Annonce
Østjylland

Jyllands måske ældste kongegrav åbner i efterårsferien: - Jeg tror vi bliver overrasket over, hvor imponerende det var

Senere på måneden begynder Moesgaard Museum arbejdet med at rekonstruere gravmonumentet Høj Stene. Her er det arkæologer fra Moesgaard Museum, der besigtiger de sten, som skal bruges til rekonstruktionen. Foto: Michael Johansen/Moesgaard Museum
Fra efterårsferien kan et af Nordeuropas største gravmonumenter fra jernalderen opleves ved Gudenåen ved Vejerslev. Det er Moesgaard Museum der står bag rekonstruktionen.
Annonce

FAVRSKOV: Snart går Moesgaard Museum i gang med en større rekonstruktion af gravmonumentet Høj Stene, og fra efterårsferien kan børnefamilie, hobby-arkæologer og andre så opleve det storslåede gravmonument ved Vejerslev i Favrskov.

Høj Stene er et gravmonument, der er formet som et skib. Det er nævnt i optegnelser fra 1600-tallet, men en del af gravmonumentets sten blev med tiden fjernet, og den præcise beliggenhed gik i glemmebogen.

Inden for de seneste år er det lykkedes arkæologer fra Moesgaard Museum at genfinde stedet, hvor monumentet har ligget. Det er sket ved hjælp af en slags radarapparater, der kunne påvise, hvor skibssætningens sten havde stået, og resultaterne blev efterfølgende bekræftet af arkæologiske undersøgelser på stedet.

Rekonstruktionstegning af den mægtige skibssætning Høj Stene den dag for omkring 1400 år siden, hvor kongen begynder sin rejse til det hinsidige med et stort ligbål. Grafik: Eric Sosa, Moesgaard Museum

I midten af det, der engang var gravmonumentet, har arkæologerne fundet guld. Det meste af guldet er smeltet, fordi det har været udsat for meget høj varme på et ligbål, men mindre guldstykker er bevaret.

Guldet og monumentets store størrelse viser, at egnen har været hjemsted for en magtfuld elite - måske en konge - uden samtidigt sidestykke i Midtjylland lyder det fra Moesgaard Museum.

Gravmonumentet vurderes at være et af de største i Nordeuropa.

Annonce

Et imponerende monument

Når Moesgaard Museum rekonstruerer gravmonumentet, vil det være med 2 til 4 meter høje sten placeret i en 80 meter lang spidsoval formation. Stenene rejses i løbet af september.

Fra museets side er man glade for, at det er muligt at lave en rekonstruktion, for det gør det meget mere håndgribeligt for de besøgende:

- Vi er utroligt glade for, at vi har fået mulighed for at rekonstruere skibssætningen. Når først stenene står der i over to meters højde i en skibsformation, så tror jeg, vi vil blive overrasket over, hvor imponerende dette monument i virkeligheden har været, siger direktør Mads Kähler Holst fra Moesgaard Museum og fortsætter:

- Rekonstruktionen sikrer, at dette enestående stykke af Danmarkshistorien bliver formidlet til de forhåbentlig mange besøgende og bevaret for eftertiden.

Når monumentet står færdig til skolernes efterårsferie i uge 42, vil det være muligt at besøge stedet på egen hånd eller opleve en guidet tur.

Billetter til de guidede ture sættes til salg på museets hjemmeside fra starten af september.

Høj Stene

Såvel de arkæologiske og geologiske undersøgelser som rekonstruktionen af monumentet er sket med støtte fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

Høj Stene er en mulig kongegrav fra år 600.

Rekonstruktionen ligger ved Gudenåens bred i Vejerslev Skov.

Høj Stene blev genfundet i 2017 af arkæologer fra Moesgaard Museum.

Rekonstruktionen ligger ved Gudenåens bred i Vejerslev Skov indvies 8. oktober 2020 og er herefter åben for guidede ture og besøg på egen hånd.

Billetter til de guidede ture kan købes på moesgaardmuseum.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Leif holder sig aktiv med givende gøremål efter arbejdslivet: 70 år, frisk og frivillig

Annonce