Annonce
Erhverv

Kimen til stress er, når du kigger ind i computerskærmen og ønsker at være et andet sted

- For 10 år siden betød det meget, at der stod CEO på mit visitkort. Det gav mig en stolthed, og det at blive udpeget til at skulle lede Gallups satsning på Færøerne var et stort skulderklap, fortæller Ellindur Egilstrøð, som i dag har fået en ny livsmission. Det handler om at hjælpe erhvervsfolk og iværksættere i Randers med at finde ro og balance i en travl hverdag. Foto: Buster M. Larsen/Badut Film
Ellindur Egilstrøð sagde farvel til sit topjob på Færøerne og flyttede til Randers for at finde meningen med livet. Nu bruger han blandt andet sine egne kunstværker til at lære iværksættere og erhvervsdrivende at være til stede i nuet og fokusere på det, som de kan gøre noget ved i stedet for at hænge sig i fortiden eller bekymre sig unødigt om fremtiden.

RANDERS: Der stod administrerende direktør på Ellindur Egilstrøðs visitkort, han havde drømmebilen i garagen og netop sat familiens badeværelse i stand sammen med sin søn.

Altsammen statussymboler for Ellindur, som det sikkert også vil være for mange andre. Alligevel følte han sig langt fra lykkelig, som han lå dér i badekarret og betragtede nyistandsættelsen.

Ikke utilfreds med håndværk, titel eller materielle goder, forstås. I stedet lod Ellindur Egilstrøð tankerne løbe i retning af tilværelsen med et topjob.

I mere end 10 år var Ellindur Egilstrøð Mr. Gallup på Færøerne, hvor han er født. Han stiftede selv analyseinstituttet på Atlanterhavsøerne i 2002, men arbejdet med blandt andet trivselsundersøgelser for virksomheder gav ham en indsigt, som forplantede sig som en slags dårlig samvittighed.

Undersøgelserne viste, at mange medarbejdere ikke havde et godt arbejdsliv. Tværtimod.

De gik utilfredse på job og symptomerne på stress fremgik tydeligt af tallene, men når Ellindur Egilstrøð fremlagde resultaterne for arbejdsgiverne, var alle individer anonymiseret og skjulte sig på den måde i mængden.

- Jeg fik ondt af dem, men jeg kunne jo ikke gøre noget ved det. Er det meningen med at være lønmodtager, at man skal være utilfreds med sit arbejde? Nej, det synes jeg ikke. Samtidig begyndte jeg at overveje, hvad jeg selv ville bruge mit liv på, fortæller Ellindur Egilstrøð.

Erkendelsen kom i badekarret. Skulle han være lykkelig, så skulle han beskæftige sig med noget, som gav mere mening end analyser af trivsel og alt muligt andet på arbejdsmarkedet for både ham selv - og forhåbentlig også for andre.

- Det handler ikke om at kunne udelukke alt andet. Det handler i stedet om at lære at acceptere det, der er og sker omkring én og være til stede i det. Det er nøglen til at undgå stress, at vi kun forholder sig til det, som vi kan påvirke og ikke bruger kræfter på det, som vi alligevel ikke kan gøre noget ved.

Ellindur Egilstrøð, stresskonsulent og psykomotorisk terapeut

Farvel til Mr. Gallup

- Jeg ville ikke bruge resten af mit liv bag en skærm, og ligesom mange andre har jeg oplevet at sidde ved computeren og så ønske mig et andet sted hen. Da vi havde små børn, sad jeg ofte på jobbet og tænke på, at jeg i stedet burde være sammen med min familie. Og når jeg var hjemme ved familien, tænkte jeg på de analyser, som jeg var i gang med på mit arbejde. Og det er netop kimen til stress, at vi ikke formår at være til stede dér, hvor vi er. Vi går på arbejde for at tjene penge til at kunne gøre noget andet i stedet for at leve i nuet, siger Ellindur Egilstrøð.

Han endte med at sige stop hos Gallup og solgte i stedet sin andel til en partner, der hidtil havde været tilknyttet analyseinstituttet som freelancer. Bilen og huset blev også sat til salg. I stedet flyttede Ellindur Egilstrøð og hustruen til Randers.

- Vores børn bor begge i Danmark i dag, men det var ikke derfor, vi tog beslutningen. Vi gjorde det for os selv, og samme sommer, som vi rejste hertil, så flyttede et af børnene faktisk til Bergen i Norge, men det var vi alle afklarede med. De skulle jo heller ikke føle sig bundet af vores valg, forklarer Ellindur Egilstrøð.

Det blev Randers, fordi han her kunne læse psykomotorik ved professionshøjskolen Via University College. Alternativet ville være Hillerød nord for København. Han havde haft en annonce om uddannelsen til afspændingspædagog, som det hed dengang, liggende fra før Gallup-tiden, da han arbejdede i fiskeindustrien.

Uddannelsen tog tre og et halvt år, og siden januar 2017 har Ellindur Egilstrøð beskæftiget sig som psykomotorisk terapeut og stresskonsulent med egen praksis i det centrale Randers. Målet er at være med til at forebygge folkesygdommen, som hvert år koster virksomhederne flere milliarder af kroner i sygemeldinger.

Annonce

Kunderne mærker presset

Ellindur Egilstrøð har statistikken med sig. Op mod en kvart million danskere lider ifølge stressforeningen af alvorlig stress og tæt på det dobbelte antal - 430.000 - oplever daglige symptomer, mens en halv million danskere føler sig udbrændte på jobbet - en udbrændthed, som også relaterer sig til stress.

Der synes altså nok at tage fat på for terapeuten, og det er helt bevidst, at han har valgt at placere sin konsultation i det kronjyske handelscentrum mellem mange iværksættere og butiksindehavere, som har set mere end én milliard kroner i omsætning forsvinde fra centrum i løbet af de seneste årtier.

- Når kunderne kan mærke, at du er presset, så smitter det direkte af på omsætningen. Derudover tænker og handler man kortsigtet, fordi både forretningen og sindet er inde i en ond spiral. Den spiral skal brydes, siger Ellindur Egilstrøð.

Det er netop de lokale iværksættere og erhvervsdrivende, som Ellindur Egilstrøð håber at kunne hjælpe med at finde roen i hverdagen, for det nytter ikke noget hverken at hænge sig i fortiden og at bekymre sig unødigt om fremtiden. Og det er dét at være i nuét og ud fra de givne forudsætninger og vilkår, som han forsøger at lære sine klienter og give dem værktøjer til at finde sig til rette i.

Ellindur Egilstrøð

59 år, født i 1960 på Færøerne. Gift og far til to - i dag voksne - børn.

Ud af en søskendeflok på syv og vokset op i forældrenes købmandsbutik i den færøske bygd Eiði, som tæller små 700 indbyggere. Der var ingen caféer, restauranter eller lignende i området. Derfor fungerer butikken som samlingspunkt for både lokale og udenlandske gæster.

Rejste til Danmark som 16-årig for at tage ét års ophold på Rødding Højskole og vendte herefter tilbage til Færøerne for at læse først HF og senere HH i Torshavn.

I 1984 blev han ansat som fiskeeksportør hos engelske Marrfish. Undervejs uddannede han sig i International Trade & Distribution i London.

Efter 16 år som fiskeeksportør skiftede han til Statoil, hvor han købte og solgte olie, som blev leveret direkte til skibe på havet - ofte i fiskefeltet ved Svalbard. Samtidig læste han til merkonom i markedsføring og reklame på deltid.

I april 2002 stiftede han Gallup på Færøerne. Han fik idéen, fordi der manglede et analyseinstitut på Færøerne og tog kontakt til en færing, der sad som chefstatistikker hos Gallup i København. Her kunne direktionen se både behovet og mulighederne, og Ellindur Egilstrøð blev partner i virksomheden.

I 2013 solgte Ellindur Egilstrøð sin andel i Gallup for at flytte til Danmark - nærmere bestemt Randers - og læse på psykomotorikuddannelsen ved Via University College.

Ellindur Egilstrøð er desuden uddannet NLP Coach fra London, hvor han blandt andet blev undervist af Richard Bandler, grundlægger af NLP-tilgangen.

Siden 2017 var han drevet stress- og smerteklinikken Ryoko fra adressen Vester Kirkestræde 14 i Randers. Læs mere ryoko.dk

Ellindur Egilstrøð er ligeledes aktiv kunstmaler og udstiller jævnligt sine værker. Udstillingerne bruger han gerne sammen med mindre happenings og events omkring det at skabe ro og balance i livet. Læs mere på ellindur.com

Annonce

Accept frem for at lukke ude

- Det er mange gange helt små ting, og som vi er ubevidste omkring, der er afgørende. Det kan være for eksempel være mails, der hele tiden popper op på skærmen, og som mange føler, at de skal svare på her og nu, men som samtidig forstyrrer og stresser. Her kan løsningen for eksempel være, at man kun svarer på mails i tidsrummet mellem klokken 8 og 9 om morgenen og igen efter klokken 15 om eftermiddagen. Det er et helt simpelt værktøj, som ofte virker, forklarer Ellindur Egilstrøð og fortsætter:

- Men det handler ikke om at kunne udelukke alt andet. Det handler i stedet om at lære at acceptere det, der er og sker omkring én og være til stede i det. Det er nøglen til at undgå stress, at vi kun forholder sig til det, som vi kan påvirke og ikke bruger kræfter på det, som vi alligevel ikke kan gøre noget ved.

Udenfor på Vester Kirkestræde kører en hestevogn forbi. Det er tydeligt at høre hovene, når de rammer stenbelægningen, og et øjeblik efter falder kirkeklokken på Sct. Mortens Kirke i slag. Begge dele drager Ellindur Egilstrøð ind i samtalen:

- Hverken lyden fra hestene eller kirken kan jeg gøre noget ved, når jeg har konsultationer her. Jo, jeg kan lukke vinduet, men igen - det handler om at acceptere tingene, som de er.

Et eksempel på Ellindur Egilstrøð arbejde som kunstner - kunst, som han bruger i sin praksis som stresskonsulent og psykomotorisk terapeut. Foto: Buster M. Larsen/Badut Film
Annonce

Kunsten at være til stede

Inde i lejligheden, hvor Ellindur Egilstrøð har sin praksis, består indretning af gamle møbler. Her står en grammofon, ur og radio ligeledes af ældre dato, et skakspil er linet op klar til første træk, og så er der kunst på væggene. Kunstneren er Ellindur Egilstrøð selv.

Hans far malede også og lavede som 54-årig et sent karriereskift fra købmand i bygden Eiði til professionel billedkunstner. Ellindur Egilstrøð var 52 år, da han skiftede spor fra analytiker til psykomotorisk terapeut:

- Jeg bruger kunsten i mine konsultationer til at lære klienterne at slappe af i nuet. De skal ikke forholde sig til, om de kan lide farven grøn eller ej eller at forstå billedet. Det er kunsten, der skal tale til dem og ikke omvendt. På den måde lærer de at være til stede, og der er netop kunsten et vigtigt værktøj.

Han bruger samtidig sit arbejde ved lærredet som en metafor for at holde fokus.

- Når jeg maler, så har jeg også brug for at være til stede. Det duer ikke, at jeg tænker på, om den tid og de ressourcer, som jeg bruger på maleriet, også kommer hjem igen i forhold til, hvad jeg vil kunne sælge billedet til. For hverken fortiden eller fremtiden kan jeg styre. Det nytter for eksempel heller ikke noget, at man som selvstændig går i seng om aftenen og tænker på økonomi i stedet for at lægge sig til at sove, for det bliver økonomien altså ikke bedre af. Det kan synes svært at lade være, men du kan lære det, fastslår Ellindur Egilstrøð.

Annonce

Livet er en rejse

Ellindur Egilstrøð kalder sin virksomhed for Ryoko. Det kommer fra den japanske betegnelse som 'en rejse'.

- For hele livet er en rejse, lyder forklaringen.

Det er både privatpersoner og medarbejdere fra virksomheder, som bruger Ellindur Egilstrøð til at finde balancen. Nogle klienter kommer få gange for at få et par værktøjer at arbejde med. Andre kommer kontinuerligt i konsultationen, men Ellindur Egilstrøð understreger, at det aldrig må blive et projekt at fikse det, der er sket:

- Det handler altid om nuét, og vi kan forebygge meget stress alene ved at turde tale om det. Det må ikke være et tabu på arbejdspladsen, ofte kan en afstemning af forventninger mellem chef og medarbejder gøre en væsentlig forskel. For eksempel forventning til, hvornår der bliver svaret på mails i hverdagen.

Annonce
Randers For abonnenter

Nye trængsler for trafikanter i Randers venter forude: Først var det Hvidemøllebroen, nu skal et af de mest befærdede kryds flyttes

Østjylland

Monsterkø på motorvejen: Trafikken lammet ved Skanderborg

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Østjylland

Politiet må ikke straffe fartsyndere i turistområde: Borgere føler sig magtesløse i spil mellem systemer

Randers For abonnenter

Marienlund skyder op med nye ejerlejligheder midt i populær bydel: Seks ud af 12 lejligheder er allerede solgt inden rejsegildet

Randers

Kære Verdo-kunde: Næste år skal du betale mere end dobbelt så meget som i år for at holde varmen i din bolig

Randers

Politiet søger vidner efter sag om blufærdighedskrænkelse: Fremmed satte sig ind på passagersædet og befamlede og kyssede 21-årig kvinde

Randers

Mand gjorde beboere utrygge i boligområde: Spyttede efterfølgende betjent i ansigtet og slog ham i hovedet med en sko

Randers FC For abonnenter

Det er muligt, tv ikke ville sende, men i Randers elsker vi pokalen af en grund

Erhverv For abonnenter

Anders tog på togt og satte sejl til kaptajndrømmen - nu truer finansloven skoleskibene

Østjylland

Monsterkø på motorvejen: Trafikken lammet ved Skanderborg

Randers

Hotel Stephansen lukker restauranten til jul: - Det er vel en overgang på vej mod et salg af hotellet

Randers

Camilla og Finn er sikre i deres sag: Derfor lugter det på Randers Havn

Randers

Næsten alle partier står bag: 50 millioner kroner ekstra til børneområdet hvert år

Sport For abonnenter

Udkørt Randers HK-profil utilfreds med løst krudt i skudarmen: - Det er svært, når kroppen siger fra

Østjylland

Kandidat til HK's ledelse krænkede medarbejder verbalt til julefrokost

Annonce