Annonce
Mariagerfjord

Julerier og tænding af juletræ i Mariager

Der var meget salg i kranse og pynt til døren, entreen og gravstedet, da Mariager julede søndag. Foto: Anne Myrup Pedersen
Traditionen tro blev der julet på livet løs i Mariager, da julemanden himself kom og tændte træet på torvet, og da der blev juleshoppet i museumsgården og den gamle biograf.
Annonce

Mariager: Det er ganske vist, at Mariager er langt fremme på julebarometeret, og søndag blev træet på torvet da også tændt af selveste julemanden. Forinden havde byens borgere og folk fra oplandet handlet gaver, købt pynt og spist æbleskiver i museumsgården eller inde gamle biograf. Alle vegne bugnede det af jul og til den højtid-hørende effekter.

Der duftede af bål, brændte mandler og æbleskiver i gården med de toppede brosten, og flere havde i den milde novembertemperatur valgt at sidde udenfor og nyde julerierne ved borde-bænke-arrangementerne.

Der var ligefrem kø ved boderne med kranse, kurve og pynt lavet gran, bær og kogler. Flere skulle have pynt med hjem til både dør, entre og gravsted.

Men også bøger, julemænd af træ, roser fra rosenhaven og varer som ost, fisk og frikadeller gik som varmt brød. Der var øl fra Biers Bryghus, der var gele af havtorn, kvæde og vindrue og der var hjemmebagte småkager.

Små ponyer trak børn rundt i vogn og venner og familier havde sat hinanden stævne til det traditionelle julemarked i Mariager.

En tur i hestevogn er et hit hos børnene. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce

Veninder på tur

I den gamle biograf havde byens forretningsindehavere indrettet sig med boder, hvor der kunne købes, gættes, spilles og vindes. Der var masser at se på og købe. Blandt andet sjove kalendere med gin og tonic, smykker, creme, spegepølser og meget, meget mere.

Ved et af cafébordene havde veninderne Mie Søgaard Sørensen og Lizzi Bugge Mortensen bænket sig. De var fra henholdsvis Skørping og Støvring, og de havde aftalt, at de ville se julemarkedet, da de besøgte Mariagers sommermarked i sommer.

- Mariager er bare en dejlig by at komme til. Jeg er oprindeligt fra Randers, og vi kom her på mange udflugter, da jeg var barn, siger Lizzi Bugge Mortensen, hvis søn er i byen for at sælge bøger på julemarkedet.

Veninderne er faktisk lige ankommet, men lagde straks ud med at købe kaffe og risalamande.

- Så I begynder simpelt hen med desserten? Inden I har nået at juleshoppe?

- Ja, indrømmer de to veninder grinende.

- Vi syntes, at det var bedst at lægge ud med det, da der ikke var så mange om buddet. Så vi kunne komme til, mens der var plads, forklarer de.

- Og så skal vi ellers ud at kigge. Man kan aldrig vide, om ikke man lige mangler et eller andet. Gør man ikke altid det? Der er vel altid noget, man ikke kan leve foruden, siger Lizzi Bugge Mortensen, mens Mie Søgaard Sørensen indvender, at man altid lige kan finde nogle gaver.

- Jeg har i hvert fald lige set noget decoupage, jeg skal have købt, siger hun.

Annonce

Kunderne aktiveret

Superbrugsen havde en stand, hvor man kunne smage på varerne, blandt andet flæskesvær. Jutlander Bank lovede gaver, hvis man kunne slå to seksere, børn kunne køre med en elektrisk bil på en lille bane, og på den måde havde flere fra handelstanden tænkt tanker for at få kunderne aktiveret.

Og sådan gik tiden til klokken blev 16 og selveste julemanden blev hentet med juletoget, der også var godt belæsset med julebegejstrede børn.

Så kunne træet på torvet nemlig blive behørigt tændt og være med til at skabe julehygge i byen her i den mørke tid.

Veninderne Mie Søgaard Sørensen (tv) og Lizzi bugge Mortensen hyggede sig med kaffe og risalamande. Foto: Anne Myrup Pedersen
Der blev budt på godter i den gamle biograf. Foto: Anne Myrup Pedersen
Godt gang i museumsgården, hvor der bandt andet kunne købes øl fra Biers Bryghus. Foto: Anne Myrup Pedersen
En tur med en elektrisk bil var lige noget for børn. Foto: Anne Myrup Pedersen
Slå to seksere og få en pakke, lokkede Jutlander Bank. Foto: Anne Myrup Pedersen
Kunderne kiggede og købte på julemarkedet. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers HK For abonnenter

Kragballe efter overlegent pokalavancement: - Det ligger lunt i svinget at få den her sejr

Annonce