Annonce
Randers

Kig lige en gang på Christian - Sådan her ser en rigtig glad landmand ud

Landmand Christian Jensen, der tillige er formand for Landboforeningen Kronylland, er en yderst tilfreds herre. Foto: Anne Myrup Pedersen
Christian Jensen, formand for Landboforeningen Kronjylland, melder om rekordudbytte. Det samme gør planteavlskonsulenterne i Østjylland.

Randers: Udsigten fra mejetærskeren over de østjyske marker er god, så god, at Christian Jensen er en glad landmand:

- Vi har rekordavl i raps, vi høster havre nu og har heller ikke set udbytte på det niveau før, vårbyg er normal, hvede ved vi ikke endnu, men det tegner rigtig godt.

Sådan ser det ud på Christian Jensens egne marker ved Hyacintvej i Hornslet. Men han er også formand for Landboforeningen Kronjylland og følger med i kollegernes høstudbytte.

- Det, jeg kan se og høre rundt om mig, er, at vi har en fantastisk avl. Vi er udfordret på at få det bjærget, fordi vejret er ustabilt, men de afgrøder, der bliver høstet, de giver topudbytte, siger han og tilføjer:

- Men vi skal huske, at vi kommer fra et lavt udbytte på grund af tørke sidste år, så vi er jo nemme at imponere.

Om eftermiddagen kan Christian Jensen og resten af høstholdet se frem til en pause og en kop kaffe ude på marken.Foto: Anne Myrup Pedersen

Høsten skal først i hus

Christian Jensen forsøger at holde fast i optimismen og den gode stemning, men det er, som om han ikke helt tør tro, den er hjemme endnu.

- Stabilt vejr vil gøre, at vi kommer tæt på rekordavl, siger han først, og efter en lille pause tilføjer han:

– Men vi skal lige have den ind, hvor den er penge værd. Der, hvor den står nu, er den ingen penge værd. For to år siden havde vi også udsigt til rekord, men der regnede det væk for mange, siger han om høsten.

Og så slutter landmanden med at slå fast, at det er for tidligt at sprede panik, for det er også muligt at høste lidt ind i september.

Regnen koster

Også Jakob Ulstrup, planteavlskonsulent ved landbrugets rådgivning, LMO, i Søften, slår først de meget optimistiske toner an:

- Årets udbytter er generelt meget, meget flotte. Det ustadige vejr skaber dog stor frustration hos landmændene, der må høste imellem bygerne.

Men træerne vokser som bekendt ikke ind i himlen, og selvom det kan være svært at bevare pessimismen, så peger planteavlskonsulenten på, at regnen har banket vandindholdet i kornet op på 17-18 procent i bedste fald. Det betyder, at kornet skal tørres for at komme ned på de maksimalt 15 procent, som foderstof-firmaerne forlanger, og det koster på prisen.

- Sammenholdt med en kornpris, som heller ikke er prangende, så rammer vi nok økonomisk et gennemsnitsår. Til sammenligning blev kornet sidste år afregnet til op imod 50 procent mere end i år, forklarer Jakob Ulstrup.

Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce