Annonce
Østjylland

Juleeventyr i en coronatid: Vigtigt at huske på sammenholdet

Jacob Madsen Kvols spiller rollen som den nærige, hjertekolde Scrooge og Anders Baggesen som genfærdet af hans gamle kompagnon, der opfordrer ham til at lægge sit liv om i Aarhus Teaters familieforestilling “Et juleeventyr”, der har premiere 5. november. Foto: Emilia Therese
Der er stort set udsolgt til Aarhus Teaters familieforestilling “Et juleeventyr”, hvor omdrejningspunktet er fællesskab. Netop fællesskabet er særligt aktuelt i denne coronatid, mener instruktør Jacob Schjødt.
Annonce

AARHUS: Det er en mørk aften i 1800-tallets London. Ebenezer Scrooge, forretningsmand og gnier til benet, sidder i sin stue. Han er netop kommet hjem fra arbejde, og som hver eneste aften i de mange foregående år, sidder han alene og skumler. Han har et hjerte af sten og en evne til at skubbe alle fra sig.

Men denne aften sker der noget særligt - han får besøg af sin gamle kompagnon Jacob Marley, der ellers har været død i syv år. Kompagnonen ser forfærdelig ud - han er bundet og tynget af tunge lænker. Han fortæller Scrooge, at hvis han ikke stopper med kun at tænke på sig selv og sine penge og at være så pokkers nærig, så vil han i døden være dømt til at vandre på jorden til evig tid - præcis som Marley er det.

Herefter tropper tre ånder op hos Scrooge - en fra fortiden, en fra nutiden og en fra fremtiden. De viser ham hver især, hvordan hans hårde hjerte og hans manglende evne til at elske både påvirker omgivelserne og ham selv.

Det er hovedhistorien i Aarhus Teaters jule- og familieforestilling “Et juleeventyr”, som snart kan opleves på teatret. En fortælling om en mand, der har glemt at leve, men som nu får en sidste chance for at åbne sit hjerte og ændre sit liv.

- Forestillingen er i høj grad en fortælling om, hvad fællesskab betyder for mennesker, og hvor vigtigt fællesskabet er, siger instruktør Jacob Schjødt.

Annonce

Sammenhold i en coronatid

“Et juleeventyr” er skrevet af Charles Dickens, og det er en forestilling, som langt de fleste kender og har et forhold til. Derfor er der også mange holdninger til og bud på, hvordan sådan en forestilling skal løbe af stablen.

Det skræmmer dog ikke instruktør Jacob Schjødt.

- Det er spændende at se på så klassisk et værk, der i høj grad har “juleånden” i sig, med 2020-briller på. Forestillingen viser os jo på hel forbilledlig vis, hvor vigtig fællesskabet er, siger han.

I forestillingen får Scrooge besøg af tre ånder fra henholdsvis fortiden, nutiden og fremtiden, der hver især viser Scrooge, hvordan hans hårde hjerte og hans manglende evne til at elske påvirker både omgivelserne og ham selv. Foto: Emilia Therese

At forestillingen er blevet en klassiker skyldes ifølge Jacob Schjødt at handlingen altid vil være aktuel.

- Og så kan vi godt lide at se et menneske gribe muligheden for at forandre sig, siger Jacob Schjødt.

Annonce

Musikken spiller stor rolle

Gennemgående for hele forestillingen er musikken.

- Det særlige er, at forestillingen fortælles gennem et kor. Det er julemusikken, der spiller omdrejningspunktet, fortæller Jacob Schjødt.

Derfor ligger der også et stort arbejde bag den musikalske del af forestillingen fortæller Steffen Lundtoft, der sammen med Aarhus Teaters huskomponist, Marie Koldkjær Højlund, og Anders Boll har stået for musikken.

- Vigtigheden af fællesskabet har været starten på processen for os, og alt tager udgangspunkt i følelsen af, at synge sammen, siger Steffen Lundtoft.

I forestillingen er der derfor ingen, der synger solo - alle sange synges i fællesskabet af koret.

- Det særlige ved musik er, at det kan harmonisere en hel gruppe af mennesker. Det kan virkelig skabe et fællesskab, siger Steffen Lundtoft.

De fleste af samlerne er danske julesalmer, der er forsøgt fortolket og optimeret til 2020.

- Det originale forlæg er meget britisk, særligt sangene, og det har vi bevidst forsøgt at gøre dansk, siger instruktør Jacob Schjødt og fortsætter:

- Men hele stemningen og det særlige ved netop julesalmer, har vi forsøgt at ramme i den danske oversættelse.

Annonce

Afstand skaber Scrooger

Jacob Schjødt håber, at folk kommer ud fra salen og er i julestemning. Men han håber også, at man kommer ud, og husker på fællesskabet.

- Det er jo hovedbudskabet - fællesskabet og vigtigheden heraf - men jeg håber også, at folk kommer ud, og har en tro på menneskeheden. En fornemmelse af, at det nok skal gå, siger Jacob Schjødt.

Julens - og forestillingens - budskab er, at vi skal være gode ved vores medmennesker. Det er særligt vigtig i denne tid mener Jacob Schjødt.

Forestillingen med Jacob Madsen Kvols i hovedrollen som den hjerteløse gnier Ebenezer Scrooge har premiere 5. november og spiller til 20. december. De i alt 12.000 billetter er dog stort set udsolgt. Foto: Emilia Therese

- Lige nu holder vi hinanden på afstand, for det skal vi. Men hvis det fortsætter, så risikerer vi at få mennesker som Scrooge, der ikke kan elske eller holde af andre. Og derfor er forestillingen en påmindelse om, hvor vigtig fællesskabet er, siger han.

På grund af corona, er der kun sat cirka 12.000 billetter til salg mod de normale 24.000. Har man endnu ikke sikret sig billet, er det med at skynde sig. Der er nemlig stort set udsolgt til alle forestillinger allerede.

Et juleeventyr

“Et juleeventyr” er Aarhus Teaters ene familieforestilling denne sæson.

Juleforestillingen har premiere 5. november og spiller til 20. december på Store Scene.

“Et juleeventyr” bygger på Charles Dickens’ juleklassiker af samme navn. Forestillingen på Aarhus Teater er bygget på Jack Thornes version, der tidligere har spillet i både London og på Broadway.

Det er anden gang, at Aarhus Teater sætter “Et juleeventyr"op. I sæsonen 1986/87 blev forestillingen iscenesat af Eydun Johannesen, med musik af Fuzzy og Lars Junggreen som Scrooge.

•Forestillingen er instrueret af Jacob Schjødt, mens Benjamin La Cour har stået for scenografi og Karin Betz har stået for kostumedesign.

•Marie Koldkjær Højlund har i samarbejde med Steffen Lundtoft og Anders Boll stået for musikken.

•Medvirkende i forestillingen er: Jacob Madsen Kvols (Scrooge), Viktor Pascoe Medom, Christian Hetland, Kim Veisgaard (Mr. Fezzigwig), Mette Klakstein Wiberg (Lille Fan/ånden fra fremtiden), Anne Plauborg (ånden fra nutiden/mrs. Cratchit), Andrea Øst Birkkjær (ånden fra nutiden), Isa Marie Henningsen, Emil Prenter, Ludmilla Faber Striim, Martin Ivan og Ulrik Windfeldt-Schmidt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live:  Rekordmange smittede plejehjemsbeboere døde sidste uge

Annonce