Annonce
Randers

Jura om dagen, vandpiber om aftenen: Mød landets mest atypiske vandpibecafé-ejer

Om dagen er Mia Søholm Halskov juralektor. Om aftenen er hun vandpibecaféejer. Indimellem kræver de to job flere timer, end der er i døgnet, men det er det hele værd, fastslår hun. Foto: Louise Bruun Høfler
Da hun var jurastuderende, regnede hun med en karriere som advokat. Men omstændigheder i livet førte randrusianeren Mia Søholm Halskov ind i en helt anden branche.

Randers: Hvis du for ti år siden havde spurgt den dengang jurastuderende randrusianer Mia Søholm Halskov, hvad fremtiden ville bringe, havde hun svaret en karriere som strafferetsadvokat.

I stedet endte hun efter endt speciale som ejer af en vandpibecafé i Underværket. Noget, der egentlig var tænkt som et midlertidigt afbræk fra bøgerne, inden en mere traditionel jurakarriere ventede. Men den unge jurist blev så glad for den eksotiske café, at hun blev hængende.

I dag har hun fundet sin egen vej, hvor hun kombinerer tilværelsen som vandpibecaféejer med en stilling som juralektor på Aarhus Universitet. En jobkombination, der får de fleste til at spærre øjnene op og stille spørgsmålet: Hvorfor?

Annonce

- Folks første spørgsmål plejer at være: Er du dansker? og når de hører, at jeg er ærkedansk kvindelig jurist, er reaktionen altid: Hvad laver du så her?, fortæller Mia Søholm Halskov med et grin.

- Jeg er da også på alle måder en atypisk vandpibecaféejer, konstaterer hun og tilføjer:

- Det var heller ikke fordi, jeg pludselig vågnede op en dag og tænkte, at det var det her, jeg skulle, men der skete nogle ting i livet, som førte mig hertil, og stedet er kommet til at betyde meget for mig. Om det er en vandpibecafé eller kaffebar er ikke så væsentligt for mig, det er stedets ånd, der betyder noget - og jeg har det fantastisk her.

Startede uden penge

Det var Mia Søholm Halskovs daværende iranske kæreste, der for ni år siden fik idéen til Randers Vandpibecafé.

- Han var lige flyttet til Randers fra Aarhus, hvor vandpibecaféerne var begyndt at blive populære, så han foreslog at starte en her. På det tidspunkt var jeg lige blevet færdig med mit speciale, og jeg trængte til at komme lidt væk fra bøgerne, så jeg sprang med på idéen fortæller hun.

Om vandpiber

En vandpibe er en særlig form for pibe, hvor mundstykket sidder fast på en slange, der er tilsluttet en delvis vandfyldt beholder. Når man suger, ledes røg fra kulopvarmet tobak øverst i piben gennem et rør til bunden af vandbeholderen, hvor røgen afkøles, inden den ryger videre ud gennem slangen til mundstykket.

Vandpiben har sin oprindelse i Østen og Afrika, og blev meget populær blandt unge i Mellemøsten i 1990'erne. Omkring år 2000 nåede fænomenet med vandpiber også de unge i Vesten som et eksotisk alternativ til cigaretter.

I modsætningen til almindelige piber og cigaretter giver vandpiben en sød lugt og smag, da tobakken er blandet med sirup, der kan give røgen smag af alt fra æbler og jordbær til vanilje og chokolade. Tobakken har ingen euforiserende virkning.

Da vandpiberygning blev introduceret i Danmark, antog mange, at det var mindre skadeligt end andre former for tobaksrygning. Nyere undersøgelser tyder dog på, at skadevirkningerne er de samme. Det oplyser Sundhedsstyrelsen.

På grund af de skadelige virkninger og en frygt for, at den søde smag fra vandpiber vil lokke flere unge til rygning, vil et stort flertal i Folketinget forbyde frugttobak i vandpiber. Det sker som en del af regeringens og Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Konservative, Alternativet og Enhedslistens tiltag, der skærper rygereglerne med det formål, at børn født i 2030 skal være den første røgfri generation i Danmark.

Parret lejede sig ind i et tomt lokale i Underværket, hvor der tidligere havde været bageri, og uden ret mange kroner på lommen, fik de forvandlet bagerlokalerne til en eksotisk vandpibecafé.

- Vi havde ingen penge på det tidspunkt, så vi måtte lave alt selv. Jeg kan huske, at vi stod i ugevis og hakkede hvide klinker ned fra væggene. Sofaerne byggede vi også selv, og de blev så høje og smalle, at folk nærmest stod op, når de forsøgte at sætte sig på dem, griner hun.

På det tidspunkt havde Mia Søholm Halskov ingen anelse om, hvordan en vandpibecafé burde se ud, så det var kæresten, der bestemte indretningen.

- Det var meget...eksotisk, fortæller hun og beskriver med et stort smil, hvordan de pyntede caféen med spraglede vægtæpper.

- Men vi har renoveret en del gange siden, og med årene begyndte jeg at blande mig mere i indretningen og sætte mit præg på den, så den i dag er mere stilren og afslappet end det, vi startede med - og sofaerne har vi heldigvis også fået skiftet ud med nogle, man rent faktisk kan sidde i, siger hun.

Annonce

Sælger I stoffer?

Parret fandt også hurtigt ud af, at det var en svær branche, de havde valgt at gå ind i, og her fik de i høj grad gavn af Mias baggrund som jurist.

- Helt ærligt så tror jeg nærmest det ville have været umuligt at drive stedet lovligt, hvis ikke jeg havde haft min juridiske baggrund, konstaterer hun og uddyber:

- Det er virkelig en svær branche med mange regler, så der var det en klar fordel, at jeg var vant til at læse lovtekster og kunne tyde loven og sørge for at få søgt alle de krævede tilladelser på tværs af myndigheder, så vi kunne være sikre på, at alle regler blev overholdt, forklarer hun.

I de første otte år drev Mia Søholm Halskov vandpibecaféen med sin kæreste, men sidste år gik de fra hinanden, og hun valgte at drive den videre alene. Stedet er nemlig kommet til at betyde meget for hende. Foto: Louise Bruun Høfler

Udfordringerne stoppede dog ikke, da renoveringen var afsluttet, alle tilladelser var på plads, og parret var klar til at åbne Randers Vandpibecafé.

- På det tidspunkt var vandpiber et helt nyt fænomen i Randers, og vi blev af mange mødt med skepsis. Der var rigtig mange, der havde en idé om, at vandpiber blev brugt til at ryge hash, og at folk kom her for at ryge sig skæve. Det kunne ikke være længere fra sandheden, fastslår Mia Søholm Halskov og understreger, at vandpiber ingen euforiserende virkning har.

I dag synes hun, det er lykkedes at bryde med fordommene og skabe et sted, hvor alle typer mennesker har deres gang.

- Da vandpibecaféerne gjorde deres indtog i Danmark, blev de primært brugt af mænd med anden etnisk baggrund end dansk, men jeg synes, vi har brudt rammerne for, hvordan en vandpibecafé forventes at være, siger hun og uddyber:

- Det er som om, at danskerne bliver mere trygge ved stedet, når de ser, at jeg er dansk. Og kvinderne bliver mere trygge ved at komme her, når de ser, at jeg er en kvinde. Så i dag har caféen et meget blandet klientel med både mænd og kvinder i alle aldre og med alle etniciteter.

Annonce

80 timer om ugen

Med årene blev mange af kunderne til stamkunder - og til Mias venner. Hun føler, at hun er en del af et stærkt fællesskab, når hun er i caféen.

Da Mia Søholm Halskov og kæresten sidste år gik fra hinanden, efter at have drevet caféen sammen i otte år, var hun derfor heller ikke i tvivl om, at hun ville drive den videre alene.

- Det er rigtig spændende at være her. Jeg føler, at jeg får udvidet min horisont og får en dybere indsigt i liv, der er helt anderledes end mit eget. Og så elsker jeg, at jeg aldrig ved, hvad aftenen bringer, når jeg træder ind i caféen. Måske bliver det en stille og rolig aften med kortspil, te og hyggesnak med kunderne, eller måske bliver der fest med orientalsk dans i midtergangen, siger hun.


Det var heller ikke fordi, jeg pludselig vågnede op en dag og tænkte, at det var det her, jeg skulle, men der skete nogle ting i livet, som førte mig hertil, og stedet er kommet til at betyde meget for mig.

Mia Søholm Halskov


Selv om Mia Søholm Halskov nu driver stedet alene, og dermed har rigeligt at se til, finder hun også tid til at dyrke karrieren som jurist.

- Jeg er ekstern juralektor ved Aarhus Universitet. Så dagtimerne bruger jeg på undervisning i erhvervsret, opgaveretning og udarbejdelse af eksamensopgaver. Derefter giver jeg mig til at kigge på løn, regnskaber og varebestilling til caféen, og når klokken bliver 15.30 møder jeg ind i Randers Vandpibecafé, hvor jeg bliver indtil midnat - og helt indtil klokken to fredag og lørdag, forklarer hun.

Mia Søholm Halskov skønner, at hun arbejder mindst 80 timer om ugen. Men det er det værd - i hvert fald som livet tager sig ud lige nu, hvor hun ikke har nogen, der venter derhjemme.

- Når jeg træder ind i caféen føler jeg ikke, at jeg træder ind på et arbejde. Det er derfor, jeg kan holde til at være i gang så mange timer 365 dage om året, siger hun.

- Men der kommer nok et tidspunkt, hvor jeg bliver nødt til at skrue lidt ned for tiden på vandpibecaféen. Jeg håber dog ikke, at jeg nogensinde kommer til at slippe den helt, tilføjer hun.

Annonce

Forbud på vej

Der kan dog være ydre omstændigheder, der tvinger Mia Søholm Halskov væk fra caféen - eller som minimum tvinger hende til at tænke i alternativer, hvis hun vil beholde den.

Da et stort flertal i Folketinget ved årsskiftet præsenterede en række tiltag, der skal skærpe rygereglerne med det formål, at børn født i 2030 skal være den første røgfri generation i Danmark, var vandpibecaféerne nemlig på listen.

Som jurist er det afgørende for Mia Søholm Halskov at overholde alle regler på vandpibecaféen. Det gælder også i forhold til coronarestriktionerne, og her har hun stor glæde af at kunne sende gæster ud til sofaerne i gården lige udenfor caféen. Foto: Louise Bruun Høfler

Helt konkret betyder det, at det snart bliver forbudt at sælge frugttobak til vandpiber. Noget, Mia Søholm Halskov lige nu arbejder på at forhindre. Ikke fordi, hun er imod stramninger, der kan holde flere unge fra rygning, men i det her tilfælde er der ramt forbi målskiven, mener hun.

- Der er i forvejen en aldersgrænse på 18 år. Men hvis de synes, 18-årige ikke er voksne nok til at tage stilling til rygning, kan de da sætte aldersgrænsen op. Det ville være fint med mig. Jeg synes derimod, det er sindssygt, at man vil forbyde 50-årige at ryge lidt æbletobak. Især med tanke på, at mange tidligere rygere faktisk bruger vandpiber som nedtrapning og en vej ud af et højt cigaretforbrug, siger hun.

- Desuden synes jeg, det er ugennemtænkt, at man på den måde fjerner eksistensgrundlaget for mange forretningsdrivende og sender dem ud i arbejdsløshed med en stramning, der ovenikøbet vil komme til at fremme et enormt stort ulovligt marked, tilføjer hun.

Lige nu forsøger Mia Søholm Halskov at komme at komme i dialog med politikere i håb om at få dem til at overveje en hævelse af aldersgrænsen frem for et forbud. Lykkes det ikke, bliver det svært for hende at drive forretning.

- Så må jeg finde alternativer. Der er blandt andet nogle, der er begyndt at eksperimentere med sirup på sten til vandpiber. Eller også må jeg ændre konceptet, så caféen bliver lavet om til en cocktail- eller kaffebar. Eller i værste fald lukke, konstaterer hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC

Live: Randers FC går til pause foran efter straffescoring

Annonce