Annonce
Norddjurs

Kattegatcentrets gæster havde ventet utålmodigt: - Vi har talt minutterne, til det åbnede igen

Bjørn Højholt med sin mor, Kristina Højholt, var de første gæster, da Kattegatcenteret genåbende - og de havde talt minutterne til genåbningen. Foto: Helle Kvist
Kattegatcentret slog fredag dørene op til et stille og roligt fremmøde. Men det var helt bevidst, da attraktionen gerne vil ordentligt på plads inden pinsen, hvor der forventes et større rykind.

Grenaa: Det var forholdsvis stille og roligt, da Kattegatcentret slog dørene op for besøgende fredag formiddag klokken 10. Da klokken nærmede sig middag, var knap 40 besøgende gået gennem tælleren, men det var en helt bevidst strategi fra centerets side at åbne op på en hverdag, fortalte Helle Hegelund, der er direktør for Kattegatcenteret.

- Der er en masse nye procedurer, som vi skal have øvet os i, så derfor åbnede vi i dag, så vi kan komme ordentligt på plads inden pinsen, fortæller Helle Hegelund.

Der bliver gjort ekstra rent i Kattegatcentret, men nogle af de nye tiltag, som de besøgende vil støde på, er de efterhånden velkendte blå coronaskilte og spritdispensere. Derudover er der lavet ensretning gennem hajtunnellen og afstandsopdeling i båse, når der skal fanges krabber. Og så er eksempelvis Dykkerklokken og de planlagte fordringer blevet aflyst.

Men selv om Kattegatcentret fredag formiddag ikke var overrendt af gæster, så var Helle Hegelund en yderst glad direktør.

- Vi har simpelthen glædet os helt vildt til at åbne. Vi har savnet at have liv i huset - det er det, vi er her for, siger hun.

Kattegatcentret slog bevidst dørene op på en hverdag, så man ikke blev overrumplet af gæster, men kunne komme ordentligt på plads inden helligdagene. Foto: Frederik Toftgård/Kattegatcenteret

Stod i kø til åbning

To af de besøgende, der havde glædet sig mindst lige så meget til åbningen som Helle Hegelund, var femårige Bjørn Højholt og hans mor, Kristina Højholt. De havde taget en fridag i dagens anledning og stod klar en halv time, før centeret slog dørene op, så de kunne komme ind som de første.

- Vi har ventet i månedsvis, og talt minutterne til, at det åbnede igen, siger Kristina Højholt.

Familien er kommet i Kattegatcentret, siden sønnen var et år. Bjørn er meget interesseret i hajer og elsker at låne bøger om de fascinerende rovdyr, men der er meget andet, der fanger ved stedet.

- Jeg kan rigtig godt lide at fange krabber, men dykkerklokken er også spændende, men den er lukket nu, siger han.

Skal Kristina Højholt sætte ord på, hvad der gør stedet så godt, så handler det blandt andet om, at der er noget at lave året rundt. Familien, der bor i Stenvad, har årskort til centeret, så derfor kommer de hyppigt, og nogle gange kun i kortere tid.

- Nogle gange kommer vi bare for at lege på vandlegepladsen, og andre gange bare for at lege med Lego, og vi har virkelig savnet stedet under nedlukningen, siger hun.

Annonce

En mental rutsjebanetur

For direktør Helle Hegelund har coronaperioden også været frustrerende.

- Det har været noget af en rutsjebanetur. Først var vi usikre på, om vi var påbudt at skulle lukke - der gik seks uger, inden vi fik svar på det - og så var der usikkerhed og tvivl omkring genåbningen og hjælpepakkerne, siger direktøren.

Selv om Kattegatcentret nu er åbent, er der stadig en stor usikkerhed forbundet omkring hele situationen, fortæller Helle Hegelund.

- Det er lidt som at være kaptajn på en skude, hvor der er tæt tåge omkring en. Det er svært at navigere i, også mentalt, siger hun.

En del af usikkerheden går blandt andet på, hvornår og hvor meget grænserne vil blive åbnet, og samtidig er direktøren, der også er formand for DAZA (sammenslutningen af danske zoologiske haver og akvarier, red.), spændt på, at se, hvor meget coronakrisen påvirker gæsternes lyst til at komme i Kattegatcentret.

- Når jeg hører, at man andre steder kun har 50 procent af det normale antal besøgende, så kan jeg godt blive rigtig bekymret, siger hun.

2020 startede ellers rigtig godt for Kattegatcentret, der gik ind i det nye årti med et rekordår bag sig. Med hele 155.273 besøgende blev 2019 nemlig det mest velbesøgte år siden 2009 – og i starten af marts blev Kattegatcentret kåret som Nordens Bedste Akvarium for fjerde gang.

For Helle Hegelund vil pinsens besøgstal dog være for lidt at vurdere resten af sæsonen ud fra.

- Om et par uger ved vi mere om, om folk har lyst til at besøge os, siger hun.

Familien Laursen, der består af mor Steffi, sønnen Buster og datteren Johanne samt far Kenni Dueholm, havde også glædet sig til genåbningen. De bor i Randers, men har sommerhus i Grenaa, så de er normalt flittige gæster i Kattegatcentret. - Vi har ventet og ventet på, at de skulle åbne, siger Steffi Laursen. Foto: Helle Kvist
Annonce
Randers For abonnenter

Populært at bygge i Randers: Se her hvor der lige nu er grunde til salg

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Flere studieboliger på vej: RandersBolig vil gerne bygge kollegium med 107 lejligheder

Sport For abonnenter

Ferieramt Kristrup-mandskab skal følge op på flot forår: - Målet er at blive blandt de fem øverste hold i puljen

Randers

19-årig buspassager befølt af mand med dårlig ånde: Fortsatte på trods af gentagne bønner

Randers

15 radikale er klar til kamp om pladserne i byrådet

Randers For abonnenter

Et prinsesseslot a la Pippi Langstrømpes vildeste drøm: Højriis er et lille eventyr i sig selv

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Alarm 112

23-årig kørte ulovligt: Sigtet for narkokørsel

Randers

Vacciner nærmer sig sidste stikkedato: Nu åbner man op for drop-in vaccination for at forhindre spild

Danmark

Minna kunne ikke blive præst på grund af sin seksualitet: - Det var mit højeste ønske, men det kunne ikke lade sig gøre

Sport For abonnenter

Nyt trænerteam og farvel til profiler: Purungt Randers Freja-hold forventer svingninger

Randers For abonnenter

Bor i fredet hus fra 1643: - Det er en fredelig oase midt i et minefelt

Kultur

Familieforøgelse i Kattegatcentret: Charmerende sælunge kom til verden i ly af natten

Annonce