Annonce
Navne

Karin Michaëlis mindes på sin 150-års dag

Fire foredrag på Randers Bibliotek søndag 20. marts.

Timingen kunne ikke være bedre - præcis 150 år efter, at forfatteren Karin Michaëlis kom til verden i Randers den 20. marts 1872, står Karin Michaëlis Selskabet og Randers Bibliotek i samarbejde for et arrangement i Kulturhusets sal søndag 20. marts fra klokken 10 til 16.

Efter velkomst ved formanden for Karin Michaëlis Selskabet Poul Opstrup og borgmester Torben Hansen (S) vil fire foredragsholdere på skift beskæftige sig med Karin Michaëlis ud fra forskellige synsvinkler, og der rundes af med en times paneldebat.

I det første foredrag belyser Inger Nygaard Kaad Karin Michaëlis' kvindebillede i litteratur, foredrag og liv.

Annonce

Derefter omtaler Lise Busk-Jensen forfatterens selvbiografiske skrifter.

Efter en frokostpause er temaet "Karin Michaëlis´journalistik og liv som rejsende intellektuel, og sidste oplægsholder er Sine Bang, hvis emne er "Velkommen til Danmark. Karin Michaëlis og emigranterne".

I paneldebatten deltager de nævnte foredragsholdere sammen med forfatter Kristina Stolz og med kulturpersonligheden Johan Rosdahl som ordstyrer.

Det er gratis at overvære foredragene, enkelte eller alle, men arrangørerne beder om tilmelding på ink@randersbib.dk, og ønsker man at spise frokost med kaffe og kage, kan man bestille en billet senest søndag 13. marts for 150 kroner.

Husede flygtninge

Ikke mindst i lyset af den aktuelle situation med flygtninge fra det krigshærgede Ukraine kan det nævnes, at Karin Michaëlis selv husede flygtninge.

Kirsten Klitgaard, Ålum, der er medlem af bestyrelsen for Karin Michaëlis Selskabet og redaktør af selskabets blad Troldspejlet, kan fortælle, at den tyske maler Rudolf Jacobi (1889-1972) var én af de ca. 60 flygtninge, som Karin Michaëlis gav husly i sin bolig på Thurø fra 1933 til 1939, altså under nazistyret i Tyskland.

Rudolf Jacobi boede gratis i ét de gæstehuse, som Karin Michaëlis havde, fra tiden lige efter julen 1934 sammen med to børn og en barnepige, inden han i forsommeren rejste til USA for at slutte sig til sin hustru, der også var maler.

Annonce

Stadig aktuel

Karin Michaëlis døde 11. januar 1950 i København og er begravet på Thurø Kirkegård. I Bermannshus på Thurø, hvor også forfatteren Tom Kristensen en tid boede, og som Karin Michaëlis flyttede ind i tilbage i 1933, er der i dag mindestuer for de to forfattere.

Den dag i dag er Karin Michaëlis aktuel. Flere forfattere beskæftiger sig med hende i bøger. Det er blevet til flere radioudsendelser, og det kan nævnes, at et østrigsk radioprogam med titlen Tonspuren 6. februar i år sendte en feature om Karin Michaëlis. Her hørte man tilmed forfatterens egen stemme fra et interview i Statsradiofonien med Karl Bjarnhof. Det var optaget i 1947, da Karin Michaëlis fyldte 75 år.

150-års dagen for forfatterens fødsel markeres også andre steder end i Randers. Således er der den 15. marts en forestilling i Cinemateket i København med forevisning  af filmen "Das gefährlische Alter" med Asta Nielsen. Filmen er bygget over romanen "Den farlige alder", som udkom i 1910.

Annonce

Afledte opgaver

I forbindelse med, at Kirsten Klitgaard vil overvære filmforevisningen, løser hun et par opgaver med relation til Karin Michaëlis. De to opgaver viser også, at den Randers-fødte forfatter den dag i dag påkalder sig national og international opmærksomhed.

Den ene opgave består nemlig i, at Kirsten Klitgaard skal hjælpe en journalist med at finde oplysninger på Det Kgl. Bibliotek om en retssag i Berlin i 1924, som Karin Michaëles fik stablet på benene mod en ægteskabs- og finanssvindler ved navn Edwin Katzenellenbogen. En udnyttet hustru havde ikke selv kræfter til at gennemføre en retssag.

Den journalist, som Kirsten Klitgaard hjælper, skal bruge oplysningerne til et tv-selskab i Israel.

Den anden opgave er for en dansk lektor i Japan, der har brug for oplysninger om en rejse, som Sophus Michaëlis, nogle år gift med Karin Michaëlis, i 1910  foretog til Japan og Kina.

I øvrigt vil brugere af tv-stationen DK4 ofte støde på navnet Bo Tao Michaëlis, der tilrettelægger udsendelser med litterært indhold. Han er barnebarn af før nævnte Sophus Michaëlis og søn af forfatteren Tao Michaëlis, der skrev flere tekster til Dirch Passer. Blandt andre "How jazz was born" og til Dirch Passer og Kjeld Petersen "Tømmerflåden".

I bogen "Karen Michaëlis - Skriftens vagabond" af Hardy Bach, Randers, og Karen Klitgaard Poulsen, Fur, kalder Bo Tao Michaëlis selv Karin Michaëls for sin reservebedstemor. Karin Michaëlis fik ikke selv børn.

Annonce
Randers FC For abonnenter

Fire år med Søren Pedersen som chef for køb og salg: Sådan har han klaret det, og dét kan vi forvente os til sommer

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Pernilles midtbybutik havde en fantastisk åbning: Nu bliver det den femte interiørbutik til at lukke siden nytår

Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Erhverv

Ingen revolution i Verdos top i denne omgang: Repræsentantskabet valgte at beholde næsten hele den gamle bestyrelse

Sport For abonnenter

Billeder og cheftrænerens forklaring fra Kristrup, der nu hænger i en tynd tråd: - Vi er for gode til at rykke ned

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Randers

Ingen har lyst til at tage ansvaret for det der foregår - men alle er enige om at det ikke er godt nok: Velkommen til Jobcentret

Kultur For abonnenter

Randers' middelaldereventyr i Kina klædt af til skindet: Jamen, han har jo slet ikke noget tøj på!

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Østjylland

Kjeld skal så 22 kilometer blomsterbed - til fri plukning: I år er der en ny blomsterblanding på menuen

Randers For abonnenter

Søren kunne godt stoppe med at arbejde og bare leve af sine penge: Men han har stadig en vigtig mission at fuldføre

Erhverv

Hypen for friturestegt bagværk er væk: Donut Shoppen lukker ned i Brødregade

Annonce