Annonce
Debat

Kære forældre - tag jeres teenagebørn med til DM i håndværk

Håndværk: I denne uge skydes DM i håndværk i gang i Herning. Her skal elever fra bl.a. kokke-, SOSU- og tømreruddannelserne dyste om at blive bedst i hvert deres fag. Konkurrencen - også kaldet DM i Skills - hylder det gode håndværk inden for 61 discipliner, og skaber en scene for den faglige stolthed på erhvervsuddannelserne. Og det med rette.

For vi har brug for jer, der kan et godt håndværk. Allerede nu mangler vi dygtige unge med hovedet og hænderne rigtig skruet på. Og om syv år kan virksomhederne komme til at mangle yderligere 60.000 faglærte. Forestil dig, at firmaer må afvise kunder, fordi vi i Danmark ikke har tilstrækkeligt med kvalificerede erhvervsuddannede. Det er jo helt uacceptabelt! For det betyder færre penge til virksomhederne, færre jobs, og færre penge i statskassen, som kan bruges på fx bedre sygehuse og børnehaver

En erhvervsuddannelse er altså næsten en sikker billet til beskæftigelse i interessante og udviklende job med gode løn- og arbejdsvilkår. Ligesom man med en erhvervsuddannelse kan vælge at læse videre, hvis man har lyst. Men på trods af gode muligheder vælger færre unge desværre at søge den vej.

Gymnasiet er i alt for høj grad blevet normalen efter 9. og 10- klasse. Og det er ærgerligt for de unge. Især hvis de føler sig presset til det eller 'bare' vælger gymnasiet, fordi de aldrig overvejede de andre gode muligheder, der er. Derfor er det vigtigt at sætte fokus på erhvervsuddannelsernes styrker.

I den forbindelse er det afgørende, at virksomhederne opretter praktikpladser. For styrken i erhvervsuddannelserne er netop, at eleverne veksler mellem læring i skolen og praktik i en virksomhed.

Langt de fleste lærlinge og elever får da også en praktikplads. Men ikke alle. Derfor har regeringen, LO og DA med trepartsaftalen fra 2016 sat en ambitiøs målsætning om at skabe 8.000-10.000 ekstra praktikpladser om året. Hvis en virksomhed tager flere elever, end forventet, får den en kontant bonus. Hvis virksomheden omvendt har færre elever, end forventet, skal den betale et ekstra bidrag. Virksomhederne modtager deres "forskudsopgørelse" i starten af april, og vil deraf kunne se, om de står til at skulle tage flere elever eller betale et ekstra bidrag.

Det vil gøre virksomhederne mere bevidste om at bidrage til uddannelsen af deres fremtidige medarbejdere.

Men det kan ikke stå alene. Vi skal have de unge selv, mødre, fædre og resten af familien på banen. For folkeskoleelevers og forældres billede af erhvervsuddannelserne er ikke altid tilstrækkeligt oplyst. Mor og far tænker måske, at erhvervsskolen nok er det samme som for 30 år siden.

Det, kan vi love jer for, er ikke tilfældet.

Men unge møder ikke i tilstrækkelig grad erhvervsskolerne og virksomhederne i deres undervisning i folkeskolen. Det har regeringen annonceret, at den vil gøre noget ved med et kommende udspil om styrket udskoling. Det ser vi frem til at Folketinget følger op på, så eleverne vælger deres videre uddannelse på et oplyst grundlag.

Med større sikkerhed omkring praktikpladser og med DM i Skills, hvor hundreder af elever dyster om at blive Danmarks bedste inden for deres fag, håber vi, at flere unge vil se nærmere på, hvad erhvervsskolerne har at tilbyde dem.

Vi glæder os til at hylde deltagerne. De er modige frontløbere i kampen for at vise erhvervsuddannelsernes styrke og gøre op med uddannelsessnobberi.

Fremtiden tilhører de unge, der kan og vil - og som vælger en uddannelse, der er brug for på fremtidens arbejdsmarked.

Lizette Risgaard
Jacob Holbraad
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Fåmælt bygherre efter afslag: Vil ikke kommentere løsning for ulovligt byggeri

Randers

Dronningen tog toget til Randers

Randers FC For abonnenter

Analyse: Derfor har Thomasberg fået noget at tænke over

Annonce