Annonce
Østjylland

Kattegatforbindelsen undersøges igen: Nu for både bil og tog

Sådan vil en forbindelse over Kattegat kunne komme til at se ud, hvis den bliver til virkelighed. Illustration: Gottlieb Paludan Architects
Regeringen vil fortsat undersøge en fast forbindelse over Kattegat. Nu bliver der også kigget på mulighederne for en kombineret vej- og jernbaneforbindelse.
Annonce

ØSTJYLLAND: En fast forbindelse mellem Jylland og Sjælland over Kattegat er igen aktuel i den nye regering.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) har søndag offentliggjort delkommissorierne for de videre undersøgelser af en Kattegatforbindelse.

Regeringen ser store perspektiver i en fast Kattegatforbindelse, som vil kunne binde Øst- og Vestdanmark tættere sammen og forkorte rejsetiden mellem landets to største byer med op til halvanden time for både bilister og togrejsende, skriver Transportministeriet i en pressemeddelelse.

Derfor har regeringen videreført forundersøgelsen af projektet på finansloven, og man vil med en forundersøgelse have belyst de klima- og miljømæssige aspekter ved en fast Kattegatforbindelse.

- Det er afgørende, at vi undersøger en kombineret vej- og jernbaneforbindelse og ikke bare en ren vejforbindelse, som den forhenværende minister oprindeligt ønskede, siger transportminister Benny Engelbrecht i pressemeddelelsen.

- Det er nemlig helt naturligt, at vi også ser på forbindelsen med klima- og miljøbriller - fordi al infrastruktur har en betydning for, om vi planlægger efter et grønnere Danmark i fremtiden. Tænk sig, hvis en ny Kattegatforbindelse grundet de markant kortere rejsetider mellem Jylland og Sjælland for eksempel kan nedbringe antallet af indenrigsflyvninger, lyder det fra ministeren.

Annonce

Forligskredsen inviteres

Første analyse af projektet blev igangsat af forligskredsen bag 'Aftale om en grøn transportpolitik', hvorfor transportminister Benny Engelbrecht vil invitere forligskredsen til en drøftelse af projektet.

Den daværende VLAK-regering tilbød de øvrige partier i den grønne forligskreds (S, RV og SF) at tilslutte sig VLAK og DF’s aftale om at igangsætte forundersøgelsen.

Den daværende transport-, bygnings- og boligminister stillede dog som betingelse for at indgå i aftalen, at partierne skulle forpligte sig til at igangsætte en VVM-undersøgelse af en ren vejforbindelse, såfremt der ved forundersøgelsens afslutning ikke kunne anvises finansiering til en kombineret vej- og jernbaneforbindelse.

Den betingelse kunne Socialdemokratiet ikke acceptere og valgte derfor ikke at tilslutte sig aftalen, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen (V) siger til TV2 News:

- Det er en rigtig god nyhed, at den nye regering vil videreføre undersøgelsen. Kattegatforbindelsen er et visionært projekt, hvor ideen er at få en helt ny sammenhæng i Danmark, siger han og fortsætter:

- Venstre iværksatte i sin tid en undersøgelse af en forbindelse for både tog og biler, fordi vi godt kunne se stort potentiale i også at få en jernbaneforbindelse, men de indledende beregninger viser, at det er meget dyrt at bygge en kombineret forbindelse, derfor bliver det en udfordring, siger han til TV2 News.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Fra kulkælderen til topscorer-bejler: Mentaltræner bag Vitos vilde forandring

Annonce