Annonce
Alarm 112

Kedelig stigning i trafikken: Flere forsøgte at liste branderten hjem

Alt for ofte afslører et alkometer en bilist med for høj promillegrænse. Arkivfoto: Johan Gadegaard
I takt med at corona-restriktionerne er blevet lempet er trafikken steget, men det er antallet af spritbilister desværre også.

AARHUS/ØSTJYLLAND: Der kan siges meget skidt om corona-epidemien og den efterfølgende nedlukning. I trafikken havde coronaen dog også en række positive effekter.

Der var færre biler på vejene med færre trafikdræbte og mindre forurening til følge. Af samme årsag faldt antallet af bilister, der kørte rundt med for meget spiritus i blodet - det samme gjorde antallet af narkobilister.

I takt med at Danmark har sløjfet de fleste corona-restriktioner, er trafikken vendt tilbage - det samme er desværre sprit- og narkobilisterne.

Annonce

Det viser en opførelse, som Århus Stiftstidende har modtaget fra Rigspolitiet.

- I forhold til sidste år har vi taget klart flere,  siger Christian Berthelsen, der er politiassistent i Rigspolitiet.

Han understreger dog samtidig, at tallene naturligvis skal ses i lyset af, at 2020 var et corona-år med mange restriktioner.

- Vi er endnu ikke nået op helt op på samme antal som i 2019. Men vi kan se, at tallet stiger i takt med genåbningen af Danmark. Jeg håber det naturligvis ikke, men jeg tidligere set hvordan udviklingen er på andre ting i trafikken, så jeg frygter, at vi kommer tilbage på 2019-niveau igen, siger Christian Berthelsen.

Det går den forkerte vej

I perioden fra onsdag 16. juni til og med søndag 1. august har politiet landet over gennemført en række indsatser mod spirituskørsel - indsatser som var koordineret med Rådet for Sikker Trafiks kampagne Stop Spirituskørsel.

I Østjyllands Politikreds blev 66 sigtet for spirituskørsel i den halvanden måned lange periode. I gennemsnit lå antallet i 2020 på 33 per måned.


Vi har plukket de lave frugter, men vi har altså bare en gruppe, som er sværere at nå ved hjælp af kontroller og oplysningskampagner. Vi har ikke svaret på, hvordan vi når dem endnu, men vi arbejder på det. Kræver det flere kontroller eller skal vi gå en helt anden vej? Det skal vi have fundet ud af, for vi skal have fat i den gruppe

Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiet


Fra 2007 og frem til 2016 faldt antallet af spirituspåvirkede bilister ifølge Christian Berthelsen markant.

- Så begyndte kurven at flade ud. Og efter en stagnering begynder kurven nu at ligne en let stigning, og det er problematisk, siger han.

Annonce

De sidste er svære at når

Han mener, at de massive kontroller sammen med gentagne oplysningskampagner var årsag til nedgangen i antallet af spritbilister. Det fik rigtig mange til at indse, at bilkørsel og alkohol ikke er nogen god cocktail.

- Vi har plukket de lave frugter, men vi har altså bare en gruppe, som er sværere at nå ved hjælp af kontroller og oplysningskampagner. Vi har ikke svaret på, hvordan vi når dem endnu, men vi arbejder på det. Kræver det flere kontroller eller skal vi gå en helt anden vej? Det skal vi have fundet ud af, for vi skal have fat i den gruppe, siger politiassistenten.

Folketinget vedtog i foråret 2021 en række stramninger i pakken om vanvidsbilister. Et af punkterne i pakker gør, at bilister, der bliver taget med en promille på 2,0 og opefter, får beslaglagt bilen med henblik på konfiskation. Selv ved mindre promiller kan bilen også blive beslaglagt i gentagelsestilfælde.

- Tredje gang - så tager vi bilen, siger Christian Berthelsen, der håber, at stramningerne på sigt kan få nogle til lade bilen stå.

Annonce

Flere narko- end spritbilister

I løbet af sommeren er der i Østjyllands Politikreds taget 77 narkopåvirkede bilister. Gennemsnittet for en måned i 2020 var på 66, så der er altså tale om en lille nedgang i forhold til året før. Det er dog ikke noget der beroliger Christian Berthelsen.

- Desværre ser vi, at flere og flere kører bil narkopåvirket. Det har gennem årene været støt stigende. Det er ganske bekymrende, for det er også farligt ligegyldigt, ligegyldigt om det er sløvende eller opkvikkende midler.

I løbet af sommeren blev 852 bilister i hele Danmark sigtet for spirituskørsel og 1.172 blev sigtet for kørsel med narko eller medicin i blodet. Hertil kommer 169 trafikulykker, hvor spiritus kan have været en medvirkende årsag til ulykken samt 49 ulykker, hvor føreren mistænkes for kørsel med narko eller medicin i blodet.

- Set i forhold til landsgennemsnittet per måned for sigtelser for spiritus- og narkokørsel ærgrer det mig, at antallet af sigtelser fortsat ligger højere i denne kontrolperiode, men jeg glæder mig over, at vi får fjernet disse bilister fra vejene, således de ikke er til fare for andre trafikanter, siger Christian Berthelsen.

Annonce
Randers For abonnenter

Smitten breder sig blandt politikerne: Borgmester Torben Hansen er også ramt af corona

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 4148 personer er smittet -  12 er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Kraftigt snefald på vej: Snestorm rammer store dele af Jylland

Randers FC For abonnenter

Kommentar: Med Greve på holdet havde det formentlig heddet top 3

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Alarm 112

Flere uheld end normalt: Kør forsigtigt det er glat

For abonnenter

Kassetænkning holder hjemløse fanget i hjemløshed

Randers For abonnenter

Coronasmittet borgmester var til gallapremiere med små 300 gæster: Sådan vil filmens producer tackle situationen

Østjylland

Hovedvej var spærret: 84-årig kvinde dræbt i ulykke

Randers For abonnenter

Byrådet ramt af corona: Bjarne Overmark og Kasper Fuhr er isolerede og resten er blevet opfordret til test

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Randers

Meget fuld, råbende mand anholdt: Nægtede at forlade 7-Eleven

Randers For abonnenter

Sådan lyder dommen over Hvidsten-to'eren: Fantastisk flot film, men hvor er den dybere psykologiske vinkel?

Randers

Politiet søger vidner til cykelbrand ved Randers Station: - Undersøgelser tyder på påsat brand

Annonce