Annonce
Randers

Klar til test: Henrik åbnede Randers' nye covid-19-testcenter

Henrik Thuesen er klar med saksen, og borgmester Torben Hansen (tv) holder sammen med sygehusdirektør Jonas Dahl (bag Henrik Thuesen) den røde snor stram. Foto: Annelene Petersen
Centeret på Juventusvej bag Bauhaus og Memphis Mansion blev onsdag morgen taget i brug, efter at den første borger, som skulle testes, havde klippet den røde snor. Centeret er fremover det eneste sted i Randers, man kan blive testet, og der skal bestilles tid inden.

Randers: - Et stort øjeblik i mit liv, lød det ledsaget af et glimt i øjet fra Henrik Thuesen, efter at han officielt havde åbnet Randers' nye testcenter for covid-19.

Borgmester Torben Hansen og sygehusdirektør Jonas Dahl strammede fra hver sin side den røde snor, så Henrik Thuesen som den første bruger af centret kunne klippe snoren og på den måde markere, at nu er centeret i gang.

- Jeg skal til en undersøgelse på sygehuset, og derfor skulle jeg testes først, og jeg var her i god tid, da jeg ikke helt vidste, hvor lang tid køreturen hertil ville tage, fortalte Henrik Thuesen, der er bosat ved Hadsten.

Annonce

At han som den første fik æren af at åbne centret, kom bag på ham.

Glade og tilfredse

Hos de øvrige fremmødte, alle med mundbind, var der generel glæde og tilfredshed med centeret, som fra nu erstatter de hidtidige tre teststeder.


Vi har hidtil oplevet flere tilfælde, hvor borgere er mødt op til test, har stået i kø og derefter fået at vide, at de skulle have været et andet sted. Det undgår vi nu.

Jette Krüger Jensen, ledende bioanalytiker


Fordelene ved centeret er mange. Tilkørselsforholdene er bedre, forholdene for de ansatte er bedre, og forvirringen blandt borgerne om, hvor de skal tage hen, bør nu være fortid.

- Vi har hidtil oplevet flere tilfælde, hvor borgere er mødt op til test, har stået i kø og derefter fået at vide, at de skulle have været et andet sted. Det undgår vi nu, sagde ledende bioanalytiker Jette Krüger Jensen.

Annonce

Imponerende

Både hun, borgmesteren og sygehusdirektøren udtrykte stor anerkendelse af det samarbejde, som har gjort det muligt på meget kort tid at få stablet et funktionsdygtigt, permanent testcenter på benene.

Malmir Bega (siddende) og Trine Boe på arbejde for første gang i det nye testcenter, som de begge mener forbedrer deres arbejdsvilkår. Foto: Annelene Petersen

- Men jeg har siden marts, da coronaen for alvor ramte os, været imponeret over, hvordan folk har løftet i flok og løst nye udfordringer på rekordtid, sagde Jonas Dahl og fik samtykkende nik fra borgmester Torben Hansen, som supplerede:

- Vi har under coronakrisen set mange eksempler på nye måder at samarbejde og gøre tingene på. Og meget af det vil vi helt sikkert tage med over på den anden side af corona.

Både Torben Hansen og Jonas Dahl nævnte videre det - også inden coronaen - gode samarbejde mellem Regionshospitalet Randers, regionen og de fire kommuner, som hospitalet betjener.

- Det har under pandemien i særlig grad vist sin styrke, sagde Jonas Dahl.

Det nye Testcenter Randers er et af flere lignende fordelt over hele Region Midtjylland, og Jette Krüger Jensen pegede også på, at erfaringerne fra samarbejdet mellem hospitalerne om at få projektet op at stå i høj grad også vil kunne bruges positivt i fremtiden.

Annonce

Eneste sted

Som tidligere nævnt erstatter det nyåbnede center de tre hidtidige teststeder i byen. Det betyder, at skal man testes, skal man til Paderup, uanset om man har symptomer eller ej, og uanset om man er henvist af sin læge eller har booket en tid på eget initiativ.

Direktør for Regionshospitalet Randers, Jonas Dahl (tv), og borgmester Torben Hansen foran det ene af de i alt tre spor for borgere, der vil lade sig teste siddende i bilen. Foto: Annelene Petersen

Men booke en tid, det skal man. Man kan ikke bare møde uanmeldt op.

Derimod kan man vælge, om man vil lade sig teste, siddende i sin bil, eller om man foretrækker at gå ind i og få overstået den lidt ubehagelige oplevelse, det er at få stukket en vatpind ned i halsen, hvilket efterhånden mange har prøvet op til flere gange.

Der er tre spor til de kørende og et spor til de gående. Sidstnævnte spor har fire båse, hvorfor personalet kan teste fire ad gangen. Bilsporene kan, hvis behovet skulle opstå, hurtigt udvides til seks baner, ligesom kapaciteten også kan øges ved at udvide åbningstiden - I virkeligheden er det analysekapaciteten, som er eneste begrænsning, siger Jonas Dahl.

Annonce

Gode facilieteter

Udover de forskellige spor til kørende og gående byder det nye center på fine faciliteter til blandt andet omklædning. Der er køkken og frokoststue, og der er en administrationsdel med kontorer og mødelokaler.

Blandt de første "testere" på vagt i centeret var Tine Boe og Malmir Bega, som begge mente, at der var tale om en klar forbedring, også for de ansatte.

Testcenter Randers. Til højre ses de tre spor for kørende. I bygningerne til venstre er der teststeder for gående, administration og personalefaciliteter. Foto: Annelene Petersen

- Vi kan stå forholdsvis lunt og godt, også når det er koldt, sagde Tine Boe, mens Malmir Bega pegede på, at det også vil lette arbejdet en del, at man nu kan registrere borgerne blot ved at lade dem bippe deres sundhedskort på en skanner.

- Hidtil har vi stået med lange lister på papir, hvor vi skulle krydse navnene af på de fremmødte, forklarede han.

Testcenter Randers vil være åbent alle ugens dage -også i julen - fra klokken 8 til 17.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce