Annonce
Klima

Kina beskytter truet dyreart efter corona

En illegalt smuglet pangolin opsnappet af toldmyndigheder i Kuala Lumpur. Foto: Bazuki Muhammad/Reuters/Ritzau Scanpix
Det truede skældyr skal ikke længere bruges til kinesisk medicin, og tre underarter er nu lige så beskyttede som pandaer.

Den corona-pandemi, som nu i månedsvis har raset i hele verden, opstod muligvis, fordi sjældne dyr bliver smuglet til kinesiske markeder, hvor virus kan sprede sig fra dyr til mennesker.

Et af de dyr, der især er kommet fokus på som mulig oprindelse til den nye coronavirus, er det mærkværdige skældyr, der også kaldes en pangolin. Skældyr lever både i Afrika og Asien, og ligner mest af alt en blanding af en myresluger og en grankogle. Flere af arterne er kritisk truede, fordi de bliver indfanget i stort tal. Det sker både på grund af deres kød og fordi skællene bruges i såkaldt kinesisk medicin.

Lukker smuthul i loven

I kølvandet på coronakrisen vil de kinesiske myndigheder dog have sat stop for rovdriften på de skællede dyr. Pangolinen er blevet fjernet fra den officielle liste over arter, der bruges til kinesisk medicin, og tre af arternes beskyttelsesstatus er blevet hævet til højeste grad, Class 1.


At få sat en stopper for det lovlige salg af pangolin-skæl lukker det sidste større smuthul, der har forhindret indsatsen for at redde skældyret.

Peter Knights, WildAid.


Det er samme fredningskategori som landets elskede panda, og det betyder, at man kan få op til ti år i fængsel for at indfange, dræbe, eller handle med dyrene. Det giver anledning til forsigtig optimisme for skældyrets fremtid.

- At få sat en stopper for det lovlige salg af pangolin-skæl lukker det sidste større smuthul, der har forhindret indsatsen for at redde skældyret, siger Peter Knights, leder af naturbeskyttelsesorganisationen WildAid.

Efter udbruddet af den ny coronavirus forbød Kina at sælge vilde dyr til brug som fødevarer, men der er stadig flere dyrearter, som bliver importeret til brug i den traditionelle, men oftest virkningsløse, kinesiske medicin. Det er denne handel med skældyr, Kina nu søger at lukke ned.

Annonce

Actionhelt slår et slag for skældyret

I 2017 blev der vedtaget et internationalt forbud mod handel med skældyr, men den illegale handel fortsatte, og det er i dag det mest smuglede dyr i verden. Toldmyndigheder har gentagne gange opsnappet store forsendelser af frosne eller levende dyr, og især deres skæl.

For eksempel konfiskerede Singapore sidste år en last på 14,2 tons pangolin-skæl, der kom fra Nigeria og skulle være smuglet til Vietnam. Det vurderes, at det har kostet omkring 36.000 pangoliner livet at producere den enkelte forsendelse.

Verdens Bedste Nyheder

Denne artikel er produceret af Verdens Bedste Nyheder, som er et uafhængigt medie, der laver konstruktiv journalistik med udgangspunkt i FN’s Verdensmål.

Verdens Bedste Nyheder fokuserer på ofte oversete fremskridt, potentialer og løsninger på verdens udfordringer.

Læs mere på verdensbedstenyheder.dk

Organisationen WildAid har arbejdet med at beskytte dyrene på forskellige kreative måder. I et forsøg på at nå de kinesiske forbrugere har organisationen lavet et tv-spot med den kinesiske actionhelt Jackie Chan. I spottet lærer han tre skældyr kung fu, så de kan forsvare sig mod angreb. Men selvom tonen er humoristisk, er budskabet til de kinesiske forbrugere alvorligt nok:

- Pangolinen kan kun forsvare sig ved at rulle sig sammen i en kugle. Men alle arter er nu beskyttet af loven. Så køb aldrig hverken kød eller skæl, siger Jackie Chan i videoen.

Ifølge organisationens egne tal er dette og andre tv-spot nået ud til i alt 800 millioner seere i Kina og Vietnam, og holdningerne er begyndt at ændre sig. Færre tror nu på, at skældyrets skæl har medicinsk virkning.

Annonce

Mest læste

Randers For abonnenter

Sur smiley og 5000 kroner i bøde til burgerbar: Sorte, skimmellignende belægninger i flere køleenheder

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Nu er der et nyt sødt monster i byen: Linn er klar til at servere lokalt og hygiejnisk slik online og til afhentning

Randers For abonnenter

Lokalt legetøjseventyr står på skuldrene af giganter: - Vi vil have kunderne til at få mere ud af legen og af alt det legetøj, de allerede har

Randers

DMI varsler snestorm: Op mod 30 centimeter sne på vej

Randers For abonnenter

Mark fra Randers rejste ud i verden for at skabe noget stort - i dag forsyner han afrikanske landsbyer med strøm  fra små soldrevne elværker

TV 2-direktør efter dokumentar: Ledelsen har svigtet

Randers FC For abonnenter

Randers FC-lejren skoser manglende skarphed i tabt medaljeslag: - På ingen måde et dårligere hold end Brøndby

Norddjurs

Leif Lahn vil ikke være borgmesterkandidat: - Jeg har det supergodt på Christiansborg, hvor jeg kæmper for Djursland

Kultur

Filmen Hvidstengruppen 2 - De efterladte landede søndag i Randers: Skuespillere og pårørende besøgte grave og gik til gallapremiere

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Randers

Lokummer til eksamen: To ud af fem elever dumper toiletter på Randers-skoler

Randers FC For abonnenter

Genlæs livebloggen og se videoanalyse: Kun kynismen til forskel på Brøndby og Randers FC

Kultur

Se rød løber-fotos: Næsten 300 var til gallapremiere på den nye Hvidstengruppe-film

Annonce