Annonce
Østjylland

Kløvedal-udstilling er rykket til Grenaa: Tag på rejse med en af de største eventyrere

Asbjørn Kløvedal, yngste søn af Troels Kløvedal, sammen med Kattegatcentrets direktør, Karsten Bjerrum Nielsen, i udstillingen om Troels Kløvedal og hans mange eventyr på havet. Foto: Kattegatcentret
Kattegatcentret genåbnede med Troels Kløvedal-udstilling, der blev indviet af eventyrerens søn, og de knap 250 besøgende kunne opleve, hvordan det store Oceanarium gav følelsen af selv at være ombord på Nordkaperen.

Grenaa: For Kattegatcentret var det fredag med den nye direktørs egne ord "en glædens dag". Stedet måtte slå dørene op efter en mere end fem måneders lang nedlukning, og samtidig med genåbningen kunne man åbne udstillingen "Frihedens Værksted – Eventyr til søs" om eventyreren Troels Kløvedal, der sejlede i mange år af sit liv, og som nok især er kendt fra turene med Nordkaperen.

- Udstillingen skulle have været åbnet for et år siden, og så prøvede vi igen i efteråret, men nu lykkes det, sagde Karsten Bjerrum Nielsen, der overtog direktørsædet efter Helle Hegelund tidligere på måneden.

Udstillingen blev åbnet af Troels Kløvedals yngste søn, Asbjørn Kløvedal, der udover at have været skipper på Nordkaperen også er lokal djurslænding og blandt andet student fra Grenaa Gymnasium.

Annonce

På oplagt vis blev udstillingen ikke åbnet ved at klippe den traditionelle snor, men derimod ved at løsne et skibsreb, bundet i en sløjfe, ind til udstillinglokalerne, der ligger i en fløj til hovedlokalerne.

Interaktiv udstilling

Udstillingen om Troels Kløvedal, der er støttet af Nordea Fonden, har tidligere været vist på M/S Museet for Søfart i Helsingør og Naturhistorisk Museum i Aarhus, men i Kattegatcentret er det en nedskaleret og bearbejdet udstilling, der vises.


Vi har i udstillingen fokuseret på, hvad man kan opleve i og på havet og på fællesskabet. Man kan tage på sin egen eventyrrejse i Troels Kløvedals ånd.

Karsten Bjerrum Nielsen, direktør i Kattegatcentret


Både af pladsmæssige årsager, da det eksempelvis ikke er muligt at have den stiliserede udgave af Nordkaperen på knap 20 meter med, og fordi man i Kattegatcentret gerne har villet lave en udstilling, der er målrettet børnefamilier med flere involverende aktiviteter og med udgangspunkt i havet/Kattegat.

- Vi har i udstillingen fokuseret på, hvad man kan opleve i og på havet og på fællesskabet. Man kan tage på sin egen eventyrrejse i Troels Kløvedals ånd. Samtidig er der fokuseret på tilknytningen til Djursland og ikke så meget på de eksotiske rejser til Indonesien, siger Karsten Bjerrum Nielsen.

Det store Ocenarium er en integreret del af udstillingen om Troels Kløvedal, der blev indviet af eventyrerens yngste søn, Asbjørn Kløvedal. Foto: Kattegatcentret

I udstillingen kan man eksempelvis få lov at tegne på en tavlemodel af Nordkaperen, for Troels Kløvedal havde en regel om, at alle måtte male på skibet. Man kan læse et brev, som eventyreren har sendt til Kattegatcentret (da han var en del af Kattegatcentrets Repræsentantskab og måtte melde afbud til et møde, da han var afsted med Nordkaperen), og man kan selv skrive et postkort og tage snakken om, hvad der skal stå i sådan et.

Selv om der ikke er et skib i udstillingen, så kan man stå ved roret og få følelsen af at være en skipper på havet. Det specielle - og ekstraordinære - ved udstillingen er nemlig, at lokalerne ligger på bagsiden af det store Oceanarium, så man nærmest er en del af havet.

Annonce

Udstilling i børnehøjde

For Asbjørn Kløvedal er det en lidt speciel oplevelse at se udstillingen om sin far, der døde i julen 2018. Han har også set udstillingen på de to museer, men føler, at det er tre forskellige oplevelser.

- Udstillingen er kommet ned i børnehøjde, og det er en anden formidling, siger Asbjørn Kløvedal, der også er vild med måden, bassinerne og fiskene er en del af udstillingen på.

Frederik Toftgård fra Kattegatcentret har været ansvarlig for udstillingen om Troels Kløvedal og viste på åbningsdagen rundt i den bearbejdede udstilling. Foto: Helle Elgaard Kvist

- På Nordkaperen var fribordet kun 36 centimeter, og tidligere var der et koøje under vandlinjen, så man var altid i kontakt med havet, og det afspejler udstillingen. Samtidig er der også mulighed for ro og fordybelse herinde, der understreges af musikken, siger Asbjørn Kløvedal.

Der er ikke sat en slutdato på udstillingen, men ifølge Karsten Bjerrum Nielsen kan "Frihedens Værksted – Eventyr til søs" ses i hvert fald frem til efteråret 2022.

Annonce
Randers For abonnenter

Stigende antal millioner når aldrig borgerne: I én kommune går halvdelen af pengene til cheflønninger og støttefunktioner

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Sagen afgjort: Ny ambulance-station i Randers Syd bliver indflytningsklar i julemåneden

Randers FC For abonnenter

Disse 5 ting skal vi blive klogere på, før det bliver alvor i Randers FC

Alarm 112

Fik slag i ansigtet: 19-årige frarøvet taske og studenterhue

Randers

Arrangører får længe ventet grønt lys: Ude Af Kontrol og Cascada indtager Justesens Plæne i festugen

Sport For abonnenter

Chris og Melskens' mavefornemmelse kaldte på noget nyt: Randers Freja får nyt trænerteam med Vorup-rødder

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Randers

Endnu en legeplads udsat for hærværk: - Der er nogen, der er gået mere eller mindre amok med en sprittusch

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Randers

Smadrede bilrude og stjal højttaler: - Du kan bare melde det til forsikringen

Randers For abonnenter

Frustrerede politikere om nej til byggeri i to etager: Skal vi til at bo i jordhuler?

Alarm 112

Brandfolk genoplivede kat på åben gade: Nu er der godt nyt fra dyrehospitalet

Annonce