Annonce
Udland

Kinas beskylder Nato for at skabe konfrontation

Udstilling af avancerede ubemandede droner i den kinesiske storby Shenzhen. "Kina kommer nærmere. Vi ser dem i cyberspace. Vi ser Kina i Afrika, i Arktis. Og vi ser også Kina investere stort i vor egen vigtige og infrastruktur og forsøge at vinde kontrol over den," siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg. (Arkivfoto). Foto: Koki Kataoka/Ritzau Scanpix
Beijing siger, at kritik fra Nato-topmøde er "bagvaskelse" af Kinas fredelige udvikling.

Kina tager afstand fra sluterklæringen fra Natos topmøde og anklager den vestlige forsvarsalliance for at skabe en konfrontation. I den kinesiske reaktion bliver Nato beskyldt for at overdrive truslerne fra Kina.

- Nato bør se rationalt på Kinas udvikling og indstille forskellige former for overdrivelser af en "teori om Kina som trussel", hedder det i en erklæring fra den kinesiske mission ved EU.

Kina siger, at der er tale om "bagvaskelse af Kina fredelige udvikling, en fejlvurdering af den internationale udvikling og Natos egen rolle og en fortsættelse af koldkrigsmentaliteten og gruppens politiske psykologi".

Annonce

I Bruxelles fastslog Nato-landene, at Kinas ambitioner og selvhævdende opførsel rejser "systemiske udfordringer for den regelbaserede internationale orden".

Alliancen henviste til, at Kina er i gang med en omfattende udvidelse af dets atomarsenal og udvikler nye sofistikerede raketsystemer. Samtidig fremhæves det, at Kina samarbejder militært med Rusland.

Kina har verdens næststørste militære budget efter USA. Det er dog stadig kun en tredjedel af det amerikanske. Det vil blive forøget med 6,8 procent i 2021, meddelte finansministeriet i marts.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, afviste mandag, at Nato er på vej ind i en ny kold krig med Kina, men han understregede, at alliancen er nødt til at forholde sig til landets adfærd eller opførsel.

– Kina kommer nærmere. Vi ser dem i cyberspace. Vi ser Kina i Afrika, i Arktis. Og vi ser også Kina investere stort i vor egen vigtige infrastruktur og forsøge at vinde kontrol over den, sagde han advarende.

Stoltenberg nævnte blandt andet Huawei og udbygningen af 5G-nettet. Han sagde, at Natos svar må være en fælles styrkelse af det civile beredskabs og bedre it-beskyttelse i USA og EU.

– Over flere år har vi ny set en betydelig militær oprustning i Kina med store investeringer i militære kapaciteter, atomvåben og mere avancerede våbensystemer. Vi ser også magtudøvelse - blandt andet i Det Sydkinesiske Hav, sagde Stoltenberg.

/ritzau/AFP

Annonce
Leder For abonnenter

Du fylder mig med lort: Sådan svarer man ikke en borger, der ringer for at få hjælp

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Ansat i vagtcentral anklages for skandaløs opførsel, da borger ville tilkalde ambulance: - Jeg tror, du fylder mig med lort

Randers For abonnenter

Om at bo midt i byen i et bevaringsværdigt hus: - Vi kan ikke få det bedre andre steder

Randers FC

Interview med Kabongo: Derfor vælger han at skifte fra Brøndby til Randers FC

Randers

Slog, kradsede og spyttede på politiet: 58-årig kvinde blev anholdt for narkokørsel efter færdselsuheld

Randers For abonnenter

Kæmpe millionregning forude: Her er advokatens første vurdering af værdier og gæld i konkursramt ejendomskoncern

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Randers FC

Kamper har sagt op i Randers FC: Skifter til trænerjob i denne klub

Indland

Optag på uddannelser: Så mange får deres førsteprioritet

Randers

Retten i Randers: 27-årig varetægtsfængslet efter vold med glasflaske

Randers FC For abonnenter

Derfor ligner Randers FC igen en seriøs top 6-bejler

Randers

Pludselig gik der hul på skyen: Gæster i sommerland overrasket af voldsom tordenbyge

Annonce