Annonce
Navne

Karl Anker var en håbløs elev: Nu modtager han H.C Ørsted Medaljen i guld for sin professor-indsats

Professor Karl Anker Jørgensen betegner sig selv som en mand med et åbent sind. Derfor spænder hans interesser fra rock, kunst og atletik til design, litteratur og arkitektur. Kreativitet er en vigtig ingrediens i hans arbejdsliv, og han finder blandt andet inspiration hos kunstnere som Erik A. Frandsen, hvis værk pryder professorens kontor på Kemisk Institut. Foto: Axel Schütt
Professor dr.scient. Karl Anker Jørgensen fra Kemisk Institut på Aarhus Universitet bliver den første i 30 år, der modtager H.C. Ørsted Medaljen i guld. Han får prisen for banebrydende forskning og fremragende formidling.

Du må have været meget dygtig i skolen?

- Nej, jeg blev erklæret ikke-egnet til gymnasiet, siger professoren.

- Så må du have været flittig?

- Næh, jeg skulle jo passe min atletik, smiler Karl Anker Jørgensen.

- Men du må da have strøget igennem studiet?

- Nej, jeg er både dumpet og har fået dårlige karakterer.

Professoren lyser op i stort smil og fortæller, at han har vundet mange væddemål med sine studerende, når de skulle gætte på, hvilke karakterer den prisbelønnede og internationalt anerkendte eliteforsker havde opnået under studiet på Kemisk Institut på Aarhus Universitet.

- Der er blevet en kultur, hvor alt skal være perfekt og med topkarakter, men det er mindst lige så vigtigt, at man er kreativ og kan bryde vanetænkning, siger Karl Anker Jørgensen.

I det hele tager er det ikke meget, der er, som man forventer, når man besøger professoren på 5. sal på Kemisk Institut. Ikke en eneste kemibog er at se. Derimod er væggene fyldt med kunst. Vildt og voldsomt på den ene side, farverigt og festligt på den anden.

- Egill Jacobsen og Erik A. Frandsen, siger professoren og peger på den store flade, hvor sort ståltråd vikler sig om de opklæbede kasser.

- Der var nogen, der mente, at jeg var begyndt at få lidt for travlt, og de gav mig Erik A. Frandsens billede med ordene: "Husk at blive ved med at være vild". Man skal passe på, at man ikke falder ned i en behagelighedskløft, fortæller Karl Anker Jørgensen.

Annonce
Der er blevet en kultur, hvor alt skal være perfekt og med topkarakter, men det er mindst lige så vigtigt, at man er kreativ og kan bryde vanetænkning.

Karl Anker Jørgensen, professor på Aarhus Universitet

Kunst og kemi

Karl Anker Jørgensen mener, at kunst og kemi har en del til fælles.

- Som forsker er man ligesom kunstnerne kreativ og flytter grænser, siger professoren, mens han tænder for den store tv-skærm på kontoret for at give en lektion i asymmetrisk katalytisk kemi for begyndere.

Mens billeder af molekylerne og deres fantastiske og forunderlige verden afløser hinanden, fortæller professoren om hænder, der er spejlbilleder af hinanden og alligevel så forskellige, at kun højre hånd passer i højre handske. Han fortæller om nyfødte, der via molekyler i løbet af kort tid kan kende deres mors duft, og han fortæller om, hvordan mennesket er dannet i en fantastisk kaskade af kemi.

Karl Anker Jørgensens forskningsfelt er asymmetrisk kemisk katalyse. Med udgangspunkt i naturens kemi har han udviklet katalysatorer, der kan styre den tredimensionale dannelse og opbygning af molekyler, der forekommer som spejlbilleder af hinanden, så for eksempel kun ét af spejlbilledmolekylerne dannes.

Det ville have haft betydning under den såkaldte thalidomid-skandale i 1960'erne, hvor kemikerne ulykkeligvis blandede den form for molekyle, der hjalp mod kvalme, med dens spejlbilledform, der gav misdannede børn.

I dag kan forskerne styre dannelsen af én bestemt spejlbilledform, og det har stor betydning for eksempel inden for medicinalindustrien, hvor Karl Anker Jørgensen og hans grundforskning har stået bag nye kemiske produktionsmetoder til behandling af fugleinfluenza, leverbetændelse, depression og forhøjet blodtryk.

Senest har Karl Anker Jørgensen og hans stab fået 40 millioner kroner fra Villum Fonden til at forske i grøn og mindre miljøbelastende katalyse.

Tak skæbne

Karl Anker Jørgensen ville have været læge, men måtte en omvej omkring Aarhus Akademi for at blive student, da hans lærere på Skovvangskolen ikke mente, knægten havde de rette evner til gymnasiet.

Det blev hans held, for på akademiet mødte han en fremragende kemilærer, der kom til at definere hans karriere. En karriere, der indtil da mest var foregået på atletikbanen, hvor han havde vist sig som en meget habil hækkeløber og tikæmper.

Dagen efter, at han var blevet nordisk juniormester i tikamp, begyndte han på Aarhus Universitet og passede sideløbende med sine studier træningen på atletikbanen, hvor han vandt adskillige danske mesterskaber i såvel 110 meter hækkeløb som i tikamp.

- I virkeligheden er det de samme gener, man bruger i atletik og forskning. Man sætter sig et mål og er dedikeret og fokuseret, siger Karl Anker Jørgensen.

Hans forskerkarriere fik endnu et skub fremad, da han blev post.doc. hos nobelpristageren Roald Hoffmann ved Cornell University i USA.

- Det ændrede fuldstændigt mit liv, blandt andet, fordi Roald Hoffmann lærte mig, at kemi er mere end kemi. Det handler også om formidling.

Siden har Karl Anker Jørgensen holdt 1000 populærvidenskabelige foredrag, og et af slagnumrene er events, hvor vennen, Steffen Brandt fra TV-2, spiller, og Karl Anker Jørgensen sammen med en kantineleder fra Aarhus Universitet laver molekylær gastronomi.

Karl Anker Jørgensen

Født 15. juni 1955.

Student Aarhus Akademi.

Cand. scient. og dr.scient. fra Aarhus Universitet.

Post.doc. Cornell University USA.

Professor Aarhus Universitet siden 1992.

Forfatter til flere end 400 videnskabelige artikler.

Foredragsholder.

Dansk mester i hækkeløb og tikamp.

Nordisk juniormester i tikamp.

Modtager af en lang række hædersbevisninger, bl.a. Bjerrum Medaljen, Villum Kann Rasmussens Årslegat 2000, Lundbeckfondens Nordiske Forskerpris, Carlsbergs Kemipris, Carlsbergfondets Forskningspris.

Medlem af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, Akademiet for de Tekniske Videnskaber, Royal Society of Chemistry, The Royal Swedish Academy of Sciences.

Modtager onsdag 16. oktober 2019 som den første i 30 år H.C. Ørsted Medaljen i guld, der gives for fremragende videnskabeligt arbejde inden for fysikken og kemiens kerneområder.

Ridder af Dannebrog af 1. grad.

Altid Aarhus

Karl Anker Jørgensen har fået jobtilbud fra mange universiteter og industrier, men har altid sagt pænt nej tak. Han elsker at undervise og forsøger hver dag at komme i laboratoriet for at følge med i, hvad hans 25 studerende og post.doc.'s arbejder med.

- Aarhus Universitet har for mig været et fantastisk sted at udfolde mine aktiviteter, og jeg har lovet rektor at blive her. Det er et privilegium at få lov til at arbejde med unge fra hele verden, siger han.

Karl Anker Jørgensens forskning er berømmet over hele verden, og han har modtaget en lang række priser, bland andet Carlsbergsfondets Forskningspris i 2017.

Hjemme bedst

Når Karl Anker Jørgensen en sjælden gang holder fri fra kemi, sætter han sig ofte med en bog. For tiden er han i gang med Disney-tegneren Carl Barks samlede værker.

- De fylder godt en hyldemeter, smiler professoren, der heller ikke har glemt sin kærlighed til atletikken. Derfor snører han tre-fire gange om ugen løbeskoene og løber en tur i Risskov eller ved Begtrup Vig, hvor familien, der også tæller hustruen Mia Meldgaard, tre børn og syv børnebørn, har sommerhus.

- Jeg flyver så meget og rejser så meget, at jeg slet ikke har behov for at tage til udlandet på ferie.

Måske bliver det alligevel til en tur ud i verden, for med H.C. Ørsteds guldmedalje, som dronning Margrethe overrækker onsdag 16. oktober, følger et rejselegat på 75.000 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Dronningen tog toget til Randers

Randers FC For abonnenter

Analyse: Derfor har Thomasberg fået noget at tænke over

Annonce