe og opfordrer andre til at gøre det samme.

- Idéerne opstår, når jeg kombinerer moden med det, jeg finder i genbrug, og tanken om at et projekt skal være nemt. For eksempel dækkeservietter. Jeg har intet at bruge dem til, men de er quiltede, og det er på mode lige nu. Så fandt jeg på at sy toilettasker af dem, så slipper jeg for selv at sidde og quilte først, fortæller hun om tilgangen til sine DIY-projekter.

Quiltning er et stykke håndarbejde, hvor man syer to stykker stof sammen med vat imellem. Ofte syer man tern eller et rillet mønster i stoffet.

- Det behøver ikke at været raketvidenskab at sy. Det kan det sagtens være, men jeg har ikke tålmodigheden til det, hvis det bliver for omfattende. Jeg er med på, at tøjet skal syes ordentligt, så det holder, men det betyder ikke, at man behøver at gøre meget ud af mønstre, skråbånd og vlieseline, mener hun.

Ofte lader hun sig inspirere af tøj, som allerede hænger i skabet.

- Hvis jeg har et par bukser, der sidder godt, tegner jeg et mønster efter dem. Og jeg bruger som regel bare bagepapir, fortæller Johanne Kohlmetz, der har syet mange af sine kreationer på sin farmors gamle symaskine.

Hun har dog leget med tanken om at anskaffe sig en nyere maskine, hvis hun engang skal sælge sine kreationer på webshoppen.

Hun håber dog i første omgang, at det kan lykkes at skrive en bog, der udpensler, hvor simpel syning kan gøres. Håbet er, at den kan være klart til udgivelse i løbet af det kommende forår.

Tasker syet af gamle dækkeservietter, som Johanne Kohlmetz ofte falder over i genbrugsbutikker. Foto: Mads Bordinggaard
- Det er en form for digital detox at sidde med mine DIY-projekter, fortæller Johanne Kohlmetz, der selv har kreeret hatten.Hun er særligt glad for at sy af gammelt sengetøj og duge, fordi hun synes, det skaber så mange fine muligheder og detaljer. Foto: Mads Bordinggaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Ridse i lakken: Michael Aastrup vil kæmpe for at genvinde vælgernes tillid efter omdiskuteret udlandsrejse

Randers FC

Vito sikrede Randers FC endnu en sejr i generalprøven

Randers FC For abonnenter

Central midtbaneduo begynder at klikke: - Det har ikke altid set skidegodt ud

Annonce