Annonce
Kultur

Kendt sangskriver: Musik er da arbejde, man betaler for

Yes. En sang faldt på plads. Anders Graae Lauritzen under en workshop med musikglade elever på sin tur rundt på skolerne. Foto: PR-foto
Troubadouren og sangskriveren Anders Graae Lauritzen er på mission for at gøre unge mennesker begribelige, at musik er et stykke arbejde, der koster penge. Tirsdag lander han på Randers Statsskole, hvor han laver workshop med en 1. g-klasse.

Randers: Alle kan skrive en sang. Men ikke alle kan skrive en god sang. Alle bør betale for musikken. Men mange undlader at gøre det.

Det er, kogt ind til benet, hvad musikeren, musiklæreren og sangskriveren Anders Graae Lauritzen har på hjerte, når han rejser rundt til landets skoler og laver workshops om musikken og al dens væsen, udsendt af rettigheds-organisationen Koda.

Tirsdag 14. januar er turen kommet til en af 1.g-klasserne på Randers Statsskole, der får fornøjelsen af at skrive en sang med den omrejsende troubadour, der kender alle hjørner af musikscenen. Han er udøvende artist, han producerer selv musik, og så har han de seneste 10 år undervist elever på MGP Aarhus og Det Jyske Musikkonservatorium, hvor han selv er uddannet.

Han har efterhånden skrevet mange sange sammen med børn, ligesom han har arbejdet med projekt "Musik og Matematik", hvor han tog rundt på skolerne og lavede matematiksange med børn i indskolingen.

Missionen her er at få den unge generation til at forholde sig til musikken som et stykke arbejde, der betales for. Metoden er at lade målgruppen selv prøve kræfter med at lave musik og på egen krop mærke, at en sang ikke bare dumper ned fra himlen, men er et stykke arbejde.

Annonce

Bieber og Swift

Ud fra devisen at arbejde fremmer forståelsen, inviterer Anders Graae Lauritzen til en workshop, der gerne skulle resultere i en dugfrisk sang, når dagen er slut. Under den proces får eleverne mulighed for at opleve, hvordan akkorder, tekst og tanker kan koges sammen til en færdig sang.

- Det er en unik oplevelse for eleverne at få lov til selv at komponere en sang, understreger Anders Graae Lauritzen og henviser til, at sangskrivning har et universielt sprog forstået på den måde, at eleverne vil opleve den samme proces, som de store på den internationale musikscene har siddet i, når de skal lave et hit.

- Det er nøjagtig samme proces, som Justin Bieber, Taylor Swift og andre idoler gennemgår, når de skriver en sang. Og det er vigtigt for mig at vise eleverne, at musik er et arbejde, der skaber værdi. Derfor koster musik penge. Også selvom det kan være sjovt at lave, siger Anders Graae Lauritzen, der er en af de 13 professionelle musikere, som Koda sender rundt på landets skoler for at slå et slag for musikken og for at få de unge til at betale for, hvad de lytter til.

- Når Koda sender komponister og sangskrivere rundt til landets musiklokaler, er det både fremtidens musikbrugere og potentielle musikskabere, de møder, siger Eva Hein, kommunikationschef i Koda.

Hun siger også, at Koda gerne vil være med til at inspirere og oplyse på et tidligt tidspunkt.

- For det er vigtigt, at musikkens unge brugere forstår, hvordan musik bliver til en levevej, så de måske bedre forstår, at det er rimeligt at betale for musikken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Politiet efterlyser nedtrykt mand

Randers FC For abonnenter

Ny Randers FC-back har fået en uge ekstra til at overbevise Thomasberg om startplads: - Al træning er godt for mig lige nu

Annonce