Annonce
Randers

Kinesere vilde med Randers: Vil bygge en kopi af hele midtbyen

Rådhustorvet er blot et af de steder, kineserne ønsker at kopiere. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Kineserne er faldet for Randers. Kommunen er ved at indgå en samarbejdsaftale, der skal bane vejen for, at et kinesisk selskab bygger Randers op som en hel bydel i en større kinesisk by.

Randers: At midtbyen i Randers er både smuk, hyggelig og unik, er der ingen tvivl om. Nu skal der laves en kopi af byen - i Kina.

Randers Kommune er på vej til at underskrive en samarbejdsaftale med et kinesisk firma, "Andersen Paradise". Aftalen skal bane vejen for, at firmaet kan lave en kopi af hele Randers midtby et sted i Kina. En kopi i naturlig størrelse, så bygningerne kan bruges til boliger, butikker og erhverv.

- Det er meget spændende, siger Dennis Jensen, der er erhvervs- og udviklingschef i Randers Kommune.

Randers i Kina

Den kinesiske regering har indledt et omfattende projekt, hvor større byer skal udvikle tematiserede seværdighedsområder, der kan udformes som oplevelsescentre, forlystelsesparker og hele bydele, der er opført som hel eller delvis kopi af andre byer i udlandet.I Kina er indsatsen drevet af større udviklingsfirmaer, der i partnerskaber med de kinesiske byer, der skal huse seværdighedsområderne, ansøger staten om tilladelse til opførelse af projekterne.

Blandt andet "Andersen Paradise", der er et selskab, der udvikler seværdighedsområder med inspiraton fra H. C. Andersens eventyr og dansk kulturhistorie.

Firmaet har allerede indgået aftaler med godt 20 forskellige kinesiske byer om udviklingen af tematiserede oplevelsesbyer under navnet "Danish Town Project". Projekterne er 100 procent finansierede af "Andersen Paradise" og de lokale regeringer.

Selskabet ønsker at opføre flere bydele med inspiration fra forskellige danske byer.

Byens mange smukke gamle bygninger skal efterlignes i en kinesisk bydel. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce

Masser af fotos

"Andersen Paradise" har i år åbnet forlystelsesparken "Shanghai Andersen Paradise". Et etablissement, det har kostet en halv milliard kroner at bygge. Det er blandt andet sket med inspiration og støtte fra Odense Kommune.

Og nu er der altså planer om at lave en Randers Town et sted i Kina. "Andersen Paradise" undersøger mulighederne i provinserne Anhui, Jiangsu og Shangdong. Det er endnu for tidligt i processen til at sige noget om, hvor stor bydelen forventes at blive, men konsortiet nævner selv, at det forestiller sig et område svarende til midtbyen i Randers by.

Når samarbejdsaftalen er underskrevet, bliver næste skridt at tage imod en delegation af kinesere, der skal gennem-fotografere byens smukke bygninger og måle op.

Arkitektur er ikke som sådan beskyttet mod kopiering, så det er helt legalt, at kineserne fotograferer byens bygninger som inspiration til at tegne lignende huse til opførelse i Kina.

Bindingsværk er der masser af i Randers. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce

God platform for branding

Bydelen vil få et Randers Center, et formidlingscenter, hvor både byens historie samt jysk og dansk historie er i fokus.

- Jeg håber da også på, at centret vil blive en platform, hvor virksomheder fra Randers kan have showroom, siger Dennis Jensen.

Han tror på, at centret ligeledes kan blive omdrejningspunkt for flere turister fra Kina til Randers.

Hvis Randers Town bliver en realitet, vil det ikke være første gang, at kineserne laver en bydel efter europæisk forbillede. Der er lavet bydele efter engelsk og italiensk inspiration, og kineserne har også bygget en kopi af den østrigske landsby Hallstatt, der er på Unescos liste over bevaringsværdige steder.

Byens hyggelige gamle huse gør indtryk på kineserne. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce

Venskabsby-samarbejde

Samarbejdet med "Andersen Paradise" om byprojektet begyndte i forbindelse med, at Randers Kommune havde en delegation i Kina i foråret, hvor repræsentanter for kommunens forvaltning mødtes med folk fra "Andersen Paradise".

- Kineserne kan godt lide vores middelalderby, med snævre gader og bindingsværkshuse. Vi er så heldige at have en midtby med meget gamle huse. I mange andre byer har der jo været store brande, der har ødelagt mange bygninger, siger Dennis Jensen.

Randers Kommune medvirker til projektet ved at indgå en samarbejdsaftale om støtte og opbakning til projektet. Det er vigtigt i forhold til, at "Andersen Paradise" i juni skal sende en ansøgning til staten om tilladelse til at opføre Randers Town. Ansøgningen sendes i partnerskab med den kinesiske by, der skal huse seværdighedsområdet.

Byen gemmer på masser af historie, som inspirerer kineserne til at opføre noget lignende. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Randers er fuld af hyggelige gader og stræder. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Randers FC For abonnenter

Næsten uanset, hvor Thomasberg kigger hen, kan han se folk, der leverer varen

Annonce