Annonce
Erhverv

Klassisk landbrug og moderne fødevaretrends møder hinanden i Mettes gårdmejeri

Mette Mikkelsen driver et konventionelt landbrug på 110 hektar og med 100 jerseykøer i Søften ved Aarhus sammen med sin far, Jørn Mikkelsen. Hun er tredje generation på gården, og for nylig var hun nomineret til titlen som årets unge landmand. Foto: Jens Thaysen

Mette Mikkelsen står bag Havdal Gårdmejeri i Søften, der er hendes svar på, hvordan et mindre landbrug i dagens Danmark med 100 jerseykøer godt kan følge med tiden og udvikle sig inden for de vante rammer. For nylig var den 27-årige iværksætter nomineret til titlen som årets unge landmand.

SØFTEN: Lige ved siden af det store motorvejskryds Aarhus Nord ligger det lille gårdmejeri Havdal.

Butikken åbnede for snart halvandet år siden - midt i juli 2017. Her begyndte 27-årige Mette Mikkelsen at sælge først hjemmelavet is og siden også frisktappet mælk fra familiens bedrift, der tæller 100 jerseykøer.

Det er stalddørssalg i bogstaveligste forstand og hendes svar på innovation i en branche, som er under pres. For nylig var Mette Mikkelsen blandt fire nominerede til at blive årets unge landmand i Danmark - en kåring som Landbrugsavisen står bag sammen med Landbrug & Fødevarer, LandboUngdom og Gjensidige Forsikring - og her var begrundelsen blandt andet, at hun formår at koble det klassiske landbrug til moderne fødevaretrends.

Mette Mikkelsen tog ikke titlen i denne omgang. Det havde hun i øvrigt heller ikke regnet med, men et skulderklap tager hun selvfølgelig gerne med.

- For mig er gårdmejeriet en udviklingsmulighed, som følger den tendens, at forbrugerne gerne vil købe deres varer dér, hvor tingene kommer fra og give lidt ekstra for det. Samtidig har vi en geografisk god placering, forklarer Mette Mikkelsen.

- Jeg vil gerne være med til at inspirere andre unge landmænd til også at tænke i alternative baner, siger Mette Mikkelsen om sit gårdmejeri i Søften. Foto: Jens Thaysen

Is med rundvisning

Køerne går på marken og græsser i sommerhalvåret lige uden for vinduerne, og familiens gård er tidligere et yndet mål som besøgslandbrug. På samme måde tager Mette Mikkelsen gerne imod og viser rundt i staldene, når der er gæster i gårdmejeriet.

- Når folk kommer forbi for at købe en is, så vil de ofte også gerne se dyrene, og vi har mange grupper, der kommer forbi. Især i foråret og i august-september, men her i november kommer der fortsat omkring en gruppe om ugen, siger Mette Mikkelsen.

At hun netop er en dygtig og nærværende talskvinde for branchen, var et andet argument for nominering til årets unge landmand.

Hun driver bedriften sammen med sin far, Jørn Mikkelsen, der ejer gården i anden generation. På længere sigt vil hun gerne have større del i mælkeproduktionen - eventuelt som ejer eller medejer.

Mette Mikkelsen lægger ikke skjul på, at det altid har været naturlig for hende at gå i faderens græsgange.

- Jeg tog min handels-studentereksamen efter 10. klasse, men det er altid landbruget, der har haft min interesse, fortæller hun.

Uddannelsen som faglært landmand tog Mette Mikkelsen på Bygholm Landbrugsskole ved Horsens. Siden fik hun samme sted bygget uddannelser som både produktionsleder og virksomhedsleder ovenpå. Her var hun den eneste kvinde på det afsluttende hold bestående af 27 landmænd.

Annonce

Direkte fra yveret - næsten

Tilbage til gårdmejeriet. Her står Mette Mikkelsen og hendes far Jørn Mikkelsen begge som ejere af anpartsselskabet, men det er datteren, der står bag idéen, den daglige drift samt al administration og regnskab. Faktisk er der tale om en idé, hun fik i forbindelse med sin afsluttende opgave på virksomhedsleder-uddannelsen.

Sortimentet i gårdmejeriet tæller syv varianter af hjemmelavet is i bæger eller boks (halv/hel liter) - fra gammeldags vanilje, jordbær og chokolade til nyklassikere som daim, stracciatella og lakrids. Endelig har en enkelt hindbærsorbet sneget sig med i fryseren, for der skal jo også være noget til mælkeallergikerne, som mejeristen selv udtrykker det.

Mette Mikkelsen laver også islagkager på bestilling i to liters-portioner med to slags is fra sortimentet. Opskrifterne har hun udviklet sammen med Thy Øko-is, som er kendt for et tilsvarende koncept gennem 10 år.

Siden december 2017 - et halvt år efter gårdmejeriets første åbningsdag - har kunderne også kunne købe frisktappet jerseymælk til 14 kroner literen. Kunderne tapper selv den pasteuriserede mælk direkte i butikken - dog ikke fra yveret. Mælken er kun varmebehandlet og ikke homogeniseret.

- Der er tale om en split leverance, som vi køber af stalden, mens Arla aftager 4.000 liter herfra hver anden dag. Fedtprocenten af dagsafhængig. I sommerhalvåret, hvor køerne er på græs hver dag, ligger procenten omkring 5,5, mens den for tiden ligger mellem 6,10-6,50 procent. Der er samtidig mere smag i mælken end den, som forbrugerne kan købe i supermarkedet, pointerer Mette Mikkelsen.

Havdal Gårdmejeri landene i første regnskabsår, som lukkede 30. juni 2018, på et overskud før skat på 53.000 kroner og med en bruttofortjeneste på 299.000 kroner.

Annonce

Ud i flere forretninger

Mette Mikkelsen er i fuld gang med at udvide gårdmejeriets salg via samarbejdspartnere og brede både mælken og den hjemmelavede is ud til flere forretninger. En af dem er Kaffebaren - kafferisteri, bageri og takeaway i ét - i Hinnerup, der åbnede i september.

- Jeg håber at få varerne ud i endnu flere butikker og gerne hos nogle som Kaffebaren, der bruger vores mælk i det, som de sælger, forklarer Mette Mikkelsen og fortsætter:

- Vi kan ikke bare udvide til en kæmpe-bedrift her, og det er vi heller ikke interesserede i. Vi skal måske have lidt flere køer her på længere sigt, men vi kan godt lide den størrelse, som vi har, og jeg håber, at der også i fremtiden vil være plads til mindre bedrifter, så der ikke skal hundredvis af køer til for at drive et kvægbrug.

Gårdmejeriet holder for tiden åbent to dage om ugen - fredag og lørdag eftermiddag.

- I sommerperioden passer vi åbningstiderne til efter vejret, men min mest travle periode var helt klart i foråret. Her kom mange forbi, og da vi lukkede vores køer på græs i slutningen af april, meldte vi det ud på vores facebook-side nogle få dage i forvejen. Alligevel kom 600-700 gæster forbi i biler, på cykel eller gående, slutter Mette Mikkelsen.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Tidsplan skubbet endnu engang: Arenaen får nyt, bulefrit gulv til sommer

Randers FC For abonnenter

Thomasberg er tilfreds med indsats og pointhøst, men ser spillere, der kan brænde mere igennem: - Han er mere underholdende end Sisto

Randers FC

Live: Kan Randers FC holde flyvende fynboer stangen?

Randers

Se video og billeder: Wrestler på 48 år er stadig aktiv - Kim 'Chaos' kan slet ikke lade være med at dele øretæver ud

Randers

Heldig randrusianer kom lige forbi og købte en Lottokupon: Snuppede 19 millioner kroner lørdag aften

Randers FC For abonnenter

Højt tempo og urolig fodboldkamp: Flere talenter satte sig igennem i sæsonens første sejr

Erhverv

Dansk Erhverv: Lad offentlig-privat samarbejde skabe verdens bedste ældrepleje

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Kommune-kiks dumper nybyggede Thors Tårn i handicapvenlighed: - Det er ikke kun en faglig fejl, men også en afvigelse fra vores normale procedure

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Østjylland

Politiker beskyldes for sexchikane: Nu trækker han sig

Randers For abonnenter

Efter sag om facebook-opslag om mandestrip: Randers Kommune meldt til Arbejdstilsynet for dårligt psykisk arbejdsmiljø

Erhverv

Lokal firma trykker bæredygtige valgplakater i tusindvis - men bare ikke med politikere fra Randers, fortæller en skuffet direktør

Annonce