Annonce
Navne

Juma Nellemann Kruse med ny bogudgivelse

Sognepræst Juma Nellemann Kruse er igewn bogaktuel. Privatfoto
Denne gang gælder det en prædikensamling fra tiden i Norddjurs.

Nuværende sognepræst i Trige-Ølsted-Spørring og Ebeltoft-Dråby-Handrup Juma Nellemann Kruse er en flittig skibent, hvilket som tidligere omtalt allerede er resulteret i udgivelsen af flere bøger.

Og nu foreligger en ny, der dels er en samling af Juma Nellemann Kruses prædikener fra årene i en dels stilling i Norddjurs, nemlig dengang foruden Ebeltoft-Dråby-Handrup også pastoratet Ålsø-Hoed-Vejlby-Homå, dels nogle klummer fra en lokalavis fra perioden 2016-2018.

Det er Juma Nellemann Kruses tredje trykte prædikensamling, og den har fået titlen "Kun gerningen er vor bekendelse overfor omverdenen".

Om sin nyeste bog siger Juma Nellemann Kruse:

- Jeg forsøger igen at gøre evangeliet nærværende for det såkaldt moderne menneske. Prøver at lade hverdagen og verden spejle sig i evangeliet, hvilket kan få os til at se på verden og evangeliet på nye måder.

Bogtitlen er et citat fra den tyske teolog Dietrich Bonhoeffer, som blev myrdet af nazisterne den 9. april 1945.

Juma Nellemann Kruse skriver, at han første gang så citatet i Peter Tudvads bog "I krig og kristendom", og det ramte ham lige i maven.

- Udsagnet ligger også helt i forlængelse af Jesu hovedbudskaber, nemlig at troens frugter er kærlighedens gerninger. Du kan ikke adskille tro og gerninger, selv om vi i en misforstået udgave af Luthers lære om, at troen er nok, har haft en tendens til at gøre det i vort samfund og har overladt gerningerne til velfærssamfundets omsorogspersoner, skriver forfatteren.

Annonce

Prædikernes baggrund

Juma Nellemann Kruse skriver i forordet, at én af de prædikener, der er med i bogen, bærer præg af udstillingerne om De Syv Dødssynder, der var en del af Aarhus som kulturhovedstad i 2017, og som bekendt også nåede Randers.

Man vil også kunne læse prædikener, der har baggrund i historiske begivenheder, og forfatteren skriver selv:

- Jeg prøver at være apolitisk, når jeg har præstekjolen på, og der skal en hel del til, før jeg bevæger mig ud i noget, der kan opleves politisk. Således er der en prædiken, hvor jeg nævner et folketingsmedlems udsang om at skyde varselsskud mod bådflygtninge, ligesom integrationsministerens fejring af udlændingestramninger med en lagkage bliver nævnt eller antydet. Somme tider bliver man også nødt til at tage kristendommen alvorlig som en modkultur, ikke mindst over for personer, som selv påberåber sig kristendommen som deres tro eller ramme.

Mere på vej

Juma Nellemann Kruse bebuder endnu flere bogudgivelser:

- Jeg har stadig manuskripter liggende, som er næsten færdige, og som jeg forhåbentlig får tid til at færdiggøre helt i løbet af 2010, herunder en bog om Mad Men-serien, som har arbejdstitlen "Lykken er...", fortæller han.

Jumna Nellemann Kruses hidtil bedst sælgende bog hedder "Harry Potter og evangeliet".

Hans hidtil seneste bog med titlen "Du skal elske dine fjender? - og andre kritiske spørgsmål til islam" har fået gode anmedelser.

Således skriver anmelder Henrik V. Blunck blandt andet, at bogen giver et bud på en interessant samtale, set med kristne øjne:

- Som uddannet civiløkonom og præst kan han give en nuanceret sammenligning mellem kristendom og islam, som mange kunne have gavn af at læse.

Afsluttende i sit forord konstaterer Juma Nellemann Kruse:

- At forkynde udspiller sig ofte i spændingsfeltet mellem at sige noget nyt, samtidig med, at man netop ikke skal opfinde den dybe tallerken igen til hver ny søndagsprædiken. Det nye skulle gerne få folk til at lytte - men de evangelietekster, vi tager udgangspunkt i, står til evig tid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Annonce