Annonce
Debat

Kære forligskreds: Giv os nu en værdig reform

Efter en lang ventetid bliver spændingen snart udløst. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen annoncerede i forbindelse med en forespørgselsdebat i Folketinget fornyligt, at der i denne uge er afsluttende møde i forligskredsen bag lov om førtidspension og flexjob. Man siger, at forventningens glæde ofte er den største. Men for de mange danskere, der har svært ved at klare sig på arbejdsmarkedet på grund af sygdom eller ulykke, håber vi inderligt, at det ikke gælder i dette tilfælde. Der er brug for markante forbedringer af den lovgivning, der i dag gør livet så svært for en lang række mennesker.

Allerede i 2017 formulerede 64 organisationer i samarbejdet Værdig Reform seks krav til ændringer af reglerne om førtidspension og fleksjob. I foråret 2018 udkom Beskæftigelsesministeriet med en evaluering, der pegede på klare mangler i lovgivningen, men siden da har der været forbavsende tavst, indtil Folketinget i forbindelse med den netop afholdte forespørgselsdebat tilsluttede sig en beslutning om, at de negative virkninger af reformen skal tages op af forligskredsen.

Det er godt, at der er enighed om behovet for at ændre lovgivningen. Vores håb er, at det ikke igen bliver ved de fine ord, men at der rent faktisk kommer reelle ændringer, når der om kort tid vil ligge en aftale.

Det skal være lettere at bevare tilknytningen til arbejdsmarkedet på den arbejdsplads, man arbejder på eller senest har arbejdet på, for dem, der er ramt på arbejdsevnen, men som stadig kan arbejde i et fleksjob. Retssikkerheden skal styrkes, så dem med minimal arbejdsevne kan få tilkendt førtidspension – eller i stedet efter eget valg have ret til at vælge ressourceforløb eller fleksjob. Ressourceforløbsydelsen bør være på niveau med sygedagpengene, og der skal sættes en maksimal samlet længde på ressourceforløb på fem år.

Lad os nu få de ændringer, som vi har ventet på så længe. Det fortjener de mennesker, der i forvejen er ramt hårdt af ulykke eller sygdom – og som i dag bliver behandlet ganske urimeligt. Lad os få en værdig reform.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Bakkegården

Læserbrev: Aktivitetsudvalget bestående af frivillige pensionister på Bakkegården holdt generalforsamling 5. februar. Dette udvalg har i mange år gjort et fantastisk arbejde, der er kommet beboerne og brugere af Bakkegården til gode. Her kan nævnes busture, fester, banko, fastelavn, Sankthans … Alt sammen i samarbejde med personalet på Bakkegården – og et fantastisk godt samarbejde. Her er et uddrag af referatet fra generalforsamlingen: Under punktet eventuelt: Formanden fortæller, at de tre medarbejdere i Aktiviteten skal flyttes til andre opgaver på andre plejecentre. I stedet får Bakkegården en 'flyvende' medarbejder i Aktiviteten. Hun skal dele sin tid mellem Vorup Plejecenter, Spentrup Plejecenter og Bakkegården. Derfor vil Aktiviteten i Bakkehuset ikke være bemandet som nu. Som konsekvens heraf vælger aktivitetsudvalget at nedlægge sig selv, idet der vil være meget mere at skulle varetage. Aktivitetsudvalget ønsker ikke at skulle udføre personaleopgaver. Aktivitetsudvalget blev først orienteret om de ændrede forhold mandag 3. februar – altså to dage inden generalforsamlingen. Ændringen er vedtaget i byrådet. I samråd med Nanna Lindhard – frivillighedskoordinator ved Randers Kommune - vælger aktivitetsudvalget at være et passivt udvalg. På den måde vil det være nemmere for et eventuelt nyt aktivitetsudvalg at få startet. Idet kassebeholdningen så vil ligge og vente. Hvis det hele lukker ned, går pengene tilbage i kommunekassen, hvor det kan være svært at grave dem frem. Det vil være 'den flyvende', der kommer til at tage initiativ til et eventuelt nyt aktivitetsudvalg. Der var stor forståelse for, at udvalget trak sig tilbage, men konsekvenserne var nemme at få øje på. Der vil blive et tomrum hos mange. Det er svært at få øje på fornuften i ovenstående. 'Bakkenyt' er udkommet en gang om måneden i mange år. Også dette er nu slut. Der bliver ikke noget at skrive om.

Randers FC

Ny cheftræner for U19-talenter efter hårdt efterår: - En målsætning er at kæmpe hårdere i modgang

Randers FC For abonnenter

Randers FC-profil indledte foråret på bænken: - Jeg er, hvor jeg skal være

Annonce