Annonce
Kultur

Klar til nyt plejehjem: Også gamle mennesker har ret til stjernestunder

Manden, der fik ideen og kvinden, der skal føre tankerne ud i livet. Flemming Østergaard, formand for friplejehjemmets bestyrelse, og Birthe Stræde Simonsen, nyansat leder, der kommer fra en lederstilling i Videbæk. Foto: Annelene Petersen
Om nogle måneder bliver døren slået op til et spritnyt plejehjem i Randers, hvor man forlods har gode intentioner om at gøre tilværelsens sidste del så god som overhovedet muligt. Om det lykkes, vil kun tiden vise. Lige nu er plejehjemmet en stor byggeplads, men om kort tid rykker otte beboere ind. Det samme gør en flok høns og bjerggeder. Det skulle nødig blive for institutionsagtigt.

Randers: Barren sættes højt på det nye plejehjem i Randers, der vil stå parat til at tage imod sine første otte beboere 17. august. For netop i livets sidste fase handler det om at leve livet fuldt ud.

- Her skal livet leves. Man kunne godt sige liv og glade dage, forsikrer Flemming Østergaard - manden, der tog initiativ til at etablere institutionen, der da også bærer det livfulde og forpligtende navn Randers Friplejehjem.

Han sætter fokus på, at plejehjemmet skal yde det ypperste for, at beboerne skal mærke, at livet stadigvæk er værd at leve, selvom det er sidste fase, der her bliver taget hul på.

- Det er ikke en parkering, men et hjem. Et kristent hjem med stort H, understreger Flemming Østergaard, der ikke lægger skjul på det kristne fundament, som det hele er baseret på.

- Her kan man deltage i morgen- og aftenandagt. Her vil vi tilbyde gudstjeneste et par gange om måneden. Men det er alt sammen tilbud, som man kan vælge til eller fra. Og man bliver ikke ekskluderet, hvis man vælger det fra, forsikrer formanden, der tilbage i 2016 fik ideen til plejehjemmet.

Annonce

Randers Friplejehjem

Grunden er på 16.000 kvadratmeter og ligger på adressen Store Bjørn 2, Helsted.

Bebyggelsen er indrettet med 24 boliger på hver 45 kvadratmeter.

Prisen pr. måned er 6.122 kr. inklusiv mad. Ægtefælle kan også bo på stedet mod at betale for kosten.

Grunden blev købt af Randers Kommune for 1,2 millioner kroner.

Byggeriet koster 49,8 millioner kroner. Der er garantiaftale med staten, der står som garant for de 73 pct. af anlægssummen.

Det lokale firma, P.N. Byg har hovedentreprisen, mens det lokale firma Torben Jensen står for have og anlæg.

3. august er der "åbent byggeri", hvor man kan komme og få et indtryk af det nye plejehjem.

17. august flytter de første otte beboere ind.

De fortjener det

- Jeg havde set flere plejehjem rundt i landet, som jeg syntes, var uværdige. Der måtte kunne gøres noget. Så samlede jeg en arbejdsgruppe. Den blev senere til en bestyrelse. Sidst i 2017 købte vi grunden her på Store Bjørn 2 i Helsted. Første spadestik blev taget i januar 2018. Så begyndte det hele at tage form.

Han siger, at drivkraften hele tiden har været, at vi skal gøre det godt for vore ældre medborgere.

- Det fortjener de. For det er dem, der har bygget vores velfærdssamfund. Så den sidste tid skal være god, siger Flemming Østergaard, der ikke holder sig tilbage fra at sige, at hjemmet og dets personale skal give beboerne oplevelsen af stjernestunder.

I den forbindelse gør han også opmærksom på, at hjemmets kommende personale skal kunne se sig selv i en kristen kontekst.

- Der er ikke noget krav om, at de skal være kristne. Men de skal kunne acceptere de kristne værdier. Så kan man være kristen eller muslim. Det er ligegyldigt, forsikrer han.

Nyttehave og husdyr

Oprindeligt havde man kun brug for halvdelen af de 16.000 kvadratmeter, som grunden på Store Bjørn disponerer over. Omvendt er der rigeligt med plads til at udvide, hvis det skulle blive nødvendigt.

Foreløbig er der bygget 24 boliger med tilhørende fællesarealer som spisestue og køkkener. Og udenomsarealet er megastort.

Derfor skal den indrettes med køkkenhave, urtehave, frugthave og sansehave samt et fremkommeligt stisystem for rollator og kørestol. Desuden bliver der gjort plads til hønsehold og et kuld bjerggeder. På sigt skal der også laves en legeplads, så børnefamilierne har beskæftigelse til rollingerne, når de besøger familiens ældste. Foruden de 24 boliger indrettes der særlige rum til fysioterapi, fodterapeut, frisører med mere.

Et stort emne for plejehjemmet er maden.

- Den skal laves fra bunden af. Gerne økologisk. Der skal dufte af mad i huset. Vi køber helst lokale råvarer og støtter gerne det lokale erhvervsliv. Og så skal vi have et stort bed med kartofler. Beboerne skal nyde at få nyopgravede kartofler af egen avl, så langt det rækker, siger Flemming Østergaard.

Store Bjørn 2 i Helsted er lige nu en stor byggeplads ude og inde. Træstammen her skal være det store trækplaster for de bjerggeder, der rykker ind på stedet, når friplejehjemmet står færdigt. Foto: Annelene Petersen

Friplejehjem

Ideen med friplejehjem breder sig i disse år. Startskuddet til den type plejehjem blev givet i 2009 med Lov om friplejehjem. Den blev så justeret i 2015, hvor prisen på en plads til friplejehjem er blevet harmoniseret. I dag skal prisen for plads på friplejehjem sidestilles med gennemsnittet af kommunens øvrige boliger. For i sidste ende er det visitations-kommunen, der betaler for pladsen. Det førte tidligere til voldsom debat, fordi nogle af friplads-boligerne var meget dyrere end pladserne i pågældende beboers hjemkommune.

Hvordan fordelingen af beboere bliver, når alle 24 er rykket ind, vides ikke. Foreløbig er otte beboere visiteret. Kun to af dem kommer fra Randers.

Når man spørger formanden, hvor et friplejehjem adskiller sig fra andre, siger han:

- Det er boliger i mindre bebyggelser end de store kommunale plejehjem. Dermed også mulighed for at give stedet et mere hjemligt præg. Beboerne har mulighed for tilkøb af flere ydelser som eksempelvis rengøring og forskellige aktiviteter, der kræver en hjælpende hånd, siger Flemming Østergaard.

Men han ved også godt, at de kommende beboere på Randers Friplejehjem kræver omsorg og pleje. Det er derfor, de bliver visiteret til det.

- Det er jo ikke et hvilehjem, men netop et plejehjem. Et sted hvor man får den fornødne pleje.

Grunden er på 16.000 kvadratmeter og dermed stor nok til at kunne rumme både nyttehave, sansehave og frugthave. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Virksomhed er forberedt: Klar til at flytte produktion til England, hvis brexit-aftale falder

Alarm 112

Fire rumænere er anholdt for indbrud og indbrudsforsøg i seks politikredse

Randers For abonnenter

Tiltalt for voldtægt af fire unge kvinder: Ung mands sexliv rulles op i detaljer i godt fyldt retssal

Annonce