Annonce
Randers

Kan du hjælpe? Livreddende førstehjælp blev øvet på åben gade

Hjertestarteren her er en undervisningsmodel. En rigtig hjertestarter bliver ved med at gentage instrukserne, til personen har monteret udstyret korrekt. Ellers nægter den at støde. Arkivfoto: Kim Rune
Fredag eftermiddag - på Hjertestarterdagen - demonstrerede Hjertestartnu IVS brugen af hjertestartere på Rådhustorvet i Randers
Annonce

RANDERS: Fredag er Hjertestarterdag, og organisationen bag dagen slog derfor på tromme for flere hjertestartere og flere hjertestarter-kyndige danskere – blandt andet på Rådhustorvet i Randers.

Nye tal fra Dansk Hjertestopregister viser, at ved 80 procent af alle hjertestop i Danmark er der personer, der træder til med førstehjælp, inden ambulancen ankommer.

Det er fire gange så højt som i begyndelsen af dette årtusinde. Overlevelsen er også firdoblet (16 procent overlever), og forskerne er enige om, at der nu skal skiftes gear, hvis flere skal overleve. Vi ved, at op mod 70 procent af de personer med hjertestop, der får stød inden ambulancens ankomst, overlever.

Hjertestartere

I Region Midtjylland er der 4289 hjertestartere, hvoraf 2630, svarende til 61 procent, er døgnåbne.

På Hjertestarternetværket (Hjertestarter.dk) er der pr. 15. oktober 2020 registreret 20.511 hjertestartere i hele Danmark. Heraf gælder at:

  • 11.811 hjertestartere (svarende til 58 procent) er tilgængelige døgnet rundt
  • 7501 hjertestartere er tilgængelige i et begrænset tidsrum
  • 1165 hjertestartere er bag lås og slå

Hjertestarterdagen er en international begivenhed, der hvert år 16. oktober i lande verden over sætter fokus på, at alle kan redde liv ved hjertestop. I Danmark er det Dansk Råd for Genoplivning, der sammen med Trygfonden står bag Hjertestarterdagen. I forbindelse med Hjertestarterdagen i år lanceres tre korte trin, der gør det let at huske, hvordan man træder til ved hjertestop: ”Ring op. Tryk ned. Giv stød”.

Det går rigtig godt i det offentlige rum, men i de private hjem, hvor tre ud af fire hjertestop foregår, stødes der ”kun” i 6,7 procent af tilfældene, og ”kun” 11 procent overlever.

- Det skal vi have gjort noget ved, og her er der blandt eksperter enighed om, at frivilligordningerne er det bedste bud på, hvordan vi kan få bragt hjertestarterne mere i spil. Ligeledes er det vigtigt, at vi får flere døgntilgængelige hjertestartere i det offentlige rum, og at de er registeret på hjertestarter.dk, lyder det fra Dansk Råd for Genoplivning, der står bag Hjertestarterdagen.

Annonce

Tilgængelige hjertestartere

Hvis potentialet i danskernes samfundssind og de forskellige frivilligordninger skal udnyttes til fulde, så flere dermed får stød med en hjertestarter inden ambulancens ankomst, er det nødvendigt, at der er hjertestartere til stede, som er fuldt tilgængelige for de frivillige hjerteløbere og akuthjælpere samt eventuelle vidner til et hjertestop.


Når vi kigger på overlevelsen pr. 100.000 indbyggere, bliver det tydeligt, at vi i Danmark har fået særligt godt styr på overlevelsen efter hjertestop.

Kristian Bundgaard Ringgren


- Vi opfordrer i anledning af Hjertestarterdagen 2020 alle, der ejer en hjertestarter, til at registrere den på det landsdækkende hjertestarternetværk og til at gøre hjertestarteren tilgængelig for alle døgnet og året rundt, lyder det.

Annonce

Danskere gode til at hjælpe

- Når vi kigger på overlevelsen pr. 100.000 indbyggere, bliver det tydeligt, at vi i Danmark har fået særligt godt styr på overlevelsen efter hjertestop. I Danmark overlever cirka 13 pr. 100.000 indbyggere. I Norge er det otte personer, der overlever, og i Sverige ligger landets bedste område på 11 overlevere, mens landsgennemsnittet er et godt stykke lavere. Der er mig bekendt heller ingen andre, der på nationalt niveau kan fremvise så høj en overlevelse. Danmark ligger i dag på samme niveau som King County omkring den amerikanske storby Seattle i USA, som hidtil har været førende på området. Men vi skal stadig forbedre os, og det skal vi selvfølgelig arbejde på, siger Kristian Bundgaard Ringgren, læge og forsker på Aalborg Universitetshospital.

Annonce

Nye værktøjer

- Danskerne viser et helt enestående samfundssind ved i stigende grad at træde til, og de har derfor en meget stor aktie i de flotte tal, vi nu kan fremlægge. Vi arbejder hele hele tiden på at øge erkendelsen af hjertestop. Det gør vi for eksempel ved brug af kunstig intelligens, der kan hjælpe med at erkende hjertestop, fortæller Fredrik Folke, professor ved Københavns Universitet, overlæge og forskningsleder i Region Hovedstadens Akutberedskab og overlæge i kardiologi på Herlev-Gentofte Hospital.

molu

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Nye rejsevejledninger - rejser til Tyskland og Cypern frarådes

Randers For abonnenter

Nye veje, kryds og bro for millioner i Randers i ny stor plan - se de projekter der har betydning for din trafikale hverdag

Randers

Kvindelig togpassager amok: Råbte af betjente, tabte sin peberspray og ødelagde dør til politistation

Annonce