Annonce
Østjylland

Kaptajnen på Blue Clipper begyndte selv som trainee: Man vokser med ansvaret og opgaverne

Familiefoto: For Grace Metcalf, siddende på trappen, er skibet hendes hjem og besætningen hendes familie. Foto: Jens Thaysen
Grace Metcalf voksede op på landet langt fra havet, i dag lever hun for og af havet som kaptajn på et stort sejlskib.
Annonce

AARHUS: Besætningen har travlt om bord på Blue Clipper, hårdt vejr på vejen fra Norge rev syv af skibets 12 sejl i stykker. Midt om natten, måtte skibets syv mand store besætning og de 18 unge trainees sy sejl i metervis i pandelampernes skær, overvåget af skibets kaptajn, Grace Metcalf.

- Nogle af de unge syede hele natten - frivilligt. For mig er det indbegrebet af de færdigheder, de får med sig herfra, noget vil de kunne bruge hele livet; den ånd der er her om bord. De arbejdede hårdt for at fikse skibet, og skibet passer på os til gengæld, fortæller Grace Metcalf.

Hun har selv været en af dem; dæksdrengene, svabergasterne, yngstemanden.

- Jeg begyndte på samme måde som de unge trainees, vi har om bord. Folk syntes, jeg gjorde det godt, de tog mig under deres vinger, og jeg blev sejler, fortæller hun.

Hun havde aldrig været om bord på en båd, da hun som 17-årig kom ind under Sail Training Internationals sejltrænings program.

- Jeg voksede op i det nordlige England – Cumberland, langt ude på landet; bonderøvsland, så langt fra havet som overhoved muligt, siger Grace Metcalf.

Det er ikke første gang, hun er i Aarhus. I 2007 besøgte hun Aarhus som 19-årig vagtholdsleder. I dag er hun 33 år, kaptajn på et 44 meter langt sejlskib, og så var det hende, der stod for talen til "Kaptajnernes Middag" på rådhuset torsdag aften.

Jeg voksede op i det nordlige England – Cumberland, langt ude på landet; bonderøvsland, så langt fra havet som overhoved muligt

Grace Metcalfe.

Annonce

Sømand ved et tilfælde

I dag er Blue Clipper hendes hjem, og besætningen er familien.

- Om vinteren er vi i Caribien; Cuba, Jamaica - om sommeren sejler vi ved Svalbard, Norge og Arktis. Jeg har faktisk lidt svært ved at huske, hvilken årstid det er nu, siger Grace Metcalf.

Hun blev kaptajn som 22-årig.

Kaptajnen står med ansvaret for skibet, og for besætningens sikkerhed.

- Man er alene derude, du har besætningen med, men det er dig, der skal finde en løsning på de udfordringer, der opstår. Det ansvar forandrer dig, så du bliver en meget ressourcestærk, siger hun.

Men aldrig alene.

- En person kan stå bagest og tage beslutningerne, men en enkelt person kan ikke sejle båden alene – det er teamwork. Det er de brede skuldre, der bærer ansvaret - en god besætning gør det meget lettere, fortæller kaptajnen.

Ikke to dage er ens.

- Du lærer noget nyt hver dag. Vejret er altid forskelligt. Man får en masse erfaring ved at skulle tage alle de beslutninger, siger hun.

Det var en tilfældighed, der gjorde, at Grace Metcalf endte med at leve sit liv til søs.

- Jeg ville egentlig havde været stewardesse, men en vejleder på gymnasiet fik mig til at prøve sejlads. Jeg var ikke ret god i skolen – overhovedet ikke, men jeg fandt ved et tilfælde noget, jeg både kunne lide og var god til, og det gjorde jeg til min karrierevej, fortæller hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Klassekasser og historisk debut: Reaktioner fra sejren i Hobro

Annonce