Annonce
Randers

Køber står frem: Her er mine planer for Helstedgård

Henning Sørensen, der står i spidsen for firmaet HMS Danmark, har købt Helstedgård med det formål at lave boliger på stedet. Foto: Annelene Petersen

Firmaet HMS Danmark står klar til at investere 40 millioner kroner i at forvandle den faldefærdige Helstedgård til en topmoderne herregård med lejligheder og rækkehuse.

Annonce

Herover kan du klikke dig igennem galleriet og komme med på en digital rundtur i den gamle herregård.

Randers: På Borup Allé ud mod Hobrovej gemmer der sig bag en tilgroet have en forfalden herregård med knuste ruder, ødelagte døre og graffitimalede mure.

En herregård, der de seneste 100 år har huset lidt af hvert: En rig hestehandler. Mennesker på flugt. Amerikanere, der borede efter olie. Specialskolelever. Og en ældre kvinde, der indtil sidste år boede i ejendommen, selv om den til sidst var så faldefærdig, at den bogstavelig talt var ved at falde ned om ørene på hende. Det forlyder, at hun kun forlod huset, fordi hun blev drevet ud af en gruppe unge mennesker, der gentagne gange brød ind på hendes grund, kastede sten mod huset og chikanerede hende. I dag bor hun efter sigende i en beskyttet bolig i Randers.

Siden kvinden i slutningen af 2017 flyttede ud, har huset stået tomt. Men nu tyder alt på, at der snart kommer liv i den gamle herregård igen. Henning Sørensen, der er direktør i firmaet HMS Danmark, har nemlig underskrevet en købsaftale, der dog er betinget af, at Randers Kommune godkender hans planer for stedet (læs mere her).

- Jeg tror på, at de sidste godkendelser falder på plads. I foråret gav byrådet nemlig forvaltningen besked på at fortsætte arbejdet mod en endelig godkendelse under forudsætning af, at jeg starter med at renovere hovedhuset, og det passer mig helt fint, for det er hovedhuset, der er årsagen til, at jeg har valgt at kaste mig over det her projekt, fortæller Henning Sørensen og fortsætter:

- Jeg voksede op i Ejstrup nord for Randers og gik på Randers Realskole, så jeg cyklede ofte forbi Helstedgård, og jeg husker tydeligt, hvor flot stedet dengang var. Da herregården blev sat til salg, tog jeg herud og kiggede og blev chokeret over synet. For hold kæft, hvor ser her træls ud nu. Herregården skal renoveres, så den står lige så flot som dengang, jeg var barn.

Siden husets beboer i 2017 forlod stedet, har unge brugt det som et tilholdssted. Foto: Annelene Petersen

HMS Danmark

Det er firmaet HMS Danmark, der med direktør Henning Sørensen i spidsen har købt Helstedgård.Firmaet består af tre afdelinger:


  • En opbevaringsafdeling, som tilbyder opbevaring af folks ting i Randers, Hobro, Aalborg og Aarhus.
  • En flytteafdeling, der tilbyder flyttehjælp til både private og virksomheder.
  • En serviceafdeling, der kan hyres til alt fra tømrer- og murerarbejde til havearbejde og rengøring.

Firmaet har tidligere stået for en lang række boligopførelser rundt omkring i Jylland. For tiden er virksomheden i gang med at opføre ti lejligheder i Vestergade i Randers på den adresse, hvor Verners Scooter Service engang hørte til.

HMS Danmark blev både i 2015 og 2016 udpeget til Gazelle-virksomhed.

Når man træder ind i hovedhuset, befinder man sig i en kæmpemæssig hall. Den vil bygherren bevare. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Herskabslejligheder i hovedhuset

Det bliver dog en noget bekostelig affære at sætte den historiske bygning i stand.

- Bygningen er i så ekstremt dårlig stand, at vi regner med at skulle bruge 15-16 millioner kroner alene på renoveringen af hovedhuset, fortæller Henning Sørensen og tilføjer, at det er HMS Danmarks egne håndværkere, der kommer til at stå for renoveringen.

- Vi går i gang til foråret. Men fordi der er tale om så omfattende en renovering, kommer det nok til at tage omkring et år, inden renoveringen er færdig, og otte topmoderne lejligheder står klar til indflytning, vurderer han.

De otte lejligheder, der skal bygges i den nuværende ejendom, kommer til at være store to- og treværelseslejligheder. Og med al sandsynlighed ejerlejligheder.

- Vi har endnu ikke taget den endelige beslutning i forhold til, om lejlighederne skal sælges eller bruges til udlejning. Men jeg vil tro, at det ender med at blive ejerlejligheder, når renoveringen løber op i så stort et millionbeløb. Ved udlejning er der grænser for, hvor højt vi kan sætte huslejen, og dermed vil der gå mange, mange år, inden investeringen er tjent hjem igen, forklarer direktøren.

Selv om hele ejendommen er i ekstremt dårlig stand, boede der faktisk en ældre kvinde her indtil sidste år. Foto: Annelene Petersen
Det var den bemærkelsesværdige hall, der overbeviste Henning Sørensen om at købe Helstedgård. Foto: Annelene Petersen
Annonce

- Man skal mærke suset i hall'en

Hovedhuset er 1044 kvadratmeter, hvoraf cirka 250 kvadratmeter vil gå til en kæmpemæssig hall i vaskeægte amerikanerstil, mens de otte lejligheder skal deles om de resterende kvadratmeter.

- Som huset står nu, kommer man ind i en kæmpe hall, og den bevarer vi, fastslår Henning Sørensen, der selv blev blæst bagover at begejstring, da han trådte ind i det bemærkelsesværdige rum.

- Det var hall'en, der overbeviste mig om at købe huset. Og de fremtidige beboere og alle deres gæster skal også have lov at mærke suset, når de træder ind i hall'en, uddyber han.

(Øverst i artiklen kan du klikke dig igennem et galleri og komme med på en digital rundtur i den gamle herregård.)

Hvad angår de fremtidige beboere regner Henning Sørensen med, at de vil høre til den ældre del af befolkningen.

- Vores målgruppe er folk på 50+. Måske endda 60+. Og det er der flere årsager til, fortæller han og fortsætter:

- Først og fremmest er der ikke tale om lejligheder med en masse børneværelser. Derudover er der tale om lejligheder af den lidt dyrere slags, så jeg forventer, at det primært vil være den lidt ældre generation, der vil være interesseret i dem. Altså nogle, der har solgt deres villaer, og som nu vil investere pengene i en ny og vedligeholdelsesfri lejlighed, hvor de slipper for praktiske gøremål som trappevask og havearbejde. For alt det kommer HMS Danmarks serviceafdeling til at tage sig af. Men vigtigst af alt bliver det personer, som kan se charmen ved at kunne sige "Jeg bor på en herregård".

Når man træder ind i hovedhuset, befinder man sig i en kæmpemæssig hall. Den vil bygherren bevare. Foto: Annelene Petersen
Siden husets beboer i 2017 forlod stedet, har unge brugt det som et tilholdssted. Foto: Annelene Petersen
Annonce

To længer med rækkehuse

Når de otte lejligheder i 2020 står klar, er næste skridt at opføre 12 rækkehuse ved siden af hovedhuset. Rækkehuse, som udefra kommer til at ligne de gamle staldbygninger, der hørte til herregården, indtil de i 1976 blev jævnet med jorden.

- Der bliver bygget to længer i samme stil som de oprindelige staldbygninger. De bliver dog placeret et andet sted end der, hvor de gamle staldbygninger lå, da der nu er opført villaer på det område, fortæller Henning Sørensen.

Hver længe kommer til at bestå af seks rækkehuse, som udover stueplan bliver med udnyttet tagetage. Altså en førstesal med skråvægge for at bevare den gamle staldbygningsstil. Længerne får en maxhøjde på 8,5 meter, hvilket ifølge Randers Kommune svarer til den tilladte bygningshøjde i det nærliggende boligområde.

HMS-direktøren regner med, at rækkehusene, i modsætning til lejlighederne, vil blive lejeboliger.

- Ligesom ved lejlighederne er det ikke endeligt besluttet, men jeg vil tro, at vi ender med at leje rækkehusene ud, siger han og tilføjer, at målgruppen her også er en anden end ved herskabslejlighederne i hovedhuset.

- Ud fra de arkitekttegninger, vi arbejder ud fra, bliver rækkehusene på 120-125 kvadratmeter, og med bedre mulighed for at lave børneværelser end i lejlighederne i hovedhuset, forklarer han.

Den store have, der kommer til at omkranse hovedhuset såvel som de nyopførte rækkehuse, vil være fælles for alle beboerne.

Henning Sørensen skønner nybyggeriet til at løbe op i 24-25 millioner kroner, og dermed er der samlet set tale om en investering på omkring 40 millioner kroner.

Ved siden af Helstedgårds hovedhus, vil køberen opføre to længer, som hver består af skes rækkehuse. Illustration: Randers Arkitekten
Selv om hele ejendommen er i ekstremt dårlig stand, boede der faktisk en ældre kvinde her indtil sidste år. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Nødvendigt med ny vej

Med nybyggeriet følger også en ny vej, som skal give de fremtidige beboere mulighed for at køre hen til deres hjem på Helstedgård.

Som det ser ud nu, er der på Borup Alle en lille stikvej sydøst for Helstedgård. Den er dog ganske kort, og ender i en gangsti, hvor man kan gå over til det, der engang fungerede som herregårdens hovedindgang. Den vej skal, hvis projektet godkendes, udbygges, så den kommer til at løbe parallelt med den eksisterende sti.

I den forbindelse understreger Randers Kommune, at der kan etableres et hegn mellem stien og den nye vej, eller at vejen alternativt kan anlægges med et bredt fortov, så beboerne i området fortsat kan færdes sikkert på strækningen. På grund af de relativt få boliger på herregården, vil der desuden være tale om en begrænset mængde trafik, ligesom der omkring hovedindgangen til Helstedgårds hovedhus bliver lavet en indsnævring af vejen til én kørebane, hvilket medfører lav hastighed på vejen.

Vejen vil betyde, at Helstedgårds såkaldte "murvinger" - altså to små mure, der stikker ud fra bygningen på hver siden af hovedhuset - enten skal fjernes eller reduceres.

Her kan du blandt andet se, hvordan den nye vej kommer til at løbe parallelt med den nuværende gangsti. Illustration: Randers Arkitekten
Køberen regner med, at alene renoveringen af hovedhuset vil løbe op i 15-16 millioner kroner. Foto: Annelene Petersen
En arkitektstuderende har fået lov at bruge bygningen til sin afsluttende opgave. Han render derfor indimellem rundt inde i det gamle hus og måler op. Foto: Annelene Petersen
Den omfattende renovering forventes at tage et år. Foto: Annelene Petersen
Her ses det, der engang fungerede som husets hovedindgang. Foto: Annelene Petersen
Illustration: Randers Arkitekten
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Tilbagevendt Kragballe gik målamok i snæver sejr: Læs reaktionerne her

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Randers For abonnenter

Ekspert: Drop jagten på den sidste nye mode og find guldet i dit eget klædeskab - det er godt for både dig selv og miljøet

Annonce