Annonce
Erhverv

Kæmpe sten i Gudenå skal gøre det nemmere at fange laks

Når fiskene forsvinder fra Langå, gør lystfiskerne det samme. Langå Lystfiskerforening har derfor fundet en metode, der burde kunne holde på begge dele. Nu er det op til politikerne at sige ja eller nej til projektet. Foto: Jørgen Kirk/Scanpix
Miljø- og teknikudvalget skal mandag beslutte, om man i et forsøg på at holde laksene i vandet omkring Langå vil udlægge i alt 25 kubikmeter sten i Gudenå.

Langå: Forårsfiskeriet efter store laks i Gudenå ved Langå lider af mangel på standpladser. Altså steder, hvor laksen stopper op og det dermed er muligt at fange den.

Lige nu svømmer langt størstedelen af laksene forbi Langå og videre op ad åen, hvor der er flere standpladser. Noget, der ifølge Langå Sportsfiskerforening kan mærkes på turismen. For når fiskene flytter sig, gør lystfiskerne det samme.

Derfor har Langå Sportsfiskerforening nu ansøgt kommunen om lov til at udlægge store sten, i alt 25 kubikmeter, i Gudenå på en 900 meter lang strækning ved Langå. Helt konkret på strækningen fra Jernbanesvinget til Johannesbjerg. Stenene skal fungere som standpladser for laks og havørred for at holde på både fisk og turister.

Annonce

Samtidig beder sportsfiskerforeningen kommunen om 100.000-120.000 kroner til medfinansiering af projektet.

Mandag 22. februar skal miljø- og teknikudvalget tage stilling til ansøgningen, og her har forvaltningen anbefalet, at udvalget siger ja.

- Projekter som dette vil på sigt kunne trække flere turister til. Turister, som vil være til gavn for de lokale lystfiskerforeninger og det lokale erhvervsliv, lyder det i forvaltningens indstilling til udvalget.

Ingen konsekvenser

For at undgå, at de store sten generer bådtrafikken i Gudenå, bliver stenene placeret maksimalt to meter fra brinken. Der vil desuden blive opsat skilte eller på anden måde oplyst om stenenes placering for at undgå kollision mellem de sejlende og stenene.


Projekter som dette vil på sigt kunne trække flere turister til. Turister, som vil være til gavn for de lokale lystfiskerforeninger og det lokale erhvervsliv.

Randers Kommune


Forvaltningen har også undersøgt, om stenene vil forringe vandføringsevnen i Gudenå, og her er svaret nej.

- Ved udlægning af stenene sker der ikke en vandstandshævning eller en forringelse af vandføringen på den berørte og på den opstrømsliggende strækning, lyder det fra forvaltningen, som også oplyser, at samtlige lodsejere på begge sider af strækningen tilslutter sig projektet.

Annonce

Penge til naturgenopretning

Hvis politikerne mandag nikker til projektet, foreslår forvaltningen, at de 100.000-120.000 kroner bliver taget fra en pulje til naturgenopretning.

I Randers Kommune er der nemlig afsat 2,7 millioner kroner til naturgenopretning i perioden 2020-2023.

Annonce
Randers For abonnenter

Rutineret vognmand om for dårlig snerydning: - Det er Randers Kommune, der vil spare penge

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Se de flotte dronebilleder af vores by: Jul over Randers

Randers For abonnenter

10 Randers-virksomheder har fået mange millioner kroner i lønkompensation: - Det har betydet alt for vores forretning

Randers FC

Karakterer fra pokalskuffelse: Bedste mand blev skiftet ud i pausen

Randers FC For abonnenter

Enorm skuffelse efter elendigt udgangspunkt: - Vi kaster det ud af vinduet de første 25 minutter

Flertal afsætter én milliard til trængte sygehuse

Leder For abonnenter

Det nytter ikke bare at skære - Randers HK skal ud at have fat i de store kanoner

Randers

Snart er der igen gang i de spektakulære auktioner: Campen Auktioner er blevet moderniseret og står rustet til en lysere fremtid

Randers FC

Liveblog og videoanalyse: Randers FC's pokalforsvar hænger i en tynd tråd efter uskarp omgang

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

Randers

Kabinefabrik kræver ikke, at medarbejdere viser coronapas, men alternativet er krav om mundbind

Randers For abonnenter

Få det fulde overblik: Sådan er knap 250 millioner lønkompensationskroner blevet fordelt mellem 556 virksomheder i Randers

Alarm 112

Voldsom brand totalskader villa i Thorsø: Politiet sigter 68-årig beboer

Annonce