Annonce
Østjylland

Kendte journalister sat til vægs i Ovartaci House

Her er de kendte hovder på væggen i baren. Fra venstre Hans Pilgaard, Anders Lund Madsen og Rasmus Trads.  Foto: Axel Schütt
Kendte journalistnavne dukker op, når Journalisthøjskolen bliver til at samlingssted for os alle.
Annonce

AARHUS: Kurt Strand er æresmedlem, og andre kendte journalister kommer for en dag, når Ovartaci House står klar næste år.

- Vi vil bevare så meget som muligt fra den bestående bygning og skabe atmosfære med det, siger Torben Dreier.

Han er leder af oplysningsforbundet FO Aarhus og har fået opgaven med at transformere den ikoniske bygning, som har rummet Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i det nordlige Aarhus siden 1973, om til et samlingshus og et museum for en hel bydel.

Noget er ved at blive revet ned lige nu, men de væsentligste dele af bygningen bliver stående og skal rumme Museum Ovartaci samt være et fælleshus for området, hvor mange nye beboelseshuse er på vej.

Annonce

Fingre rives ned

Fire fingre med undervisningslokaler falder for bulldozerens tunge hammer i denne tid. Kun hovedområdet bliver stående tilbage til Ovartaci House.

Imens bliver der arbejdet indendørs i Journalisthøjskolen for at gøre huset i stand til det nye formål.

Her er vi i auditoriet. Torben Dreier ser stolene an. Foto: Axel Schütt

Der er blandt andet ryddet op i inventar og kontormøbler. Alt bliver foræret væk til  velgørende foreninger og orgnisationer. Hundredevis af genstande, reoler, borde, stole, hylder og lamper er allerede udleveret, men der er stadig noget på lager, fordi virksomhederne i området, Skejby Bussines Park, også har set en mulighed for at hjælpe med at give møbler væk.

- Interesserede skal henvende sig til FO-Aarhus, men vi understreger, at kun foreninger og velgørende foretagender kan hente tingene, siger Stig Christensen, der står for den del og i øvrigt senere for Skejby Rangers, som er en gruppe af psykisk sårbare og andre på kanten af samfundet. De skal være en slags viceværter på stedet og i området og på den måde blive klar til arbejdsmarkedet.

Annonce

Navnene

Mette Fugl, Kurt Thybo, Ulla Therkelsen, Steffen Kretz, Anders Madsen, Thomas Skov, Hans Pilgaard, Henrik Qvortrup, Mads Steffensen, Kurt Strand og Rasmus Trads udgør flertallet af de ansigter, vi kan sige goddag til på væggene i fredagsbaren, som Dreier vil forsøge at bevare som et slags intimt sted med servering.

Der er dunkel belysning, diskokugle i loftet og sjove bemærkninger på væggene, bardisk, bænke med rødt betræk og træborde, og så lugter det af tobaksrøg.

FO Aarhus deler rundhåndet ud af gamle møbler til foreninger med velgørende formål. Stig Christensen står for den del af arbejdet. Foto: Axel Schütt

- Det er et sted, hvor folk godt kan mødes til en slutøl efter en lang dag, siger Torben Dreier, og man kan næsten fornemme på ham, at han selv glæder sig til at bruge stedet.

- Det kunne være sjovt at bringe nogle af journalisterne på væggene hertil og lade dem fortælle historier om deres liv og arbejde, siger Dreier.

Annonce

Café og selskabslokaler

Skolens kantine skal blive til café, og lærernes kantine i nabolokalet er der tanke om at udleje til arrangementer og fester.

- Her kan godt holdes konfirmationer, fødselsdage og familiefester. Det vil være et godt samlingssted for de mennesker, der skal bo i boligerne her udenom, siger Stig Christensen.


Vi skal være et bydelshus, et åbent sted, hvor alle kan samles.

Torben Dreier


Endnu er det ikke besluttet, hvordan det hele skal se ud, men Ovartaci-udsmykning  kan tænkes at skulle præge kantinen, måske med navnet Café Ovartaci.

Mange artikler senere... En del af bygningerne fra 1973 bliver revet ned. Foto: Axel Schütt

- Køkkenet skal udvides, så det bliver et produktionskøkken, så der kan laves mad ud af huset, siger Torben Dreier, mens vi står i kantinen, der er hjertet i huset.

Annonce

Forhandler med klubber

Der skal være plads til, at klubber kan leje sig ind, og Dreier forhandler lige nu med boksere, skakspillere, it-nørder og andre.

- Vi skal være et bydelshus, et åbent sted, hvor alle kan samles, siger Torben Dreier.

Der er også et stort auditorium med polstrede blå stole i forskudt højde i flere rækker og med plads til et par hundrede.

Ovartaci House og Ovartaci

Bygningen, der rummede Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (opført 1973), er købt af Fonden Ryesgade 7 for 37 milioner kroner.

Forløbet af ændringerne vil være sådan:

2020:

Journalisthøjskolen fraflyttes

Vinger og tilbygninger nedrives

Der etableres tilgængelighed og nye toiletter. Facaden lukkes

2021:

FO-Aarhus og Museum Ovartaci flytter ind

2025:

Den nye bydel skyder op.

Kunstneren Ovartaci (Overtossen), som hed Louis Marcussen, var psykiatrisk patient i 56 år

FO-Aarhus er oprettet i 1973 og bestod i begyndelsen alene af en aftenskole

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Her er dokumentationen: TV2 inviterede til skjulte optagelser, men kommunen takkede nej

Annonce