Annonce
Randers

Kæmpelaks fra Langå skal afstøbes i England: Kommer op at hænge i lokal lystfiskerbutik

Jonas Vammen kæmpede i 20-25 minutter for at hive sin præmiefisk, en laks på 15,6 kilo og 120 centimeter, op af Gudenå. Han måtte også en frivillig tur i vandet for at få laksen fri af grøde, inden den kunne landes. Privatfoto
Jonas Vammens kæmpelaks fra Langå bliver ikke spist men destrueret, efter den først er støbt i gips. Derefter kommer den op at hænge på væggen, som et evigt minde, sirligt malet og kælet for detaljerne af en ekspert i England.
Annonce

Langå: Det blev en fridag af de helt usædvanligt gode, da 38-årige Jonas Vammen fra Langå efter en hård og sej kamp i 20-25 minutter torsdag kunne hive sin flotte laks i land. Dermed stormede han ind i den eksklusive klub af fiskere, der har fanget en laks i plus 15 kilos klassen.

Laksen vejede 15,6 kilo og målte 120 centimeter.

- Jeg har stadig fiskefeber, og det har mine kolleger i Lystfisk.dk også, for jeg havde lige fisken en tur med på arbejde, så de kunne se den, siger Jonas Vammen.

Fiskefeberen har det med at smitte, så der bliver nok fisket lidt ekstra i Gudenå ved Langå i disse dage og frem til 31. oktober, hvor laksen fredes.

- Jeg er selv lige lidt mæt nu, men hvad er chancen også for, at jeg skulle fange så stor en fisk igen, spørger han sig selv.

Annonce

Ti år mellem de store

Jonas Vammen bor 400 meter fra Gudenå og er en ivrig lystfisker efter laks, der må fiskes fra 1. marts til 31. oktober. Især i foråret blev det til fire-fem gange om ugen med fiskestangen.

Og mens garvede lystfiskere som ham i gennemsnit bruger cirka 20 fisketure på overhovedet at fange en laks, så er der gået ti år mellem Jonas Vammen har fanget en virkelig stor en. Sidst var det en laks på 11,5 kilo.

- Ja, det er ikke hver dag, det sker, siger han.

Han har fisket i hele verden, og noget af det vildeste, han har fanget, er golden dorado i Argentina og kongelaks i Alaska på 18-20 kilo.

- Men det er meget specielt at fange laks herhjemme over 15 kilo. Det er noget helt særligt, siger den stolte fisker.

Annonce

Afstøbning i England

Han har tjekket priser på udstopning og er endt med at tage en beslutning om at lade fisken afstøbe i gips.

- Man kan ikke rigtig udstoppe en fisk, så skrumper den med årene, men man kan smøre fisken ind i silikone og lave en afstøbning af den i gips, som så bliver malet og kommer til at ligne fisken fuldkommen. Til gengæld går kødet tabt, men jeg har fanget så mange laks i år, at jeg har fryseren fyldt i forvejen, siger han.

Jonas Vammen har indhentet priser og er i kontakt med en dansker, der kender en englænder, som kan stå for at forevige hans store fisk.

Annonce

Englænderen kommer hertil

- Fisken skal fryses ned, og så kommer englænderen og henter den, og så tager det hele et års tid. Der er flere processer, der skal køres igennem. Og det render op i cirka 20.000 kroner, siger den 38-årige lystfisker, der har fisket, siden han var fem år.

- Fisken skal op at hænge i forretningen, så om det bliver mig selv eller bossen, der kommer til at betale for det, det må vi jo lige have snakket om, griner lystfiskeren.

Han fortæller, at hans onkel fangede en laks på 18,3 kilo, og der er hoved og hale kommet op på væggen i butikken sammen med et foto af fisken.

- Og det er virkelig noget, kunderne stopper op og taler om, siger han, så han regner også med at hans afstøbning vil blive et blikfang i forretningen på Messingvej.

Sidst Jonas Vammen fangede en stor laks var for ti år siden. Den vejede 11,5 kilo. Men at fange en over 15 kilo er noget helt særligt. Privatfoto
Jonas Vammen håber, at bossen på hans arbejdsplads vil betale for afstøbningen i England, der løber op i omkring 20.000 kroner og tager et års tid, men han ved det ikke. Fisken skal hænge på Jonas Vammens arbejdsplads, Lystfisk.dk, på Messingvej i Randers. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live:  Rekordmange smittede plejehjemsbeboere døde sidste uge

Erhverv For abonnenter

Ordentlighed betaler sig, mener ejer af Marcus Gruppen: Annullerede ordrer for 10 millioner kroner i starten af coronakrisen

Annonce