Annonce
Randers

Julen er indbrudstyvenes fest

Udover gensidige aftaler med naboerne om at holde øje med hinandens huse, er det en god idé at have sit hus så oplyst som muligt i julemåneden. Arkivfoto

Antallet af indbrud i private hjem stiger markant i julemåneden - i Randers faktisk med 73 procent, hvorfor det er en god idé at forebygge - blandt andet med masser af lys og gode naboer.

Randers: Julen er indbrudstyvenes travleste tid. I Østjylland blev der i 2015 begået 84 pct. flere indbrud i december sammenlignet med årets øvrige måneder. I Randers blev der begået 74 indbrud i julemåneden, hvilket er 73 procent flere end i de øvrige måneder.

Med andre ord er der masser af gode grunde til ikke mindst i december at gå sammen om at forebygge indbrud i boligkvarteret.

Fyld skraldespanden hos din bortrejste nabo, parkér din egen bil i naboens indkørsel eller gå en tur rundt om din nabos hus.

Sådan lyder et par af de mest gængse råd fra Nabohjælp, og de hjælper faktisk. Undersøgelser viser, at organiseret nabohjælp kan forebygge op mod hvert fjerde indbrud.

- Hvis du står og skal på juleferie, og dit hus skal stå øde hen imens, så er der ekstra god grund til at få lavet aftaler om nabohjælp. På nabohjælp.dk kan du og dine naboer orientere hinanden om, hvornår I er på ferie, så I ved, hvornår I skal holde øje med hinandens hjem. I kan også sende en advarsel ud, hvis I ser noget mistænkeligt, siger Lone Harlev, projektleder for Nabohjælp fra DKR og TrygFonden, og fortsætter:

- Vi hører mange nye brugere fortælle, at det, efter de har tilmeldt sig Nabohjælp, er blevet mere legalt at bede om hjælp, kigge indover hækken samt at reagere, hvis man ser en person luske rundt eller oplever noget andet mistænkeligt. Og det er ting, der faktisk gør en forskel i kampen mod indbrudstyve. Nysgerrige naboer er noget, der gør livet rigtig surt for tyvene.

Tyve bryder sig ikke om julelys

Udover at være opmærksomme naboer, som ser efter den tomme bolig og eventuelt mistænkelig adfærd i kvarteret, kan lys også være med til at forebygge indbrud. Det britiske studie "The effectiveness of burglary security devices" viser, at lys er et vigtigt element i kampen mod indbrudstyve.

- I år sætter vi særlig fokus på, at lys også er et effektivt værn mod indbrudstyve, der jo bedst kan lide at gemme sig i mørket. Derfor har vi udviklet en julelyskæde, der kan skræmme selv den modigste indbrudstyv væk. Kæden går nemlig fra at være en hyggelig julelyskæde til at lyse kraftigt op, når tyven nærmer sig huset, forklarer Lone Harlev.

Som medlem af Nabohjælp kan man vinde én af de fem eksklusive lyskæder, som Nabohjælp har produceret. Men du kan også forebygge indbrud ved hjælp af anden belysning:

- Et godt råd, som kan få tyven til at fravælge dit hjem, er at sørge for lys med bevægelsessensorer rundt om huset. Man fjerner nemlig tyvens mulighed for at gemme sig i mørket, og lyset gør også naboer opmærksomme på, at de måske lige skal holde lidt ekstra øje eller tjekke, hvem der er gået ind i haven, siger Christoffer Elbrønd, projektleder i TrygFonden, og fortsætter:

- Derudover kan et helt simpelt "hej" fra en nabo også ødelægge arbejdsvilkårene for en indbrudstyv. For hvis der først er nogen, der har hilst på tyven, så ved han, at der er stor risiko for, at han kan blive genkendt efter indbruddet.

Hvis man ser noget mistænkeligt i sit kvarter, er det en god idé at dele sin viden med andre beboere. Det kan man nemt og gratis gøre via appen Nabohjælp eller via nabohjælp.dk

Jan

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Skal byrådet have nyt navn? To partier er klar til at ændre titlen på Randers Byråd

Randers FC

Pokalfinale er mere end hæder og ære: Europæisk millionregn kan vente Randers FC

Randers FC

Nedtælling til pokalfinale: Husk at følge med, når vi går live med Ralf Pedersen

Annonce