Annonce
Randers

Katrine tager udgangspunkt i sit eget liv som autist: Det er bare sådan, jeg er

Katrine Smed Nielsen har taget kommunens uddannelse som borgerguide og holder nu foredrag om autisme. Katrine er selv autist. Foto: Annelene Petersen
Katrine Smed Nielsen er en af kommunens nye borgerguider. Hun holder oplæg om sit eget liv som autist.
Annonce

RANDERS: Da Katrine Smed Nielsen (25) var i praktik på Café Jens Otto, bad en kollega om et par rejer til at nippe af. Men da Katrine så kom med to rejer, var det ikke helt det, der var meningen.

- Jeg tænkte godt nok, at et par rejer ikke var meget til en hel arbejdsdag, men det var jo det, hun havde bedt om. Og når nu to rejer ikke var nok, hvor mange skulle jeg så komme med? Det blev lidt af et hovedbrud, fortæller hun.

- Jeg vidste egentlig godt, at man også bruger udtrykket "et par" meget ukonkret. Men inde i min konkrete hjerne, kunne jeg ikke lige finde vej.

Katrine Smed Nielsen fik som 21-årig at vide, at hun var diagnostiseret inden for autismespektret, hvilket blandt andet betyder, at hun er meget konkret tænkende og detailorienteret. Tidligere i livet har det givet hende store problemer, blandt andet da hun gik på daghøjskole for to år siden - uden at tale med nogen andre mennesker.

Borgerguide-uddannelsen er et fremragende kursus i selvindsigt.

Katrine Smed Nielsen, borgerguide

Annonce

Opmærksomt publikum

For kort tid siden blev Katrine Smed Nielsen så uddannet som en af 18 randrusianske borgerguides. En borgerguide er et menneske med et stort overskud, som har en eller anden form for handicap og bliver klædt på til at holde oplæg om sin situation. For andre handicappede, for pårørende og for professionelle.

Katrine har således fem-seks gange i år holdt disse oplæg, hvor hun primært fortæller konkret om sine egne erfaringer.

- Størst indtryk gjorde et forældrepar til et lille barn. Disse forældre kunne fuldstændig spejle deres eget barn i min fortælling, og mit oplæg hjalp til at bekræfte, at de var gode forældre, fortæller hun.

I det hele taget har Katrine Smed Nielsen kun oplevet, at hendes tilhørere har lyttet til det, hun sagde. Har været opmærksomme. Og har fulgt hendes oplæg op med en masse spørgsmål.

Udgangspunktet for Katrine Smed Nielsens oplæg er i en eller anden form altid hendes egne erfaringer med, hvordan hun som autist kommunikerer med sine omgivelser. Og overskuddet til at tale til forsamlinger har hun blandt andet hentet i Randers Kommunes Borgerguide-uddannelse, vurderer mestringsvejleder Hans Lildholdt.

- For bare få år siden ville Katrine ikke have kunnet stille sig op og fortælle om sine erfaringer. Det kræver altså et overskud, fortæller han.

Annonce

Ikke et tabu

I dag er det dog ikke noget problem for Katrine at holde sine oplæg.

- Og jo mere jeg taler om min situation, jo lettere bliver det. Jeg føler ikke længere, at autisme er et tabu, som jeg helst skal skjule for omverdenen. Når jeg er helt åben, får jeg det bedre. Måske spørger jeg for meget, når jeg har svært ved at tolke, hvad andre siger. Men hvad så? Det er jo sådan, jeg er. Og det er jeg glad for.

På spørgsmålet om, hvorvidt rollen som borgerguide har betydet noget for Katrines selvtillid, trækker hun meget på svaret.

- Hvilket er helt klassisk for autismespektret, forklarer Hans Lildholdt.

- Min vurdering er, at vores borgerguides virkelig får boostet deres selvtillid af arbejdet. men det er sådan noget, Katrine vil have meget svært ved selv at mærke, siger han.

Randers Kommune har uddannet 16 borgerguide, og lige nu er der ikke flere på vej.

- Ikke fordi vi synes, at borgerguiderne er en dårlig idé - tværtimod. Men vi skal også være sikre på, at de mennesker, vi uddanner, også får mulighed for at komme ud og holde deres oplæg, siger Hans Lildholdt.

- Borgerguide-udannelsen er et fremragende kursus i selvindsigt, men planen er jo, at vi skal ud og hjælpe andre, siger Katrine Smed Nielsen.

Randers Kommunes uddannelse til borgerguide er et seks ugers kursus, der retter sig mod autister, senhjerneskadede og andre med handicap.

Kommunens borgerguide-projekt er et treårigt forløb, der udløbet til december i år. Projektet er finansieret af Velux-fonden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Tre bilister røg i politiets net

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra sæsonens første hjemmesejr: Specielt én kom med brystkassen forrest

Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Randers FC

Så lykkedes det på hjemmebane: Randers FC kontrollerede mod fynboer

Annonce