Timingen kunne ikke være bedre - præcis 150 år efter, at forfatteren Karin Michaëlis kom til verden i Randers den 20. marts 1872, står Karin Michaëlis Selskabet og Randers Bibliotek i samarbejde for et arrangement i Kulturhusets sal søndag 20. marts fra klokken 10 til 16.
Efter velkomst ved formanden for Karin Michaëlis Selskabet Poul Opstrup og borgmester Torben Hansen (S) vil fire foredragsholdere på skift beskæftige sig med Karin Michaëlis ud fra forskellige synsvinkler, og der rundes af med en times paneldebat.
I det første foredrag belyser Inger Nygaard Kaad Karin Michaëlis' kvindebillede i litteratur, foredrag og liv.
Derefter omtaler Lise Busk-Jensen forfatterens selvbiografiske skrifter.
Efter en frokostpause er temaet "Karin Michaëlis´journalistik og liv som rejsende intellektuel, og sidste oplægsholder er Sine Bang, hvis emne er "Velkommen til Danmark. Karin Michaëlis og emigranterne".
I paneldebatten deltager de nævnte foredragsholdere sammen med forfatter Kristina Stolz og med kulturpersonligheden Johan Rosdahl som ordstyrer.
Det er gratis at overvære foredragene, enkelte eller alle, men arrangørerne beder om tilmelding på ink@randersbib.dk, og ønsker man at spise frokost med kaffe og kage, kan man bestille en billet senest søndag 13. marts for 150 kroner.
Husede flygtninge
Ikke mindst i lyset af den aktuelle situation med flygtninge fra det krigshærgede Ukraine kan det nævnes, at Karin Michaëlis selv husede flygtninge.
Kirsten Klitgaard, Ålum, der er medlem af bestyrelsen for Karin Michaëlis Selskabet og redaktør af selskabets blad Troldspejlet, kan fortælle, at den tyske maler Rudolf Jacobi (1889-1972) var én af de ca. 60 flygtninge, som Karin Michaëlis gav husly i sin bolig på Thurø fra 1933 til 1939, altså under nazistyret i Tyskland.
Rudolf Jacobi boede gratis i ét de gæstehuse, som Karin Michaëlis havde, fra tiden lige efter julen 1934 sammen med to børn og en barnepige, inden han i forsommeren rejste til USA for at slutte sig til sin hustru, der også var maler.
Stadig aktuel
Karin Michaëlis døde 11. januar 1950 i København og er begravet på Thurø Kirkegård. I Bermannshus på Thurø, hvor også forfatteren Tom Kristensen en tid boede, og som Karin Michaëlis flyttede ind i tilbage i 1933, er der i dag mindestuer for de to forfattere.
Den dag i dag er Karin Michaëlis aktuel. Flere forfattere beskæftiger sig med hende i bøger. Det er blevet til flere radioudsendelser, og det kan nævnes, at et østrigsk radioprogam med titlen Tonspuren 6. februar i år sendte en feature om Karin Michaëlis. Her hørte man tilmed forfatterens egen stemme fra et interview i Statsradiofonien med Karl Bjarnhof. Det var optaget i 1947, da Karin Michaëlis fyldte 75 år.
150-års dagen for forfatterens fødsel markeres også andre steder end i Randers. Således er der den 15. marts en forestilling i Cinemateket i København med forevisning af filmen "Das gefährlische Alter" med Asta Nielsen. Filmen er bygget over romanen "Den farlige alder", som udkom i 1910.
Afledte opgaver
I forbindelse med, at Kirsten Klitgaard vil overvære filmforevisningen, løser hun et par opgaver med relation til Karin Michaëlis. De to opgaver viser også, at den Randers-fødte forfatter den dag i dag påkalder sig national og international opmærksomhed.
Den ene opgave består nemlig i, at Kirsten Klitgaard skal hjælpe en journalist med at finde oplysninger på Det Kgl. Bibliotek om en retssag i Berlin i 1924, som Karin Michaëles fik stablet på benene mod en ægteskabs- og finanssvindler ved navn Edwin Katzenellenbogen. En udnyttet hustru havde ikke selv kræfter til at gennemføre en retssag.
Den journalist, som Kirsten Klitgaard hjælper, skal bruge oplysningerne til et tv-selskab i Israel.
Den anden opgave er for en dansk lektor i Japan, der har brug for oplysninger om en rejse, som Sophus Michaëlis, nogle år gift med Karin Michaëlis, i 1910 foretog til Japan og Kina.
I øvrigt vil brugere af tv-stationen DK4 ofte støde på navnet Bo Tao Michaëlis, der tilrettelægger udsendelser med litterært indhold. Han er barnebarn af før nævnte Sophus Michaëlis og søn af forfatteren Tao Michaëlis, der skrev flere tekster til Dirch Passer. Blandt andre "How jazz was born" og til Dirch Passer og Kjeld Petersen "Tømmerflåden".
I bogen "Karen Michaëlis - Skriftens vagabond" af Hardy Bach, Randers, og Karen Klitgaard Poulsen, Fur, kalder Bo Tao Michaëlis selv Karin Michaëls for sin reservebedstemor. Karin Michaëlis fik ikke selv børn.